nedeľa 18. júna 2017

Mirka Manáková - Telo ako trest

http://images.gr-assets.com/books/1497611581l/35285750.jpgNecíti sa vo svojom tele dobre. Mladý muž, Kristián, je žena, no zrkadlo mu hovorí niečo úplne iné. Doma to ľahké nemá. Rodičia z neho chcú mať chlapa ako sa patrí, takže svoju identitu musí skrývať. Dokedy sa dokáže pretvarovať a aké následky bude mať to, že sa za každú cenu snaží prispôsobiť našej netolerantnej spoločnosti?


Román je plný bolesti, straty, ale aj nádeje v lepšie zajtrajšky, pretože kde nie je nádej, nie je nič. Nastavuje nám zrkadlo. Naozaj musia mať ľudia panický strach z neznámeho? Prečítajte si príbeh premeny pohlavia, ktorý vám možno otvorí oči.


Po Dánskom dievčati som sa rozhodla úplne vzdať ilúzie, že by sa mi mohla dostať do rúk kvalitná literatúra, ktorá by dokázala vierohodne popísať pocity osoby, ktorá sa narodila do iného tela. Ako záblesk z jasného neba som dostala ponuku zrecenzovať túto knihu. Zobrala som ju a dúfala som, že autorka to nepokazí hneď na začiatku.

Na moje veľké prekvapenie som v tomto príbehu zachytila viac pocitov, ako pri zahraničnom diele. Autorke skutočne záležalo na tom, aby reflektovala myšlienkové pochody hlavnej postavy reálne – zvolila ja rozprávanie, a tým si vytvorila k príbehu vzťah. Toto umocnil aj fakt, že s človekom, ktorý podstúpil premenu, viedla rozhovor. Román je podľa skutočných udalostí, pozmenené je tam iba niečo, napríklad také miesta, mená, kvôli ochrane osôb, pretože niektorí Slováci sú stále sto rokov za opicami... U nás je to kontroverzná téma, o to viac sa teším, že ju vydali v slovenskom vydavateľstve, pretože by si ľudia mali konečne otvoriť myseľ a tolerovať tých, ktorí druhým neubližujú, len túžia žiť inak.

Keby len tušili, ako veľmi ma trápi, kým som, keby len vedeli, ako sa nenávidím, keď na seba hľadím v zrkadle. Túžil som byť ženou. Skutočnou. Nefalšovanou. Lenže celý svet mi v tom bránil.
(str. 11)

 Aj cez stránky môžete cítiť tú bolesť, ktorá je neznesiteľná. Dokážete si predstaviť, ako to bolo pre danú osobu zložité. Ten hrozný psychický tlak. Očakávania spoločnosti sa bili so snami v hlave. Tá bezmocnosť. Mne bolo ťažko len, keď som to čítala. Pomalými krôčikmi sa dostávame do štádia, kedy sme tolerantnejší, no ešte nie sme v cieli. V spoločnosti vládnu staré pravidlá, názory, ale táto kniha vám môže pomôcť pochopiť konanie ľudí, ktorí sa narodili do zlého tela lepšie, ako nejaké odborné poučky.

Zdalo sa mi, že moja duša je uväznená v tele, ktoré mi nepatrí.
(str. 36)

Či už dielo otvoríte kvôli zvedavosti, alebo sa vážne zaujímate o túto tému, určite to bude pre vás dobrá voľba. Po prečítaní sa na to budete pozerať inými očami a budete omnoho tolerantnejší k druhým. Svet sa mení, ale my stojíme na mieste. Preberáme staré názory, ktoré prinášajú zlobu a nenávisť. Zmeňme to a rešpektujme sa navzájom. Prečítajte si Telo ako trest a zistite, aké namáhavé je žiť v tejto krajine, keď sa niekto odlišuje.

Hodnotenie: 4,5/5
https://elist.sk/obchod/rande-naslepo/

1 komentár:

  1. Milá Natalie, ďakujem krásne za recenziu, ani neviem, čo na to povedať. Azda len to, že som šťastná, že sa vám kniha páčila. Ďakujem! Mirka Manáková.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly