utorok 14. júla 2015

Neil Cross - Posedlost

http://www.knihcentrum.sk/content/images/50351367_0.jpgJohna Luthera poznamenala jeho dlhoročná práca ako vyšetrovateľa vrážd. Sídli v ňom niečo temné, niečo, čo si stále nástojčivejšie vydobýja pozornosť.
Keď nájde brutálne zabitú rodinu (matku s rozrezaním bruchom a bábätko nikde), rozhodne sa konať na vlastnú päsť a toho šialenca, ktorý to urobil, dolapiť. Prečo sa vrah zameral práve na dieťa? Je ešte nažive? Tieto otázky trápia vyšetrovateľov dňom aj nocou.

S knihou podľa seriálu som mala už tú česť - veľmi ma neohúrila -, no nazdávala som sa, že v tomto prípade tomu bude inak. Môj nos ma neklamal. Vedela som, že dielo napísal ten istý človek, ktorý vytvára scenár aj pre seriál. Bolo to cítiť už od prvej stránky. Mal ku knihe vzťah. Ten čitateľ postrehne veľmi skoro. Postavám vdýchol život na obrazovke, takže ich dať do knižnej podoby pre neho nebolo zložité.

Posedlost sa mi čítala veľmi ľahko, aj keď bol príbeh plný zvrátenosti a brutality. Autor dokázal zaujať čitateľa aj napriek tomu, že nám hneď na začiatku objasnil, kto je vrah a prečo to urobil. Vlastne, mali sme možnosť sledovať celý prípad tiež z jeho pohľadu. Ak sa nad tým hlbšie zamyslím, môžem tvrdiť, že všetky esá v rukáve sa vytiahli už v úvode diela. Čo ma teda poháňalo vpred?

Bol to jednoznačne vzťah Johna a jeho manželky, ktorý bol v rozklade. Nechcem, aby ste to pochopili zle, ale rada som pozerala ako sa títo dvaja odcudzujú - bolo to jediné správne napätie v knihe: Rozídu sa? Nerozídu sa? plus špinavé tajomstvá ako bonus. Bola som nadšená. Ak mám byť úprimná, poháňalo ma iba toto (a samozrejme vrah - bola som v napätí, či sa ho polícii podarí chytiť, pretože mal vyhliadnutú ďalšiu obeť. Typická detektívka.)

Ani jeden diel zo seriálu som nevidela. Možno si poviete, ako si môžem dovoliť hodnotiť knihu bez toho, aby som vedela, aký je seriál. Posedlost ma zaujala ešte pred vydaním, tak som si povedala, že ak sa mi zapáči, pozriem si aj seriál. Myslela som si, že dielo sa bude dať zrecenzovať a nemýlila som sa. Toto je normálna kniha. Ak ste nevideli ani jeden diel, nevadí, pretože autor skoro všetko objasní. Áno, našli sa tam momenty, ktoré som nepochopila, no neboli až tak závažné, že by som nedokázala preniknúť do príbehu.

Toto dielo ma priam prinútilo, aby som si pozrela seriál. Vždy som ho nejako obchádzala a aj keď som si pozerala upútavku, mala som dojem, že by nebol pre mňa. Možno ani nebude, no knižná podoba bola napísaná úžasne.

Štýl písania sa mi hneď zapáčil, ale ako som postupovala ďalej, zistila som, že všetko podstatné viem a nemá ma čo ohúriť. Bola som sklamaná a v čítaní som stagnovala. Najprv som nevedela prečo, no potom som si uvedomila, že knihou iba plávam - teda okrem častí, kde sa rozoberal Lutherov manželský život. S dielom to bolo ako na hojdačke - raz som sa od toho nemohla odlepiť a na druhý deň sa mi nechcelo čítať. Verila som, že koniec ma prekvapí, že vzťah manželov neberie nový smer alebo že Luther niečo odhalí... Čo sa napokon stalo, to vám neprezradím, no v konečnom dôsledku ma to ani neprekvapilo.

Ak to budem hodnotiť komplexne, dielo si určite zaslúži vašu pozornosť. Pre fanúšikov seriálu je to asi očakávaná kniha a pre ostatných celkom kvalitná detektívka s priehľadným zámerom, ktorý dopĺňa svieži štýl písania spisovateľa, takže sa zas ocitám v dileme s názvom "Ako to mám hodnotiť?" V posledných mesiacoch som sa stretávala s týmto problémom častejšie, ako bolo únosné a mám pocit, že som ešte neskončila. Na knihe mi prekážalo viac vecí, no tie, ktoré sa mi páčili, dokázali prebiť negatíva na plnej čiare.

Hodnotenie: Bez hodnotenia.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Knihu si môžete kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly