streda 30. októbra 2013

Blanka Gondová - Arnarove deti

Počet strán: 400
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: Koruna

Lilja, Olaf a Magnús žijú na Islande v osade svojho otca Arnara. Najvyšší boh Ódin bdie nad ich prosperitou, ale nedokáže zastaviť to, čo je už dávno utkané v niti osudu. Blíži sa posledný súboj bohov s temnými bytosťami podsvetia – Ragnarok. Jedine krásna Lilja môže zachrániť aspoň kúsok života na ostrove, ktorý sa rúti do záhuby. Jej brat Olaf sa z núdze vydá hľadať nové lovisko rýb, ale na mori ho zmietne vlna a odnesie k brehom krajiny, kde žijú trolovia. Medzitým ich brata Magnúsa unesú kupci a predajú ho ako otroka. Stane sa z neho vikinský bojovník, ktorý na ďalekých anglických brehoch bojuje za lásku princeznej Roweny a slobodu.
Vo štvrtom príbehu sa spolu s Liljiným synom Dagurom vydáte na dobrodružnú výpravu, ktorej cieľom je prinavrátiť siedmim severským kráľovstvám kúzelné meče a zachrániť princeznú fjordov z rúk zlého čarodeja Vagana, Temných elfov a Dragonidov.
Kniha Arnarove deti, Sága o Vikingoch, vám ponúka štyri príbehy troch súrodencov a Arnarovho vnuka Dagura, okorenené severskými mýtmi, bohmi, dobrodružstvom a láskou. Podarí sa hlavným hrdinom zvíťaziť nad nepriazňou osudu? To sa dozviete v týchto čarovných príbehoch severu.

Knihe som spočiatku nevedela prísť na chuť, no potom ma tak pohltila, že som ju čítala aj do neskorých nočných hodín. Toto dielo bolo pre mňa úžasné. Autorka musela mať dokonale naštudovanú severskú mytológiu, čo sa odzrkadlilo aj na tom, ako pútavo nám, čitateľom, dokázala vysvetliť spojitosti medzi postavami. Nemohlo sa stať, že by som sa stratila v deji, lebo súvislosti (ktorých bolo neúrekom) sa ešte niekoľkokrát objasnili na stránkach knihy. Nebojte, vôbec to nebolo nudné opakovanie. Uvítala som to, pretože postáv bolo v deji veľa a ďakovala som autorke, že niektoré podstatné veci, ktoré boli kľúčové, stále pripomínala.

Ako som už spomínala, nevedela som, čo od tohoto príbehu očakávať. Neobľúbila som si ho hneď, ale po pár stránkach som ho už mala neskutočne rada. Ponárala som sa do dejovej línie čoraz hlbšie a hlbšie, až som si myslela, že som súčasťou tejto knihy. Nemohla som sa od nej odtrhnúť a nedočkavo som prevracala jednu stranu za druhou. Vždy ma dokázalo niečo prekvapiť. Ak vás teda dielo zo začiatku neosloví, nezúfajte a pokračujte ďalej v čítaní, pretože potom by ste prišli o vynikajúci čitateľský zážitok.

Dejová línia je rozdelená na štyri časti. Prvá (nazvem ju úvodná) časť sa začína, keď sa narodí Arnarova dcéra Lilja, najmladšia z jeho troch detí. Deti vyrastú a osud všetkých rozdelí kvôli udalostiam, ktoré nik nepredpokladal. Podarí sa trom súrodencom znova stretnúť alebo od seba budú navždy odlúčení? Aké nástrahy ich budú sprevádzať životom?

Prostredie, v ktorom sa kniha odohráva, je úžasné. Autorka ho nádherne vykreslila a spolu s ním aj nadprirodzené bytosti (víly, jednorožcov, elfov...), ktoré so sebou niesli rozprávkový podtón. V tom spočíva výnimočnosť tohoto diela. Mala som pocit, akoby som čítala niečo určené len deťom a zároveň som si uvedomovala, že niektoré pasáže by som veľmi malým čitateľom čítať nedoporučovala. 

Myslím si, že celý príbeh by mohol slúžiť ako učebný materiál pre staršie deti. Spisovateľka nám každý neznámy pojem vysvetlila v poznámkach alebo vo vysvetlivkách, takže čitatelia zistia zaujímavé veci o živote Vikingov. Mnoho sa  môžu naučiť pútavou formou. Tiež by zaujal aj staršie generácie, ktoré ho budú napäto čítať až do poslednej stránky. Podľa môjho osobného názoru nemá kniha nijaké vekové ohraničenie. Je to mytológia, takže sa rozhodnite podľa toho, či máte takéto príbehy radi.

Príbehy sú geniálne prepracované. Autorka musela mať všetko dokonale premyslené. Žiadne nezrovnalosti ani hluché miesta som tam nenašla. Dej je naplnený akciou, ktorá je vo všetkých štyroch častiach knihy. Jednotlivé časti sú do seba spojené hlavnými postavami, takže dielo sa napokon uzavrie ako celok. Rozdelenie knihy slúži na to, aby sme mali prehľad o každom súrodencovi, pretože (ako som už spomínala) sa ich cesty rozdelili a každý má odlišný osud. Toto je jedno z tých diel, ktoré je určené ako pre staršie deti, tak aj pre dospelých. Všetci si tam niečo nájdu, len sa musia poriadne začítať.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Knihu si môžete objednať TU.

9 komentárov:

  1. Ako to, že knihu máš už prečítanú? Mne ešte ani neprišla! Ja sa na ňu veľmi teším, vypadá skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj je skvelá :)
      No to neviem. Ja som ich požiadala o RC a prišla mi za dva dni :)

      Odstrániť
    2. Ja som ich požiadala a oni mi povedali, že to mám očakávať prvý novembrový týždeň :D

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia. Mám veľmi rada príbehy o vikingoch. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To vyzerá dosť zaujímavo, môj jediný stret s mytológiou sú síce knihy od R. Riordana, ale...:D Každopádne pekne napísaná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrá recenzia, bola som fakt zvedavá na nejaký názor čitateľa, lebo okolo knihy sa robilo dosť veľké haló, čo som si všimla. Možno si to kúpim, uvidím :D
    Páči sa mi ten rozprávkový podtón, fakt si neviem predstaviť, aké to asi môže byť a či by ma to bavilo, lebo ukážka, ktorú som čítala, ma veľmi nechytila, ale tak z tej som ani nepochopila, o čo tam ide.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Presne. Tiež, keď som si prečítala ukážku, som nevedela, aké to bude a či sa mi to bude páčiť, ale napokon sa mi to páčilo :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly