pondelok 15. februára 2021

Kristína Ježovičová - Vydrž to so mnou

Vydrž to so mnou Dospievanie je veľmi zložité obdobie. Vtedy si človek začína uvedomovať rôzne nedostatky svojho vzhľadu (alebo ho okolie donúti pozrieť sa na ne). Zle zvolená poznámka a v tebe sa niečo zlomí. Rozmýšľaš, prečo máš chyby. Ako to zmeniť? V mysli sa ti začne tvoriť obraz dokonalého ja. Už niet cesty späť. Jediná veta, ktorú si málokto uvedomí, spustí nebezpečnú lavínu, na ktorej konci číha smrť.
Kaja prežíva ťažké chvíle. Všetko sa jej rúca pod nohami. Nedokáže sama seba oceniť. Nepáči sa jej, čo vidí v zrkadle. To dievča, ktoré v ňom vždy zbadá, sa jej vysmieva. Pochopila, že už nie je taká, aká bola pred rokmi. Už nemá takú postavu. Nespoznáva sa. Svoju pozornosť upriamuje veľmi zlým smerom. Je ochotná urobiť hocičo, aby bola so sebou aspoň trochu spokojná. Netuší však, že sa pohybuje na hrane. Najhoršie je ale to, že si vôbec neuvedomuje, aký má obrovský problém. Toto nezvládne sama. Musí požiadať o pomoc. No ako o ňu poprosiť, keď vlastne nevie, že ju potrebuje?


Kika je späť a ja sa neskutočne teším. Priznávam, je to moja kamarátka, no aj v recenziách na jej knihy sa snažím byť maximálne nezaujatá. Môžem za to, že píše tak výborne? Jej diela vždy prečítam na jeden nádych a potom sa čudujem, kde zmizli ďalšie strany. Ani táto novinka nebola výnimkou. Pozerala som sa na ňu dva dni, pretože som vedela, že keď ju raz otvorím, už ju nezatvorím, a veci, ktoré som mala urobiť, by išli bokom. Radšej som dokončila všetky povinnosti, aby som si mohla nerušene vychutnať tento skvost. Neviem prečo, ale najprv som začala čítať odzadu – bol tam autorkin doslov. Vohnal mi slzy do očí. Doteraz netuším, čo ma na konci tak lákalo, že som pozornosť upriamila práve tam, no hneď som pochopila, že príbeh bude pre mladých ľudí veľmi dôležitý. Mladosť je čas, keď si každý hľadá svoje miesto. Je to zlomový okamih, ale niekedy sa to príšerne pokazí a človeka to máta celý život. Tým chcem napísať, že kniha nie je určená iba pre mladých dospelých, no pre všetky vekové kategórie. Možno vám otvorí oči. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, ak ste zničení a nedôverujete si, mali by ste si prečítať Vydrž to so mnou. Zistíte, čo je vážne podstatné.

V noci sa zobudím na zúfalý pocit hladu a uvedomenia si beznádeje a stavu úzkosti. Ešte nikdy som nemala taký obrovský strach. Ani v detstve, keď som sa bála tmy. Ako môže byť niekto taký tučný taký hladný? Ako i pri chrípke, aj v abstinencii sú najhoršie noci. Mozog to vie, tak prečo to nepovie telu, nech sa ovláda? Čiernota skúša moju trpezlivosť, ale ja sa nedám. Po troch minútach vystrieda odhodlanie a pevnú vôľu šialenstvo. A to také veľké, odporné a istým spôsobom úchylné, že sa to ani vypovedať nedá. Najprv pri stene, ktorú som pred niekoľkými hodinami poliala sladkým čajom, iba kľačím. V ďalšej chvíli som na ňu prilepená ako pavúk a lížem ju. Hanbím sa za to, ale je to silnejšie ako ja.
(str. 72)

V diele sa nachádzajú dve časové línie. Majú aj názvy: Dievča v zrkadle a Zrkadlo v chlapcovi. To znamená, že sa na udalosti pozeráme očami dievčaťa a chlapca. Ako sme ale už pri Kike zvyknutí, tieto pohľady sa neskôr prepletú. Aj keď vám zozačiatku nebude dávať zmysel to, čo čítate, na konci sa to nádherne uzavrie. Sústreďte sa na každý detail, lebo ho budete v konečnom dôsledku potrebovať. Keď vám začne dochádzať, o čo ide, budete nad situáciami premýšľať viac, ako ste uvažovali predtým. Kto sú tie hlavné postavy? Čo nám chcú ukázať? V príbehu sa zhmotňuje čistá úzkosť, ktorá sa prenesie aj na nás. Kaja je tak fixovaná na svoj vzhľad, že už nič iné nevidí – bohužiaľ, ani ľudí, ktorí jej chcú pomôcť. Šialenstvo sa stupňovalo a mne sa na to zle pozeralo. Čo dokáže urobiť žena, aby vyzerala dobre? Aby sa páčila okoliu? Nie, nerobí to pre seba, no pre iných. Túži zapôsobiť a počuť, aká je pekná. Kniha bola napísaná tak, že som hneď nadobudla dojem, že sa chystá pokračovanie. Viem, že toto ešte neskončilo, lebo psychická choroba neodznie šmahom čarovného prútika. V deji je ešte veľa priestoru na zhoršovanie sa stavu. Bojím sa a zároveň sa teším na pokračovanie. Táto novinka ovplyvnila moju náladu. Skoro všetky diela od Kiky sú také. Autorka nás núti otvoriť oči, a keď to spravíme, tak nás oslepí pravda, ktorá je neúprosná. Nevolí si ľahké témy. Vždy rada otrasie naším svetom a snaží sa rozprúdiť diskusie o veciach, o ktorých sa musí hovoriť viac. To si cením najviac. Hodnotu, ktorú nám ponúka v pútavom príbehu. No nezbožňujte to...

Táto recenzia sa mi píše veľmi ťažko. Nemám čo skritizovať a mám pocit, že superlatívy opakujem ako papagáj pri jej každej recenzii. Hnevá ma to. Nič nové zo seba nedostanem, lebo Kika nezmenila štýl písania. Všetko je úžasné ako vždy. To, čo čitateľa teší, to recenzenta privádza do zúfalstva. Čo už mám napísať o tejto spisovateľke, preboha? Že je moja top slovenská autorka? Že netrpezlivo čakám na jej ďalší výtvor? Že rada provokuje, no jej provokácie majú hlavu a pätu? Keď som knihu dočítala, jediné vety, ktoré mi napadli, boli: Kristína je úžasná. Žeriem ju! A potom tma. Žiadne ďalšie slová mi vôbec neprišli na um. Zistila som, že je to moja chyba. Už som prečítala toľko jej diel, že jedna veta mi úplne stačí a zahŕňa všetky pocity. Viac slov mi netreba. Chápem, že vám to asi stačiť nebude. Teraz som ale na niečo prišla. Vydrž to so mnou nám približuje obyčajné postavy, so všetkými svojimi chybami a pocitmi menejcennosti, ktoré máme každý. Nepovažovala som za potrebné opisovať túto všednosť, no to by bol omyl. Práve Kika má tú guráž ukázať nám reálne postavy, v reálnom prostredí, so skutočnými problémami, a nie len ufňukané ženské, ktoré nad pohárom vína plačú, že nemajú chlapa. Verím jej každé slovo. Verím, že má vzťah k tomuto príbehu. Verím, že si prešla nepochopením spoločnosti. To, s akým citom a zároveň zúčastnene opisuje udalosti, hovorí samo za seba.

Nedá sa povedať, že by som teraz chcela umrieť. No nedá sa ani povedať, že by sa mi chcelo žiť.
(str. 177)

Kniha je vynikajúca. Mám však neblahé tušenie, že ak ju chcete čítať, musíte sa dostať aspoň k predchádzajúcemu počinu. Veľmi sa to prelína s dielom Nevyslovené. Tiež mi trvalo dlho, kým som sa rozpamätala, čo sa tam dialo, lebo neobľubujem opätovné čítanie a tamten príbeh som už aj tak k dispozícii nemala. Napokon som si ale spomenula a tým pádom som sa vedela lepšie orientovať v deji. Nebola som stratená. No ak začnete týmto dielom, nepochopíte všetko. To by bola škoda, nemyslíte? Vydrž to so mnou v sebe nosí nádherné posolstvo a okrem toho sa zaoberá situáciami na Slovensku. Kika to dokázala nenásilne spojiť, takže vidíme kvalitu v rôznych aspektoch. Otvorila témy, o ktorých sa musí hovoriť, lebo sú dôležité. Nemôžeme sa tváriť, že vôbec neexistujú. Dúfam, že táto novinka znovu prileje olej do ohňa a zaujme široký okruh čitateľov. Hlavne si prajem, aby si našla cestu k dospievajúcim ľuďom. Môže im veľmi pomôcť. Uvedomia si to, čo pre svoj skreslený pohľad nevideli. Nikdy v tom nie ste sami!

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly