utorok 6. decembra 2022

Chris Carter - Netvor

https://cdn.knihcentrum.cz/99534500.jpegDetektív Robert Hunter musí na chvíľu opustiť L.A. Nie, nebude to kvôli plánovanej dovolenke. Potrebuje ho totižto FBI. Náš hrdina nie je dvakrát nadšený, no vyžiadal si ho muž podozrivý z dvojnásobnej vraždy. S nikým iným hovoriť nebude. Robert sa musí podriadiť, aj keď nechce. Zastaviť psychopatického vraha je preňho vždy prioritou.
No pomaly zisťuje, čo je vo veci. Začínajú sa vynárať spomienky z bolestivej minulosti. Podozrivý tvrdí, že je nevinný. Dá sa mu veriť?

Táto časť je asi tá najosobnejšia. Vždy sme sa síce o Robertovi čo-to dozvedeli, no nikdy nám to neposkytlo to, čo sme potrebovali. Netvor viac rozoberá Hunterov život ako psychiku vraha, takže ak to viete pred čítaním, nemôže vás to sklamať. Ja som, bohužiaľ, týmito informáciami nedisponovala. Trochu ma to sklamalo. Očakávala som úžasný triler, ale dostala som „iba“ chýbajúci diel skladačky Robertovho života. Avšak ako skalný fanúšik tejto série som spokojná.


Chris nás hneď prvou stránkou vtiahne do deja a  nepustí. Chcem ďalšiu časť. Tejto série sa nikdy nenabažím. Nedá sa to. Aj keď sa mi niektoré časti zdajú slabšie, ako celok to funguje výborne. Keď sa na knihy budete pozerať ako na samostatné príbehy, vtedy vás to môže prekvapiť. Ja som sa však už dávno rozhodla, že ich budem hodnotiť ako pokračovanie príbehu. Áno, recenzie musím písať na každý jeden diel osobitne, ale môj názor na túto sériu už nezmení ani slabší počin. Na každú knihu sa vždy teším a prípadný prepad kvality mi nespôsobí infarktový stav. Keď som ešte nevedela, že Carter môže písať aj slabšie (aspoň podľa mňa),  tak som nechápala, ako dokáže vyprodukovať jedno úžasné dielo a potom podpriemerné. Teraz to vnímam tak, že to musí nastať. Závidím čitateľom, ktorým sa páči táto séria rad za radom. A tých je veru neúrekom.

 „Ja som to neurobil,“ vyhlásil opäť rozrušene Lucien. „Neurobil som to, čo tvrdia. Musíš mi veriť, Robert. Nie som žiadny netvor. Ja som tie ohavnosti nespáchal.“
Hunter stále mlčal.
„Ale viem, kto to bol.“
(str. 63)

Keď sa povie Chris Carter, vždy očakávam akciu, premyslenú dejovú líniu, hon na vraha. Prosto niečo, čo ma donúti ohrýzať si nechty, aj keď si ich už desať mesiacov nehryziem. Na každý diel sa pozerám s rovnakými očakávaniami, aj keď viem, že môj postoj je veľmi zlý. Táto novinka sa vymykala tomu, ako sa nám Chris stihol predstaviť. Asi Netvor vznikol len preto, aby nám vysvetlil niektoré súvislosti, ktoré sme potrebovali vedieť. Považujem ho za nejaký dodatok. No je veľmi podstatný a čitatelia ho určite ocenia. Po prvotnom sklamaní ho aj ja oceňujem. Mal vzniknúť. Ale jeho rozsah je diskutabilný. Keď nie je príbeh postavený na čistej akcii a napätí, tak by mohol mať menej strán. Niečo sa až nezmyselne vlieklo. Podstatné informácie som sa vlastne dozvedela v úvode. Okolo nich sa točil dej. Skoro nič ma neprekvapilo. Niečo bolo notoricky známe, no o tom o chvíľu. Môj názor je ten, že tam bola len jedna prekvapujúca informácia a ďalšie boli zbytočné. Áno, slúžili na to, aby nás spomalili a aby sme neodhalili plány autora rýchlo, no mne sa to zdalo silené. Spisovateľ nám znova doprial pohľad do minulosti dôležitých postáv a opäť sa opakoval, ale teraz som mu to odpustila, pretože táto kniha bola o prítomnosti, ktorá sa s minulosťou spojí. Patrilo to tam.

Autor zmenil aj lokalitu a to je skutočnosť, ktorá sa nedá logicky vysvetliť a ani ospravedlniť. Ak by chcel, mohol ponechať L.A. Vlastne tým vyškrtol všetky pôvodné postavy, ktoré mám tak rada. Druhá vec, ktorá sa mi spracovávala ťažko, bola tá, že príbeh bol zlepenec filmových klasík. Nejdem tu písať názvy, lebo by som vám prezradila veľa, no originalita umrela. Netvrdím, že to bolo zlé, no neobralo ma to o reč. Toto som už videla. A práve keď som pozerala ten film (na ďalší sa iba chystám), tak som nemala slov. Bolo to geniálne. Teraz som však len mykla plecom a čítala ďalej.  Je logické, že Chris sa chcel držať niečoho, čo už v minulosti ako výborný zvrat fungovalo, ale nebol to jeho nápad a tak si tým môže poškodiť meno. Keď sa na to pozerám bez emócií, prehlasujem, že nechápem, prečo má táto séria toľko častí, pretože je evidentné, že Carter už nezvláda držať krok s vlastným výtvorom. Raz je brilantný, inokedy úplne zlyhá. No ako skalná fanúšička sa teším na každý nový diel. Ako si môžete všimnúť, pocity sa vo mne bijú. Neviem si vybrať...

V tej chvíli akoby sa pred ňou zjavil netvor, čo ju prenasledoval v tých najdesivejších snoch už od raného detstva. Strach ju zachvátil ako hurikán, začala kričať a zvíjať sa na stoličke.
(str. 362)

Máme tu ďalšiu časť série s famóznym Robertom Hunterom. Ja celú sériu hodnotím pozitívne, no jednotlivé časti podľa mňa sem-tam pokrivkávajú a na to sa mi zle pozerá. Vždy z toho mám zmiešané pocity a inak tomu nebolo ani teraz. Netvor je veľmi podstatný pre dotvorenie celkového pohľadu na Huntera, ale zároveň mám pocit, že z toho nemusela vzniknúť celá kniha. Niečo bolo pre mňa sklamaním, aj keď si uvedomujem plusy tohto príbehu. Carter píše ale stále pútavo, o tom netreba ani diskutovať. No nie všetko sa mu podarí...

Hodnotenie: 2/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Aktuell.
 Knihu si kúpite napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly