sobota 20. septembra 2014

Mitch Albom - Utorky s Morriem

http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/utorkyfront.jpgJeden učiteľ a jeden študent. Ich posledný "semester". Učiteľ zomiera na nevyliečiteľnú chorobu, ale aj tak chce ešte odovzdať svojmu obľúbenému študentovi rady do života z pohľadu starého muža, ktorý vie, o čom je svet. Žiak je autor a táto kniha je skutočný príbeh, ktorý vás chytí za srdce. Morrieho a Mitchove cesty sa po štúdiu rozídu, aj keď Mitch sľúbil, že s ním ostane v kontakte. Spomenie si na neho, keď s ním vysielajú interview. Vtedy už má jeho profesor pokročilú formu choroby, no aj tak sa usmieva na celý svet. Mitch je zahanbený, že porušil sľub a v rozpakoch ho ide navštíviť. Jeho učiteľ ho privíta s otvorenou náručou. Chce, aby k nemu chodil každý utorok, lebo jeho čas sa kráti a niekomu potrebuje odovzdať životné múdrosti.

Osud ich nečakane spojil. Po mnohých rokoch sa znovu stretli, aby mohli pokračovať v lekcii o živote. Lekcii, ktorá zmení autorov svet a už sa naň bude pozerať inak. Čitateľ vie, že tento príbeh nemá šťastný koniec, ale číta ho so zatajeným dychom. V knihe sú nádherné myšlienky, ktoré nás nútia zamyslieť sa nad pominuteľnosťou života a smrťou. Morrie zomrie. Vie to, no stále má pozitívny pohľad na dianie. Všetko, čo sa mu deje, dokáže obrátiť na žart alebo v tom nájsť niečo dobré. Obdivovala som ho. Svoj osud bral s ľahkosťou.

Dokým spisovateľ znova nestretol svojho bývalého profesora, sústredil sa na hmotné statky. Chcel sa dobre zabezpečiť a z toho vyplýva, že väčšinu času strávil v práci. V uponáhľanom svete nie je miesto pre starosť o iných. Z ľudí sa stávajú sebci, ktorí myslia iba na svoj profit a rozmýšľajú, čo nové si asi kúpia, keď zarobia ďalšie peniaze. Takým človekom Morrie nikdy nechcel byť. Bol osobou, ktorá sa snažila venovať celé srdce tomu, s kým sa rozprávala. Pre neho bolo najdôležitejšie to, aby jeho priatelia vedeli, že ich počúva a že sa zamýšľa nad tým, čo rozprávajú.

Prostredníctvom diela sa dozvedáme aj to, ako sa pred rokmi títo dva ľudia spriatelili, a ako veľmi mali Morrieho radi všetci, ktorí chodili na jeho prednášky. Bol neskutočne inšpiratívny a každému sa dokázal zaryť hlboko do mysle, pretože jeho názory na svet boli realistické a nič neprikrášľoval. Študentov chcel zaviesť na správnu cestu. Svojimi múdrosťami sa snažil o to, aby neurobili chyby, ktoré by mohli neskôr ľutovať. A to učil aj Mitcha. Autor je príkladom, že život sa dá zmeniť hocikedy. Len je potrebné nájsť nejaký spúšťač. Niečo, čo vás donúti zmeniť svoje zvyky k lepšiemu.

Mám pocit, že teraz pri knihách iba plačem. Najhoršie to bolo vtedy, keď profesor hovoril o svojom detstve, o svojej chorobe, a keď nakoniec zomrel, tak som nevidela ani na písmenká. (A tento koniec som očakávala, pretože trpel smrteľne nevyliečiteľnou chorobou.) Plakala som stále, no nechcem vás odradiť od prečítania tohto diamantu, lebo dielo si zaslúži veľa pozornosti.

Ak vlastníte túto knihu máte šťastie, lebo zároveň vlastníte aj studnicu múdrosti o živote, ktorý nie je vždy ľahký. Zistíte, že všetky vaše problémy sú nepodstatné a malicherné. Žiť pozitívne, aj keď sa s vami osud nepekne zahrá, je veľmi ťažké, no Morrie to zvládal ako hrdina. Môže byť vzorom pre milióny ľudí. Som rada, že toto dielo sa ku mne dostalo, pretože je to skvost a spisovateľ vie písať neskutočne skvelo.
 
Hodnotenie: 5/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Krásna recenzia! Určite si knihu chcem prečítať! :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O tejto knihe som ešte nepočula, ale vypadá zaujímavo, tú by som si prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či máš rada knihy s vážnymi témami, ale skúsiť by si to mohla :)

      Odstrániť
  3. Super recenzia, už tá chytí za srdce, neviem si predstaviť, čo potom kniha. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem. Ja som od neho prečítala dve knihy, no tú, ktorú máš ty, som ešte nečítala. No ako poznám autora, tak aj tá bude veľmi inšpiratívna :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly