piatok 2. apríla 2021

C.J. Sansom - Zánik

https://cdn.knihcentrum.cz/99280727_zanik-1-diel-serie-matthew-shardlake.jpg V roku 1537 bolo Anglicko zmietané nepokojom. Ľudia sa delili na tých, ktorí boli aj naďalej verní katolíckej cirkvi a tých, ktorí boli naklonení reformám – teda podporovali kráľa. Henrich VIII mal v pláne rozpustiť kláštory, čo sa stretlo s veľkou nevôľou. Keď kráľov generálny vikár Thomas Cromwell dostane správu, že na južnom pobreží Anglicka došlo k vražde komisára, poverí Matthewa Shardlaka, aby tento zločin prešetril a našiel vraha. Vražda veľaváženej osoby v kláštore je už poslednou kvapkou do pohára ich trpezlivosti.
Shardlake cestuje so svojím chránencom, ktorý mu bude pomáhať rozpliesť niť klamstiev, podvodov, ba aj velezrady. Na mieste, kde prebýva Boh, nie je veru všetko v poriadku. Vo vzduchu číha nebezpečenstvo. Svätí muži nie sú až takí svätí. Majú vlastných vnútorných démonov. Boli by schopní tiež zabiť? Shardlake urobí všetko, aby tomu prišiel na koreň. No nebude to také jednoduché. Ľudia sa boja a ani aktuálna situácia v spoločnosti vyšetrovaniu vôbec nepomáha. Stalo sa to v tom najhoršom období. Ako si s tým Matthew poradí?


Táto kniha má jednu zvláštnosť: ak na ňu nemáte práve náladu, dokáže vás unudiť na smrť. Ak vás hneď nezaujme, mali by ste jej dať šancu inokedy, pretože za to naozaj stojí. Lepšiu historickú detektívku som ešte nečítala. Bolo tam všetko, čo som očakávala. Na začiatku som však nevedela, že sa mi bude až tak veľmi páčiť, lebo ma hneď od prvej stránky nudila. Preboha, ako to prečítam? Prekonala som sa však a povedala som si, že kým neuvidím koniec, nebudem pokukovať po ďalšej knihe. Nepozdávalo sa mi to, no sľub, ktorý som si dala, som aj dodržala. Bojovala som s ňou. Preklínala som sa za to, aký bič som si na seba znovu uplietla. Bola som zúfalá. Dostávala som sa ale do deja a vtedy sa to prihodilo: Z nudného diela sa postupom času stala veľmi hodnotná detektívka a ja som sa čudovala, kde sa to tam nabralo. Nedokázala som pochopiť, ako je to možné. Odpoveď mi poskytol druhý deň čítania. Otvorilo mi to oči. Tak o toto celý čas išlo...

Vyrazili sme na druhý deň pri východe slnka, dňa 2. novembra, na Dušičky. Po štúdiu dokumentov som sa veľmi dobre vyspal a mal som dobrú náladu, dokonca som sa svojím spôsobom tešil. Mnísi ma kedysi učili, neskôr som sa stal nepriateľom všetkého, čo stelesňovali. Teraz som mal poverenie prísť na koreň veci a dôkladne preskúmať, v čom tkvejú ich tajomstvá i skazenosť.
(str. 33)

Na druhý deň som teda zistila, v čom spočíval problém. Vtedy mi už ku koncu chýbalo iba osemdesiat strán, no rozhodla som si ich nechať na ďalší deň. Neurobila som dobre. Po pauze som sa nevedela vrátiť naspäť do deja. To mi znemožňovalo plynulé čítanie. Zase som sa cítila ako na začiatku. Ako mám hodnotiť knihu, ktorá je vynikajúca, keď sa dostanem do jej atmosféry, a hrozná, keď tú atmosféru opustím? Je to zvláštne, no takto to na mňa vplývalo. Podmienkou je porozumieť, inak to nemá zmysel a mohli by ste sa trápiť. Možno to bolo mnou, ale nie som si úplne istá. Vinníkom je dynamika príbehu. Predpokladám, že nie som tak ďaleko od pravdy. Ak sa nebudete vedieť naladiť na rovnakú vlnu, je to stratené. Ak sa vám bude dať, prečítajte si aspoň štyridsať strán bez prestávky a potom uvidíte, či chcete pokračovať v čítaní. No nesmie vás nič vyrušiť! Tempo knihy je divné a autor nevyhovel úplne každému čitateľovi. To je fakt. No keď sa ponoríte hlbšie, môže sa stať, že túto detektívku budete zbožňovať. Je napísaná bravúrne (keď si zvyknete na štýl písania). Je to svojské dielo, ktoré má  čo ponúknuť.

Hneď ako ma začal Zánik zaujímať, pochopila som, aký je sofistikovaný. História spojená s detektívnou zložkou. Pre mňa je to tá najlepšia kombinácia na svete. Všetko pôsobilo tak reálne, až som si myslela, že sa v deji nachádzam aj ja. Opisy nám ukázali tie čarovné (páchnuce) uličky – no dobre, niečo nie je až také magické, ako vám opisujem, ale s tým musíte rátať, keď chcete čítať príbeh z čias minulých. To však dielu neubralo na kráse, práve naopak. Dokázali sme si predstaviť všetko, aj odvrátenú stránku životov. Bolo to geniálne a pohltilo ma to, ani netuším ako. Túto detektívku by som prečítala za jeden deň, ak by som ju nezačala čítať poobede. Iba to ma veľmi mrzí. Výhodou ale je, že som zistila, prečo ma hneď neoslovila. Možno to tak malo byť. Sama by som nepoznala pravý dôvod, no teraz ho už viem. A to len vďaka tomu, že som ju nestihla dočítať v ten istý deň, ako som začala. Bola to náhoda, ktorá mi neskutočne pomohla zorientovať sa v mojich pocitoch. Tejto knihe treba dať určite šancu. Ohromí vás svojou kvalitou, ktorá sa rozprestrie pred tými, ktorí sa jej nezľaknú a budú napredovať v čítaní rovnako ako ja. Uvedomujem si, že každý človek je iný, ale verím, že väčšina negatívnych recenzií na knihu pramení z nepochopenia celej atmosféry. Hlavné je to, aby ste sa jej snažili porozumieť. Zozačiatku je to priam nemožná úloha, no ako postupujú strany, získa si vás. Asi nie všetkých, no niektorých predsa len áno.V tom sa nemýlim.

„...Hriešne ľudstvo je plné nezriadených pudov, ktoré pochádzajú od diabla. Nemyslite si, drahý pane, že mnísi sú voči nim odolní. Niekedy si myslím, že čím viac sa snažíme priblížiť k Bohu, tým viac nás diabol pokúša a upriamuje našu myseľ na veci nezriadené. O to väčšmi musíme proti nemu brojiť.“
(str. 136)

Spisovateľ dokázal vykresliť boj medzi svetskou a cirkevnou mocou brilantne. Verila som mu každú vetu. Netrpezlivo som sledovala tento zápas plný nekalých praktík a úskokov. Nemalo to chybu. Bola som ako na ihlách. Kričala na mňa autentickosť. Behal mi mráz po chrbte. V každej situácii som cítila zlo a chlad. Nedočkavo som čakala na koniec. Iba ten to totižto mohol objasniť. Príbeh bol premyslený do najmenších detailov. Mala som dojem, že všetko bude viac zamotanejšie, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. Mala som pravdu. Autor nielenže vykreslil prostredie bravúrne, no nedal sa zahanbiť ani pri detektívnej zložke. Zbožňujem to. Som neskutočne spokojná a šťastná, že si Zánik našiel cestu až ku mne. Rada som pri ňom strávila čas. Kvalitnejšie napísanú knihu som si nemohla želať. Vychutnala som si ju, pretože bola čistým skvostom, ktorý musí ale človek objaviť, inak hrozí, že ju môže poľahky zatratiť a upriamiť svoju pozornosť inam. To by bola veľká škoda, takže si poriadne premyslite, či tejto sedemdielnej sérií dáte šancu. Prvá časť je veľmi sofistikovaná a napínavá. Nie je nudná, ako sa niektorí nazdávajú, treba sa však dostať do deja a pochopíte viac. Treba s ňou mať trpezlivosť. Nie je to žiadne oddychové čítanie. To musíte vedieť vopred, aby ste napokon neboli sklamaní. Príbeh je zložitý a potrápi vaše mozgové závity. Relaxovať môžete pri iných dielach.  

Hodnotenie: 4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Aktuell.
 Knihu si kúpite napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly