piatok 31. marca 2017

Michaela Galambošová - Lov na nevestu

http://images.gr-assets.com/books/1490426915l/34678763.jpgJozef sa vracia na scénu v plnej sile. Čitatelia, ktorí čítali Manipulátora vedia, čo je vo veci. Ja som prvú knihu nečítala, takže som nebola celkom v obraze, no to vôbec neprekážalo, pretože táto kniha je voľným pokračovaním. Čo som potrebovala vedieť, aby som si vytvorila celistvý obraz príbehu, som sa dozvedela. Pomaly, no isto som odkrývala minulosť tohto...

Hlavný „hrdina“ diela je šialenec, ktorý si našiel ďalšiu obeť. Nazdáva sa, že ak sa zblíži s bohatou podnikateľkou Helgou, je za vodou. Má veľmi vysoké nároky na ženy. Žiadna si ho nedokázala vážiť a dúfa, že táto bude výnimka. Pozdáva sa mu a urobí všetko, aby ju získal. Aj keby mal použiť svoje špinavé praktiky.


Kniha sa mi čítala zle. Dôvodom bolo to, že paperback bol taký pevný, že som musela s väzbou bojovať, no aj tak sa nepoddala. Príbeh bol úžasný, a preto som mala čoraz väčšie nervy na spôsob zalomenia strán. No na druhej strane bolo dobré, že je dielo nezničiteľné, lebo jeho psychologický aspekt ma doháňal do šialenstva. Vnútorný svet postáv bol vykreslený bravúrne, takže môžeme nahliadnuť do hlavy veľmi nestabilnému jedincovi. Zistíme, aké triky používajú manipulátori – či už muži, alebo ženy – a verte mi, že Lov na nevestu bude ešte dlho vo vašej mysli. Len tak rýchlo sa na tento počin zabudnúť nedá.

Existujú takí chlapi? Ak áno, v živote nechcem takého stretnúť. Jozef sa vracia do svojej rodnej dediny po niekoľkoročnom pobyte vo väzení. Človek by si myslel, že táto skúsenosť ho zmení, no čitateľ hneď pochopí, že by bol na veľkom omyle, keby sa tak nazdával. Potrebuje niekoho, kto by ho velebil a je rozhodnutý nájsť si ženu za každú cenu – nemyslite si, že z romantických pohnútok. Jozef je prefíkaný sviniar, ktorý všetko kalkuluje a potrebuje ženu, o ktorú by sa nemusel starať, ba čo lepšie – ona by sa starala o neho.

Helga tam prichádza z Bratislavy vyčistiť si hlavu a okamžite ju zachytia radary toho debila – ospravedlňujem sa za pejoratíva, ale pri čítaní Lovu na nevestu vo mne kypela žlč a nervy som mala na prasknutie. Toto sa nemôže diať. Bolo to až veľmi cez čiaru a naháňalo mi to hrôzu. Dobre, aj keď si to odmietam priznať, viem, že by to mohlo byť pravdivé.

 „Ak okamžite neprídeš a neprenesieš ma cez to močarisko, budem tu vyvreskovať do rána.“ Aby ukázala, že je ženou činu, začala kričať ešte silnejšie.
(str. 43)

Zvláštne na tom celom bolo to, že Helga bola emancipovaná a múdra (potom som o tom už pochybovala) a nedokázala som pochopiť, prečo sa zaľúbila do toho idiota, ktorého zámery boli zjavné od prvého stretnutia. Čo urobí s človekom láska... Ignorovala všetky varovné signály, ktoré jej alarmujúco bili do očí, ale zároveň sa snažila zachovať si svoju rozvahu. Čitateľ bude pozorovať tento vnútorný boj so zatajeným dychom. Čo môže byť horšie, ako konflikt sám so sebou?

Najprv dávala Jozefovi pekne zabrať, pretože si po hlave skákať nedala, no postupom času ho začala ľúbiť čoraz viac a ich spoločná budúcnosť naberala strašidelné kontúry. Mám otázku; Prečo to ženy nevidia? Prečo nevidia, že majú pri sebe psychopata? Táto kniha vo mne vyvolala búrku. Mám z nej hrozný pocit, ale neľutujem, že som si ju prečítala. „Dorazilo“ ma, keď o sebe ten „zmrd“ hovoril v tretej osobe a oslovoval sa zdrobneninou, napr.: Jožko by chcel... a tak podobne. Ja by som hlavného hrdinu kopla do zadku a nech ide preč.

„Moje dobré slovo ti nestačí?“
„To by bolo primálo.“ Už neraz sa popálila a vedela, že žiaden ústny sľub pred súdom neobstojí. Načo riskovať. Podpísal. Nemal na výber. Teraz už len zostáva vymyslieť, ako ju dostať pred oltár. Vari by nedrankala peniaze od vlastného manžela! To dá predsa logiku!

(str. 68)

Keď som príbeh dočítala, uvedomila som si, že som v bojovnej nálade a keby sa nejako „Jožko“ dostal z knihy, s veľkou pravdepodobnosťou by som mu vykrútila krk. Je dobré, keď vo vás dielo zanechá pocity. Aj negatívne sú želané. Knihu som „zhltla“ na posedenie. Gradácia deja bola vynikajúca, a preto som dielo nemohla pustiť z rúk. Lov na nevestu odporúčam všetkým ženám - aj mužom (verím, že niektorým to otvorí oči) a určite si od autorky prečítam viac.

 Hodnotenie: 5/5
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

2 komentáre:

  1. Ďakujem za peknú recenziu. ;-) A našťastie Lov na nevestu je vyslovene čistá fikcia ;-) Michaela Galambošová

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly