nedeľa 3. marca 2024

Axel Munthe - Kniha o živote a smrti

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1704718467i/205033227.jpg Už som videla toľko recenzií, že som neodolala a kúpila som si knihu tiež. Po prečítaní som však rozmýšľala, čo mám o nej ešte napísať, keď bolo spomenuté všetko. Rozhodla som sa, že vyberiem menej známe ukážky, čo nebol vôbec problém, lebo krásnymi myšlienkami prekypuje. Autor sa zamýšľa nad životom a smrťou, Bohom a diablom. Je láskavo úprimný. Jeho názory častokrát tnú do živého, no nachádza sa v nich hlboká pravda. Axel bol človek s triezvym pohľadom na svet a jeho príbeh je stále aktuálny. Sú peniaze, moc a prestíž dôležitejšie ako obyčajné ľudské porozumenie?

Bolo zaujímavé prečítať si názory lekára, ktorý dobro pacienta postavil vždy na prvé miesto. V dnešnej dobe je problém, že doktori vidia iba vlastné úspechy a človek je pre nich nepodstatný. No táto novinka nám ukazuje, že zdravotníci by boli úspešnejší, ak by sa správali ľudskejšie a chápavejšie. Česť výnimkám.


S bláznami je ľahké mať trpezlivosť, dokonca mám pre nich akúsi tajnú slabosť. S trochou láskavosti sa s nimi väčšinou dá dohodnúť. No nie je ľahké mať trpezlivosť s hysterickými ženami, a pokiaľ ide o láskavosť, tú si v ich prípade radšej treba dvakrát rozmyslieť, pretože čakajú presne na ňu.
str.

Milosrdný Boh zariadil, že smrť nevidieť. Vieme, že je tu, nasleduje nás ako tieň, ani na okamih nás nespúšťa z očí. No my ju nevidíme a skoro vôbec na ňu nemyslíme.
str.

Tento počin je nádherný v rôznych aspektoch. Ako bez príkras približuje poslanie lekárov aj v tých najtemnejších časoch, ako srší láskou k prírode a zvieratám, ako bez strachu opisuje smrť a s prekrásnym pokojom nám vraví, že je niečím prirodzeným. Jediné, čo mi na tejto novinke prekážalo, bolo to, že Axel bez varovania skákal rokmi. Mňa to rušilo. Tiež som sa potrápila pri zozname cudzojazyčných pojmov, ktorý bol v e-knihe vytvorený ako samostatná kapitola, takže som preklady hľadala aj niekoľko strán, lebo priamy odkaz, na aký sme zvyknutí pri poznámkach pod čiarou, tu chýbal. No samotnému dielu sa nedá nič vytknúť. Je krásne.

Šťastie nájdeme len v sebe, hľadať ho v druhých je strata času, ktorého je beztak málo.
str.

Hodnotenie: 4/5
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly