piatok 9. júna 2017

Jennie Dielemans - Vitajte v raji (Reportáž o turistickom priemysle)

Relax, pláže, luxus... no pod pozlátkou sa nachádza veľká chudoba. Kniha sa sústreďuje práve na tieto extrémne rozdiely a bližšie ich analyzuje. Stavanie hotelov na úkor prírody? Domáce obyvateľstvo, ktoré tam pracuje, ale zarobí len jedno euro za deň? Bohužiaľ, toto je realita. To som ešte nespomenula všetko, no poďme postupne...

Jennie Dielemans sa v rokoch 2005 až 2008 vybrala na prieskum najvychytenejších dovolenkových destinácií (Vietnam, Thajsko, Dominikánska republika, Mexiko, Gran Canaria), aby priniesla ostrý a pravdivý pohľad na tento biznis. Kniha je doplnená o fotografie, ktoré podčiarkujú celú atmosféru.


Na vydavateľstvo Absynt som narazila v dobrom čase. Keď mám pocit, že nutne potrebujem literatúru faktu, pretože si chcem prečítať niečo skutočne hodnotné. Vydávajú diela, na ktoré musíte dozrieť, musíte sa zaujímať o spoločnosť, aby ste to mohli oceniť. Netvrdím, že tí, ktorí majú zatiaľ klapky na očiach by si to nemohli prečítať (možno ich to prebudí), ale reportážna literatúra obsahuje pravdivé príbehy – nič iné, iba krutú pravdu. Každú minútu myslím na túto knihu. Vryla sa mi hlboko do mysle a nedokážem ju odtiaľ dostať von. Otriasla mojim svetom.

Nejde o to, že by som bola nejaký dovolenkový typ (zo Slovenska som ešte nevystrčila päty), ale príbehy ľudí, ktorí sa starajú o pohodlie turistov, boli veľmi srdcervúce. Správanie ľudí na dovolenke bolo zas neľudské. Robili si z obyvateľov cvičené opice alebo ich odháňali ako otravný hmyz. Aj jedna, aj druhá strana si uvedomovala silu peňazí. Turisti vedia, že chudobní urobia všetko, len aby mohli prilepšiť svojej rodine a radi využívajú ich finančnú situáciu. Sexuálne zneužívanie nie je výnimka. Autorka nám priniesla veľmi drsné výpovede a tiež situácie, na ktoré sa musela pozerať. Rozhovory boli realizované s takou ľahkosťou, že to až naháňalo hrôzu – tí ľudia nič iné nepoznajú, takže pre nich je to normálna súčasť života. Nebolo to pekné čítanie, na to vás upozorňujem, ale prinúti zamyslieť sa.

Nemali sme ani potuchy o vplyve lietania na ovzdušie, počas našich ciest doň unikli tony oxidu uhličitého, a keby som vtedy bola vedela to, čo viem dnes, kniha Vitajte v raji by nevznikla.
(str. 6)

Vitajte v raji je celistvé dielo. Nič som si nemusela pozerať na internete. Nachádza sa tam história letov, ako vznikli dovolenky, fakty, roky, historické odôvodnenie, spoločenský vývoj... Všetko, čo je úzko späté s touto problematikou vykorisťovania. Viete napríklad, že väčšina peňazí, ktoré ste dali za dovolenku nezostane v krajine, do ktorej ste si pobyt kúpili? Je to hrozný a neľudský biznis. Odvtedy, čo som dočítala dielo mám pocit úplnej bezmocnosti, ktorý mi trhá srdce. 

Kedysi sa Mao nezamýšľala nad podmienkami u nich doma. Boli jednoducho také, aké boli. No keďže ustavične dostávala tie isté otázky, časom si zvykla, že sa turisti zaujímajú o život jej rodiny. Okrem toho, neraz jej dajú nejaký ten dolár navyše, aby mohli ísť k nej domov a pozdraviť jej rodičov a súrodencov. Vidieť, kde spáva a kde si pripravujú jedlo. A napriek tomu, že Maoiným rodičom nie je príjemná prítomnosť nepozvaných cudzích ľudí, turistov, ktorí sa prechádzajú, usmievajú, ukazujú prstom, robia si fotografie a stále sa čosi vypytujú, financie na prilepšenie sa im naozaj zídu. A tak pristanú na všetko.
(str. 45)

Chcem, aby ste si všetci, ktorí cestujete na dovolenky, prečítali túto knihu. Už nebudete zjednávať cenu nejakého tovaru a v duchu sa radovať sami zo seba. Možno už nikdy nepôjdete na dovolenku all inclusive, nepoletíte lietadlom. Budete hľadať znaky chudoby všade, kde sa ocitnete. Asi po prečítaní nebudete schopní relaxovať ako kedysi, ale aspoň prestanete byť zaslepení a to je najväčší dar, ktorý si môžete dať; zistiť pravdu o niečom, čo sa ma aj nepriamo dotýka. Pretože práve nároky turistov vytvorili tento nehumánny mechanizmus.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Absynt.
Knihu si môžete kúpiť priamo na tejto stránke.

1 komentár:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly