streda 19. júla 2017

Roman Horňák - Sexeso

https://elist.sk/wp-content/uploads/Sexeso-titulka.jpgKnižná novinka detektíva, ktorý píše pod pseudonymom. Tento príbeh sa stal v zahraničí, no je situovaný na Slovensko, aby sa neprezradili skutočné mená.

Moc je veľmi návyková „látka
. Keď ju raz ochutnáte, nikdy už nebudete mať dosť. Chcete viac a viac. Vyžívate sa vo svojom postavení v spoločnosti. Tvoríte pravidlá, z ktorých môžete profitovať. Ohýbate ich. Prečo? Pretože jednoducho môžete.
Existuje veľa osôb s vysokou funkciou, ktoré ju zneužívajú na vlastné účely. Kniha nám pootvorí dvere do nekalých mužských praktík. Je česť a telo ženy na predaj? Do akých závratných výšin sa môže dostať dávanie úplatkov a aké má formy? Všetko má svoju cenu. Výmenný obchod je v plnom prúde...


Prezradím to o sebe; tomuto autorovi som sa úmyselne vyhýbala. Mala som pocit, že je to ďalší Dominik Dán, ktorého tvorba ma neoslovila do takej miery, ako ostatných. Čo čert nechcel, dostala som priamu ponuku z vydavateľstva na zrecenzovanie jeho novinky. Brala som to tak, že si ma to predsa len našlo. Že to bol osud a ja na osud verím. Hneď, ako som začala čítať, som zistila, že toto ani náhodou nie je druhý Dán. Má úplne iný štýl a to sa mi zapáčilo. Tým nechcem tvrdiť, že fanúšikovia Dominika si túto tvorbu nevychutnajú – práve naopak -, ale myslím si, že cestu k nemu by si mohli nájsť aj tí, ktorí už hľadanie dobrej slovenskej detektívky povesili na klinec.

Krimi príbehy milujem, no pri tomto som mala mierne obavy – podľa skutočných udalostí. To vždy človek inak vníma. Nie je to len „rozprávočka“ pre dospelých. Je to reálne. Bála som sa, že ma to veľmi vydesí. Napočudovanie, môj mozog zapol obranný mechanizmus a ja som si uvedomila až na konci, že to, čo som sa dozvedela, odrážalo realitu. Asi tomu treba pripísať aj úžasný detektívov rozprávačský talent. Ťažké veci podával s takou ľahkosťou... Bolo cítiť, že vo svojom živote videl príšerné veci. Mohlo by sa vám zdať, že sa nad ne chce povzniesť, no tuším, že to nie je pravda. Možno nechcel iba traumatizovať čitateľa. Opísal, čo sa muselo, ale nerýpal sa v tom, ak to nebolo potrebné pre účely ďalšieho napredovania deja. Všetko podal veľmi ľudsky, takže sa nemusíte strachovať.

...Všetko výmenou za sex, teda okrem iného. Malú časť si nechal aj zaplatiť. Z jeho strany to bola iba hra. A to mi vadilo!“
„Iba hra?“ začudoval sa Rudo.
„Iba hra,“ prisvedčil, „ako trebárs pexeso!“ Čobej sa uštipačne usmial.
„Skôr sexeso, povedal by som,“ poznamenal Rudo.

(str. 106)

Spisovateľ používal humor vhodne. Ani v živote nie sú veci len čierne a len biele. Vyskytuje sa tam celá škála pocitov. Raz za čas tam boli tiež vtipné situácie. Stáli za to. Autor má vynikajúci suchý humor, ktorý som si vychutnala. Aspoň trošku stlmil hrôzostrašné časti. (Aby ste ma nepochopili náhodou zle, netlmil desivé veci – tie nechal plynúť také, aké boli – až v iných momentoch sa prejavovalo jeho „zábavné ja“.)

„No, doriti,“ Kuba sa prehrabol vo vlasoch, „mám pocit, že rozohrávame príliš nebezpečnú hru.“
„Prečo myslíte?“ opýtala sa Viki.
„Prečo? Ty sa pýtaš? Strkáme palicu do osieho hniezda. Až toto všetko praskne..., toto bude škandál desaťročia! Doboha! Doprčic,“ Kuba treskol päsťou po stole.

(str.177)

Dielo sa snažilo nastaviť zrkadlo spoločnosti. (Ak by nebol príbeh pravdivý.) Teraz musím moju vetu pozmeniť, aby dávala zmysel. Takže - dielo nám otvára oči a ukazuje, akého amorálneho správania sú niektorí vysokopostavení jedinci schopní. Čo všetko sú ochotní spraviť, aby si zachránili vlastné zadky a akú úlohu v tejto vysokej hre zohráva malý človiečik. Ak ste si mysleli, že žiadnu, pekelne sa mýlite. No kniha sa, aj s jej hrôzami a démonmi, číta rýchlo a je pútavá. Možno fakt, že táto novinka nie je fikciou, núti čitateľa napredovať šialeným tempom až na koniec, aby zistil, ako sa to celé uzavrie. Realita je realita. Nie vždy je ružová. Zasiahne spravodlivosť?

Hodnotenie: 5/5
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly