utorok 4. apríla 2017

Jo Nesbo - Smäd

http://images.gr-assets.com/books/1488746459l/34469429.jpgHarry Hole je späť a rieši nový prípad. Nie je to celkom jeho prípad, no poznáte ho...

Legenda kriminalistiky si užíva pokojný život, ďaleko od sériových vrahov, pri svojej milujúcej manželke, ale dobre vieme, že pred niektorými vecami sa uteká veľmi ťažko.

Katrine Brattová je poverená vyriešiť prípad, ktorý nesie znaky vampirizmu. Vrah zabíja svoje obete tak, že im vypije krv. Zahryzne sa do nich železným chrupom. Aj pri tej predstave už mrazí. Jeho terčom sú ženy, ktoré sú zaregistrované na známej internetovej zoznamke. Hole vidí do prípadu hlbšie, a tak je požiadaný, aby si vytvoril svoj vlastný vyšetrovací tím, no zlo je čoraz bližšie.


Musím sa vám s niečím priznať: z tejto série som čítala len Snehuliaka (nie som skalná fanúšička), ale keď vyšiel Smäd, povedala som si, že toto chcem a nezaujíma ma, že nemám všetky diela. Pozrite sa, keď môže vydavateľstvo skákať medzi knihami, tak to mám dovolené aj ja. Tieto knihy sa teda nemusia čítať zaradom – presvedčila som sa o tom teraz. Neľutujem, že sa mi do rúk dostal tento príbeh. Knihou som listovala so zatajeným dychom a divoko otvorenými očami. Typická „nesbovka“.

Je ale pravda, že som odhalila prvotný zámer autora. Môj tip bol správny a priam som vyskočila z kože. Dobre, niečo som zistila, no Nesbov spisovateľský štýl má nútil obracať stránku za stránkou a ani som nevedela ako a bola som na konci. No aby ste si nemysleli, že som až taká dobrá; samozrejme, na konci sa všetko vyvinulo úplne inak – sama som z toho bola zmätená, ale keď nad tým človek rozmýšľa dlho, dáva to zmysel a zapadá to na miesto, ako skladačka.

„Ale... veď ona nie je mŕtva.“
Truls sa zvrtol. V svetle z otvorených dverí videl, že žene sa v kŕči chveje pravá ruka. Neubránil sa vtieravej predstave. Je nakazená. Stala sa upírkou. A teraz sa zobúdza.

(str. 164)

Na scéne sa objavujú nové postavy a myslím si, že budete prekvapení, ako dokážu zamiešať karty. Z nevýrazných osôb sa stanú... Radšej o tomto pomlčím. Už som nahlodala vašu zvedavosť? Presne to som chcela. Viem, som zákerná. Keď si však kúpite knihu, môžete tiež vyhrať zaujímavé ceny, takže to budete mať s pridanou hodnotou, nemyslíte? Súťaží sa do 25. júna, ešte máte čas, ale ja by som to neodkladala. Zabavte sa pri pátraní.

Som slepá, pretože až teraz som si všimla, že na obale diela sú tie železné zuby, bŕŕ, no takto som si ich aj ja predstavovala. Jo zas opísal príbeh dopodrobna. Behal mi stále mráz po chrbte a na konci som sa bála dvojnásobne. Milí čitatelia, vyzerá to tak, že bude pokračovanie. Musí byť, pretože inak si neviem vysvetliť ten koniec. Nesbo by nebol taký zlý, že by nechal otvorený koniec, či áno? To mi povedzte vy. Ja netuším.

„...Tvoj šéf má čierne srdce, chlapče, to si pamätaj. A teraz tvojho šéfa opäť trápi smäd. Tak ako toho chlapa. Ich smäd je ako požiar, preto sa aj hovorí uhasiť smäd. Kým ho neuhasia, bude spaľovať všetko, s čím prídu do kontaktu. Mýlim sa, Hole?“
(str. 186)

Od Snehuliaka a Syna som bola v relatívnom pokoji, keď všetci okolo mňa čítali Nesba a ja nie. Nevyhýbala som sa mu, len som na neho nikdy nemala chuť. Myslela som si, že Snehuliaka ďalšie knihy neprekonajú, no možno som sa zmýlila. Diela sa veľmi líšia, ale aj tak sú, podľa mňa, na tej istej úrovni kvality. Keby som teraz videla niekoho, kto číta Nesba pred mojimi očami, asi by ma porazilo a uchýlila by som sa ku krádeži. Chcete sa spýtať, či Smäd uhasí váš smäd po ďalších „nesbovkách“? Zaručene nie, pretože tento príbeh vyvoláva v čitateľovi taký pocit, akoby sa smädný napil morskej vody – je čoraz viac smädnejší. Ak si prečítate túto novinku, môžete jedine tak dostať záchvat, že chcete pokračovanie – hneď!
 
Hodnotenie: 5/5
 
http://www.bux.sk/knihy/269929-tichy-vykrik.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly