piatok 1. októbra 2021

Carsten Henn - Starec a more príbehov

https://cdn.knihcentrum.cz/99346977_starec-a-more-pribehov.jpgKnihy sú pre Carla celý život. Nedokáže si bez nich predstaviť svoju existenciu. Miluje ich až tak, že ich už roky prináša svojej stálej klientele. Ľuďom, ktorí tiež milujú knihy. Jeho čitatelia sú unikátni. Ale až keď stretne zvedavé dievča Sašu, začne sa odkrývať, kto v skutočnosti sú a aký osobný príbeh ich sprevádza. Malá mudrlantka vie každého obmäkčiť, dokonca aj Carla, ktorý vždy roznášal tieto poklady sám. No osud spozná chvíľu, keď je čas zasiahnuť...
Je nádherné, keď knihy spoja ľudí, ktorí si rozumejú. Niekedy stačí len máličko... Občas takéto priateľstvo vydrží dlhšie ako akékoľvek iné. Láska k písanému slovu je silná a čitateľov zblíži ako neviditeľné lepidlo. Nie je sa čomu čudovať. O literatúre sa dá hovoriť hodiny. Bez prestávky. Každý to už aspoň raz zažil. Vtedy strácate pojem o čase. Práve Starec a more príbehov vám pripomenie tieto okamihy.

Keď som zbadala tento počin, hneď som vedela, že si nájde cestu do môjho srdca. Vlastne, Starec a more príbehov je kniha o knihách a ľuďoch, ktorí ich čítajú. Čo by sa mi mohlo nepáčiť? Nevydarených veci v jednom diele môže byť veľa, no ja som od začiatku myslela pozitívne. Kniha ma očarila. Od prvej stránky som ju hltala, a aj keď som si dala na pár hodín pauzu, predpokladala som, že sa k nej vrátim. Prečítala som ju za deň, netušiac, že mám úsmev na tvári. Dokážem to zhodnotiť takto: je to krásna fikcia, ktorá sa vám zaryje do duše a nechá vám tam nádherný pocit. Postavy pôsobia skutočne, no situácie v deji už menej. Táto novinka je pre tých, ktorí chcú pri čítaní relaxovať. Avšak, miesto si tam nájdu tiež neľahké životné udalosti. Nie je to iba milé a odľahčené. O slovo sa prihlási smútok, strach, ale aj ako v rozprávkach, tak aj v tomto príbehu sa všetko na dobré obráti.

Nie je dôležité, čo človek číta, ale že vôbec číta. Carl si síce myslí, že o všetkých publikáciách to neplatí, pretože myšlienky, ktoré sa v niektorých ukrývajú, sú ako jed – ale v drvivej väčšine prípadov súhlasí s tým, že papier lieči. Často i veci, o ktorých človek ani netuší, že ich liečiť treba.
(str. 14)

Každá veta v texte je nádherná. Autor to s básnickými prostriedkami nepreháňa, to nie, no v konečnom dôsledku zo svojho príbehu napokon vytvoril umenie. Aj krátky začiatok odseku sa v jeho podaní zmenil na zážitok. Napríklad na strane 36: Bol jesenný deň, ktorému sa snívalo o lete... Milujem takýto nevšedný štýl písania. Spisovateľ ničím neplytvá, no zároveň vie, ako pracovať so slovami. Geniálne. Neruší to, súčasne to ale poskytuje nádych nenútenej vznešenosti. Mám pocit, že táto kniha si to zaslúži. Presne to vystihuje atmosféru. Carsten je, chvalabohu, ten typ autora, ktorý má istý cieľ, ide si za ním a konečný výsledok je viac ako brilantný. Som nesmierne rada, že svoj zámer ničím nepokazil a že využil celý potenciál, ktorý sa mu ponúkal. Neváhal a vyžmýkal ho do poslednej kvapky. Bola som nadšená z toho, ako dokázal nestratiť niť myšlienok. Bolo úžasné, ako do seba všetky situácie zapadli. V závere je čitateľ šťastný a zatvára dielo s dobrým pocitom. Takýchto príbehov by mohlo byť na svete viac. Každý musí mať pozitívnu knihu na zlú náladu. Možno si ma našla v správny čas alebo by som ju hodnotila stále dobre, ale mám dojem, že teraz som ju potrebovala ako soľ. Bola som rozcítená a čítanie som si vychutnala.

Asi som až taká neobjektívna a nechávam sa unášať emóciami, že mi vôbec nebrnká na nervy ani to, že príbeh je z veľkej časti nereálny. Vyššie som spomínala, že do seba všetky situácie zapadli a že chválim spisovateľa. Stále to tvrdím, súčasne si však uvedomujem, že knižka je rozprávočkou pre tých, ktorí neprestali snívať. To je v poriadku. Problém nastáva ale vtedy, keď chcete čítať niečo naozaj skutočné. Vtedy sa jej radšej vyhnite, pretože by ste mohli byť sklamaní, dokonca zúriť. Ohýbanie skutočnosti nie je spisovateľovi cudzie a hrá sa s tým, aby sa dokázal v deji posunúť ďalej. Tento fakt musíte poznať predtým, ako si dielo kúpite. Je napísané rozprávkovo, no ponecháva si aj svoje reálne kontúry, ktoré však v záplave iných vecí zanikajú. Nie, v texte sa nestretnete s nadprirodzenými silami ani ničím podobným, ale mňa osobne dej nútil rozmýšľať nad rozprávkami a posolstvom, ktoré táto novinka zanechala. Tušila som, že v našom svete by sa situácie vyvíjali inak a neskončili by tak priaznivo pre všetkých účastníkov. Prosto, život nie je taký ideálny, ako sa tam opisoval. Bohužiaľ.

Vieš, taká kniha, čo by sa páčila naozaj každému, neexistuje. A keby aj existovala, bola by to zlá kniha.
(str. 89)

Ak hľadáte dojímavé príbehy, tento je jedným z nich. Nenechá vaše srdce chladné. Budete so zatajeným dychom sledovať, ako sa hrdinovia vyrovnávajú s ranami osudu. Zároveň je toto dielo vhodné pre rojkov, ktorí veria v šťastné konce. Starec a more príbehov je nádherná rozprávka, z ktorej budete mať nakoniec veľkú radosť. Čítať o ľuďoch, ktorí milujú knihy, nie je vôbec nudné. Práve naopak. Nútilo ma to premýšľať o sebe ako o čitateľovi a tiež ako o človeku. V príbehu sa nachádzajú prekrásne myšlienky na zamyslenie, ale aj také, ktoré pohladia a vyliečia zranenú dušu. Vrelo vám túto novinku odporúčam.


Hodnotenie: 4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete objednať aj priamo v Tatrane.
No môžete si ju stále kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly