utorok 16. januára 2018

Neil deGrasse Tyson - Astrofyzika pre zaneprázdnených

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98548709_0.jpgPre všetkých, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, ale túžia po spojení s vesmírom.

Ako vznikol vesmír a my? Aké procesy v ňom prebiehajú a koľko trvajú? Čo sa nám ešte nepodarilo objasniť?
Tyson sa s tým nebabre. S radosťou (priam škodoradosťou) ukazuje zlyhanie vedcov, ale nezabúda ani na úspechy. Všetko je podčiarknuté jeho svojským humorom, ktorý musíte milovať.
 
Nikdy ste nechápali fyziku? Autor sa na to pripravil. Síce toto nie je kniha (s prepáčením) pre úplných hlupákov, ale myslím si, že každý pochopí aspoň väčšinu, pretože štýl tohto vedca je unikátny.

Niekedy si chcem prečítať knihu len preto, že na ňu budem mať úplne iný názor ako ostatní. Cítim to v kostiach. Sem-tam však tuším, že niečo pre mňa naozaj určené nie je a keby som to začala čítať, dopadlo by to katastrofálne. Takýto pocit som mala aj pri tejto knihe, ale veľmi ma to k nej ťahalo. Jeden neúspech som už zažila – so Stephenom Hawkingom, ale povedala som si, že ďalší nezdar prežijem. Či by to prežilo vydavateľstvo, to by bolo otázne, no moja zvedavosť zvíťazila nad svedomím.

Aby bolo jasné, ja som nikdy nechápala fyziku, matematiku a chémiu. Pre mňa boli tieto predmety povinným zlom. Vesmír ma ale vždy zaujímal. Aj keď som stále tvrdila, že výskumníci nedokážu vysvetliť širokej verejnosti odborné fakty, toto dielo som musela mať. Astrofyzika pre zaneprázdnených je útla, no pokojne by sa mohla stať peklom (pretože astrofyzika je vlastne astronómia a fyzika). Nestala sa ním. Neil je neskutočne dobrý rozprávač a bol by tiež úžasným učiteľom. 

Z jednej miliardy zrážok, po ktorých zostala miliarda fotónov, prežil len jeden hadrón. Zvyšné hadróny si napokon užili najviac zábavy – stali sa zdrojom hmoty pre galaxie, hviezdy, planéty a petúnie v záhrade.
(str. 21)

Kniha je odborná, ale napísaná zaujímavým štýlom, ktorý vyhovuje aj laikom. Autor skoro všetko otočí na vtip. Nie, nie je to ten typ vtieravého humoru „chyťme sa za brucho a spadnime zo stoličky“. On je asi prirodzene vtipný. Ak by mi niekto pred pár dňami povedal, že z tohto chytím záchvat smiechu a budem mať stále úsmev na tvári, myslela by som si, že sa zbláznil. Pravdepodobnejšie by totižto bolo, že dostanem depresiu, lebo nič nechápem. Tu sa vám to nemôže stať. Možno nepochopíte nejakú časť, no budete rozumieť celku. Alebo sa môže prihodiť to, že ako budete postupovať, niektoré veci sa ešte objasnia.

Astrofyzika pre zaneprázdnených je skutočne pre zaneprázdnených. Zodpovedá tomu počet strán, no nedajte sa zmiasť: je zároveň podrobná a ukrýva v sebe veľa tém, ktoré môžu zaujať laika alebo človeka, ktorý nemá záujem o vedu. Dozviete sa, napríklad, informácie o planétach, hviezdach a zistíte prečo (ne)môžu nestať niektoré zaujímavé javy. Ak sa zabávate počas čítania odborného textu, šanca, že ho pochopíte je vysoká. Spisovateľ si síce zachoval svoju odbornosť, ale je ľudský a vtipný, a to je sympatické. Dielo neobsahuje obrázky, ale Neil nám dokáže fakty interpretovať ľahko, s príkladmi, ktoré si dokážeme predstaviť, takže som ich v konečnom dôsledku ani nepotrebovala.

Sme hviezdny prach, do ktorého vesmír vdýchol život a schopnosť uvedomiť si svoju podstatu – a to je ešte len začiatok.
(str. 27)

Nikdy som nebola ten typ človeka, ktorý si fyziku v škole užíval. Možno keby ju učil tento vedec, bola by to iná pesnička. Poznatky nám podal zvláštnou formou – s úžasným nadhľadom, ktorý sa pri tomto povolaní tak často nevidí. Nebol žiadnym suchárom, a preto si vyslúžil môj obdiv. Dozvedela som sa, že by mohol mať právo byť pyšný kvôli tomu, čo v živote dokázal, no kniha srší nehranou túžbou šíriť informácie ďalej. Snaží sa o to, aby všetci porozumeli jeho výkladu a mne sa zdá, že sa mu to podarilo. Dielo vrelo odporúčam. Dobre som sa bavila a dozvedela som sa veľa nových vecí. Keď to vraví človek, ktorý mal fyziku ako úhlavnú nepriateľku niekoľko rokov, to je už čo povedať.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie e-knihy veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly