pondelok 9. septembra 2013

Enja Rúčková - Láska na dvoch kolesách

http://data.bux.sk/book/033/200/0332000/large-laska_na_dvoch_kolesach.jpg 
Väzba: tvrdá
Počet strán: 304
Vydavateľstvo: Motýľ
Kto je ten záhadný prišelec z novopostavenej bytovky? Nesnaží sa zapadnúť, je drzý, nevyspytateľný a bajkuje ako blázon. Do svojej osobnej zóny si vpúšťa iba vlastný bicykel v netypickej farbe. A práve tá farba Karinu láka. Je veselá a žiarivá, absolútne sa nehodí k imidžu večne zamračeného chalana, ktorý každého vo svojom okolí vytáča do nepríčetnosti. Hoci o to ani jeden z nich nestojí, ich cesty sa čoraz častejšie križujú a iskry lietajú sem a tam. On veľmi dobre vie, že nie je rozumné si s Karinou niečo začínať. Ona má na vec iný názor. Rúti sa do maléru aj napriek tomu, že ju okolie varuje. Odvážnemu predsa šťastie praje...

Už dlho som túžila po knihe od tejto autorky, takže som bola neskutočne šťastná, že si môžem prečítať Lásku na dvoch kolesách. Moje nadšenie vystriedala nechuť ju dočítať. Vôbec mi nesadla. Strácala som sa v spisovateľkinom prejave, ktorý bol miestami chaotický a nezáživný. Párkrát som sa pristihla, ako sa sama seba pýtam: Čo nám tým chcela povedať? Toto dielo som čítala na etapy. Čoraz viac som sa nudila, pokukovala po iných knihách a radšej som robila vždy niečo iné, len aby som ju nemusela otvárať.

Chcela som jej dať šancu, aby si u mňa napravila renomé a siahla som po nej znova, s cieľom, že ju dočítam. To sa aj stalo, ale na úkor mojich nervov a plytvania času, ktorý som mohla stráviť (podľa mňa) pri  lepšom diele, ktoré by si zaslúžilo moju pozornosť. S čistým svedomím môžem prehlásiť, že sa môj názor nezlepšil. Možno sa mi dokonca aj viditeľne zhoršil. Mňa osobne to mrzí, ale naozaj nemôžem inak. Ak by som ešte nikdy nič od slovenských autorov nečítala a začínala by som Láskou na dvoch kolesách, už by som nikdy v živote nesiahla po našej domácej tvorbe. Toto by ma určite odradilo.

Najhoršie na tom všetko je fakt, že mi od začiatku nesadli ani hlavné postavy, čo má vo veľkej miere aj za výsledok moje znechutenie z tejto knihy. Nad naivitou hlavnej hrdinky som len podráždene krútila hlavou, nad suverénnym vystupovaním hlavného hrdinu som iba bezmocne prevrátila oči, ale slangové časti ma takmer zabili. Nevedela som či sa mám smiať alebo plakať. Rozmýšľala som, či sa takto správajú normálni mladí ľudia a skonštatovala som, že ani náhodou. Ospravedlňujem sa, ale toto dielo pre mňa nemalo ani štipku reálnosti. Vnímala som to, akoby autorka vytvorila dvanásťročné deti, ktoré sú v dospelom tele. Ich názory neboli totožné s ich vekom a to ma štvalo ešte viac.

Chcela by som sa upriamiť na podstatu deja. Tá sa vlastne sústredila na jedno: Každý chcel hlavnú hrdinku všemožnými spôsobmi dostať do postele. Keby sa to v deji vyskytlo dva-tri rázy, tak to by som ešte dokázala tolerovať, ale keď sa s ňou chceli vyspať všetci chalani, ktorých stretla, myslela som, že knihu neľútostne vyhodím von oknom. Ona akoby práve vyhľadávala nebezpečné situácie. Bola to neskutočne hlúpa osôbka, ktorá sa iba nechávala zachraňovať a jej myšlienkové pochody boli... no mierne perverzne. V tomto ohľade ju mohol prevyšovať iba hlavný hrdina, ktorý väčšinou myslel iba na tú jedinú vec. Najprv som si myslela, že je toto dielo vhodné pre dvanásťročné deti, ale mýlila som sa: V žiadnom prípade to neodporúčam čítať takej mladej vekovej skupine čitateľov! Môj názor je, že túto knihu môžu čítať ľudia v rozmedzí 15-17 rokov. Niektoré pasáže by pre veľmi mladých čitateľov neboli vhodné.

Jedinú vec, ktorú môžem na tejto knihe pochváliť je obálka. Mrzí ma, že som ju musela tak zhodnotiť, ale nechcem vám klamať. Nebavila ma vôbec čítať, hlavní hrdinovia boli až príliš naivní a to ma dokázalo vytočiť do obrátok. Všetci situácie, ktoré sa v diele nachádzali, na mňa nepôsobili ani za mak reálne. Postavy si pokojne mohli nechať pre seba svoje myšlienkové pochody, ktoré neprináležali ich veku. Iba tým štvali, neboráka, čitateľa. Nič mi neposkytlo taký impulz, ktorý by mi našepkal, že ma to začne baviť. Aj keď sa tam nejaká výnimka objavila až som si natešene myslela, že ten impulz, ten zvrat, už konečne príde, veľmi som sa zmýlila. Jediné, čoho som sa dočkala, bolo dlhodobé stagnovanie deja, hluché miesta a občas aj prítomnosť veľmi divných situácií, ktoré mi vonkoncom nedávali zmysel. Ako som už spomínala, na Lásku na dvoch kolesách som sa tešila (dôvodom bolo aj množstvo jednoznačne kladných recenzií), preto som bola v miernom šoku, keď som sa dostala k niečomu, čo ani zďaleka nespĺňalo moje predstavy o dobrej knihe. Ospravedlňujem sa, ak som touto recenziou niekoho pobúrila, ale za ňou si stojím. Možno nebudete zdieľať ten istý názor ako ja. To zistíte, ak sa prečítate knihu. Možno vám, naopak, sadne.

Hodnotenie: 2/5

23 komentárov:

  1. Hm, aj tak si chcem knihu prečítať :) Síce, vyzerá to tak, že práve príjemné čítanie to nebude, ale uvidíme :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hlavní hrdinovia boli príliš naivní a situácie neboli reálne - presne toto si ja myslím napr. o knihe Hry o lásku, takže Láske na dvoch kolesách sa rozhodne vyhnem, ďakujem za varovanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem prečo, ale nemám veľmi rada knihy od slovenských autorov.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. od slovenských autorov/autoriek som toho čítala málo...a keď som ž nad nejakým premýšľala, tak to bola Enja, ale čítam rôzne názory, tak neviem, či to mám skúsiť.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ještě že nečtu slovenské knihy. :D :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dievčatá, zatiaľ všetky slovenské knihy boli super, len štýl tejto autorky mi vôbec nesadol. Nedávajte všetkých slovenských spisovateľov do jedného vreca, lebo oni si to nezaslúžia. Veľa našich autorov píše kvalitné diela, ktoré majú úžasnú hodnotu a mohli by sa porovnávať aj so zahraničnou beletriou. Poprosím vás, neodpisujte ich skôr, ako si nejakú kvalitnú slovenskú tvorbu prečítate. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sranda, že väčšina z toho, čo si knihe vytkla mi úplne sedelo na Hry o lásku ako už Catty spomínala :) nemôžem si pomôcť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Very good review ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Interesting. Všetci ju chceli dostať do postele? A ona chudinka naivná sa zaľúbila.. :D Niekoľkokrát som vyprskla do smiechu, najviac asi pri 12-ročných deťoch v staršom tele - to sa mi veľmi páčilo. :D :D Vidím to tak, že túto knihu pretrpím, lebo si ju prečítam. Keď pre nič iné tak pre tvoju recenziu a preto, aby som sa rozčúlila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaujímavý pohľad na vec.
      To ja sa smejem na "Vidím to tak, že túto knihu pretrpím, lebo si ju prečítam. Keď pre nič iné tak pre tvoju recenziu a preto, aby som sa rozčúlila. :D"
      Fakt originálne rozhodnutie :D :D

      Odstrániť
  10. Skvelá recenzia :D Nieže by ma nadchla k tomu aby som si prečítala, ale bola zaujímavá!
    Zašuflíkované názory sa mi vždy páčia (Myslím, keď sa niečo hádže do jedného vreca) :D
    Túto knihu som v kníhkupectvách obchádzala veľkým oblúkom, lebo v knihách mám lásku radšej vo vedľajšej dejovej línii. Ako také malé naznaky s jediným bozkom v závere knihy :D
    Nie ako v Som číslo štyri, kde bola láska síce na druhom mieste, ale John sa šiel zo Sarah úplne pototok :D. Aj tak je to iba blonďavá sviňa! (ospravedlňujem sa blondýnam).
    No, príjemné čítanie ako hovoríš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu :)
      V tejto knihe rozhodne nenájdeš malé náznaky s jedným bozkom v závere knihy :D :D

      Odstrániť
    2. V škole sme mali povinné čítanie: Normálny cvok. Nad čím ten chlapec rozmýšľal... Najperverznejšia kniha na svete :D
      Prečo sme to čítali práve ako povinné? Teraz máme pre zmenu drogy, feťáčku a štetku :D Čo si z toho zoberiem do života? :D

      Odstrániť
    3. Keď som bola na základke, aj my sme to čítali. Dúfam, že vieš, že Normálny cvok mal aj nejaký hlbší odkaz, ktorý nám chcel autor povedať :)

      Odstrániť
    4. Čo to len bolo? Dočítala som to vôbec? Bola tam Dora a samé prasačiny :D
      Pripomenieš mi hlbší zmysel? Koniec mi fakt vypadol. Neviem či sa dal s ňu dokopy a či ušiel a tak.
      Akurát že spolužiaci vraveli, že koniec bol celku otvorený...

      Odstrániť
    5. Ani ja si to už nepamätám. Veď sú to roky, čo som to čítala :DD No viem, že tam bol nejaký hlbší odkaz :)

      Odstrániť
  11. Toto budem odteraz obchádzať megaveľkým oblúkom (doteraz som to obchádzala iba oblúkom a pritom sa mi tak páčila obálka). Vďaka za záchranu, bola by som si to inak možno aj kúpila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš začo :D
      Možno by sa ti, naopak, páčila :)

      Odstrániť
    2. Vo sne.
      Ak budem chcieť byť zlá tak si to prečítam a nakydám na to. A teraz. Že by sa mi to ľúbilo. :DD ohh...čo by som len urobila?

      Odstrániť
  12. Enju Rúčkovu nemám rada. podľa mňa píše hrozne... teda možno vie písať, ale určite by sa nemala zameriavať na tínedžrov a mala by začať písať niečo vo svojej vekovej kategórii.
    Ako prvé som od nej čítala Čo koho do toho, ktoré malo celkom zaujímavú tému, no čím viac som čítala tým viac mi to prišlo vtipné a to som to čítala asi v 14 alebo tak nejako. Mala som 14 a vedela som o sexe viac ako hlavná hrdinka, ktorá mala 17 či koľko. Ako nie som nejaký perverzák :D, ale keď Enja opísala v knihe niečo ako že hlavná hrdinka je nahá a on je nahý a už sa na to chystajú a jej v hlave začnú myšlienkové pochody typu: Čo to robí? čo to tam má? čo sa to deje?
    Dala som Enji ešte jednu šancu a to s knihou Most Kolibríkov a dlho som takú de*ilitu nečítala :D fakt :D vzdala som to :D
    takže ma ani tvoja recenzia neprekvapuje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mne osobne sa kniha veľmi páčila. Musím povedať, že to bol prvý román od slovenskej autorky, ktorý som čítala :D Síce som ju čítala tak pred rokom, ale v niektorých situáciach som sa doslova našla :D No, každý máme na to svoj názor, môj nájdete tu → http://najknihy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mne osobne sa kniha veľmi páčila. Musím povedať, že to bol prvý román od slovenskej autorky, ktorý som čítala :D Síce som ju čítala tak pred rokom, ale v niektorých situáciach som sa doslova našla :D No, každý máme na to svoj názor, môj nájdete tu → http://najknihy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly