nedeľa 2. decembra 2018

Alica Bartková - Medzi falošnými náhrobkami

https://data.bux.sk/book/039/859/0398598/large-medzi_falosnymi_nahrobkami.jpgVoľné pokračovanie Pikovej sedmy!

Vyšetrovateľ Jablonský je opäť na scéne. Výborná spisovateľská forma Bartkovej sa vracia tiež a ja sa môžem len čudovať, aké zvraty použila. Presne túto autorku poznám a som neskutočne rada, že po diele, ktoré ma veľmi neočarilo, sa mi do rúk dostal tento vynikajúci príbeh.

Tentoraz polícia rieši zvláštnu vraždu psychológa. Jeho zamestnanie zabezpečovalo, že sa musel stretávať s labilnými jedincami. Ale znamená to aj to, že sa ho niekto pokúšal zbaviť? Prečo? Nič nie je také, ako sa javí.
Kniha je plná nečakaných zvratov, ktorým nebudete chcieť veriť, no všetko do seba zapadne.

 
Tri roky som mala len zbežný prehľad, čo autorke vyšlo. Ešte stále som si pamätala problém s poslednou knihou, ktorú som si prečítala. Anotácia je všetko, a ak je napísaná tak, že prezradí celú zápletku, vtedy nastane pohroma. Poučená minulosťou som sa rozhodla anotáciu vynechať a vrhnúť sa na text. Môžem vám prezradiť, že Medzi falošnými náhrobkami mi pripomenulo, prečo som mala Alicu tak veľmi rada. Oficiálny obsah diela som si prečítala, až keď som dopisovala recenziu. Podľa mňa môže na čitateľa pôsobiť nudne. Nešťastný, veľmi nešťastný je aj výber obálky. Tá nejakého povrchného človeka zaručene odradí. Veľmi zlý krok. Vyzerá to, že sa zase niečo nepodarilo a môže za to vydavateľstvo – tentoraz iné. Ak sa mýlim a niekomu krivdím, ospravedlňujem sa. Takto to ale vnímam.

Krásne filozofické myšlienky, ktoré som vždy zbožňovala, si zobrali slovo aj v tomto počine. Veľmi ma však mrzí, že túto knihu momentálne k dispozícii nemám, takže v tejto recenzii ukážky nehľadajte. Škoda.

Nemohla som byť šťastnejšia. Už na začiatku som si bola úplne istá, že čítam pravú Bartkovú. Filozofia sa miešala aj so psychológiou, takže som bola v siedmom nebi. Spisovateľke určite toto prepojenie nerobilo žiadny problém, pretože ona je jedna z tých ľudí, ktorí svoje postavy radi psychologicky analyzujú. V tomto prípade bola analýza ešte viac podčiarknutá a možno aj zvýraznená, ale mne to vôbec neprekážalo, práve naopak. Autorkine knihy sú vždy napísané sviežo, ľahko, no zároveň majú hĺbku. Nútia vás premýšľať o svete. Prinútia vás rozmýšľať o nezmyselnosti bytia. Nebojte sa, do depresie neupadnete. Otvorí vám to len oči, pretože Alica síce opisuje dnešnú spoločnosť pomocou nádherných myšlienok, no klamať vám nebude. Je priamočiara, úprimná a opisuje ľudstvo také, aké je. Charaktery osôb niekedy privádza do extrému, ale vie, prečo to robí. Namieša taký mix postáv, že neuveríte vlastným očiam. Tak to bolo vždy, preto bola moja prvá najobľúbenejšia slovenská spisovateľka.

V Pikovej sedme som hneď vedela, kto je vrah. Tu sa mi vinník hľadal ťažšie... Bolo to omnoho zamotanejšie a prepracovanejšie. Za to ju chválim. Aj keď si čitateľ niečo myslí a v duchu sa už teší, musí svoj tip veľakrát meniť. Nikdy nevie, kedy nastane obrat. Ja som vtedy ani nedýchala. Autorka ma tak zmiatla, že som sa pozerala ako teľa na nové vráta. Nič nebolo také zrejmé, ako sa javilo. Bolo cítiť, že som od nej dlho nič nečítala, lebo aspoň by som sa dokázala psychicky pripraviť na momenty prekvapenia. Tých bolo neúrekom.

Čo robiť, ak ste nečítali prvú knihu? V tomto konkrétnom prípade to neprekáža. Dielo je skutočne voľným pokračovaním. Stretávame sa tam so známymi postavami, no Alica zostavila príbeh tak, aby ste všetkému rozumeli aj vtedy, keď ste nemali príležitosť prečítať si Pikovú sedmu.

Kniha má viac dejových línií, takže každému vidíme do hlavy, keďže je zvolený vševediaci rozprávač. Všetko sa zdá divné. Toto zistenie nie je prekvapujúce pre tých, ktorým nie je neznáme meno spisovateľky. Mám pocit, že ona sa priam vyžíva v stratených existenciách a vytvára diela na hrane. Nebojí sa pitvať témy, ktoré sú v spoločnosti tabu alebo sa o nich tak často nerozpráva.

Po dlhej dobe som si mala možnosť prečítať novú Bartkovú a som šťastná ako blcha. Nesklamala! Ba čo viac, milo ma prekvapila a naservírovala mi psychologické záhady, akých je schopná iba ona. Som nadšená. Takúto kvalitnú tvorbu som od nej vždy dostávala. Aj keď možno trošku opakuje psychické choroby svojich postáv, neprekáža to. Dielo je plné zúfalých ľudí, ktorí zrkadlia obavy človeka zo života a sveta. Preto v knihe nechýba ani psychologický rozbor charakterov postáv a nádherné myšlienky, ktoré sú až kruto pravdivé. Prosto, typická Alica Bartková. Čo viac k tomu dodať?

Hodnotenie: 5/5

Ďalšie knihy od autorky, ktoré stoja za pozornosť:
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly