nedeľa 25. júna 2017

Čo je dobré, a čo nie (2)

https://i1.martinus.sk/tovar/_l/130/l130451.jpgNemohla som na túto knihu napísať plnohodnotnú recenziu – ani teraz to nedokážem. Vyšťavila ma, takže vôbec neviem, čo by urobila s mladším čitateľom, pre ktorého je prioritne určená. Buď by to vaše dieťa nepochopilo, alebo upadlo do depresie. Niečo z toho určite.

Príbeh je taký krásny a poučný, no zároveň taký temný, že budete čítať text cez slzy. Neviem, či som jediná, ale dielo mi v nejakých aspektoch pripomínalo Malého princa. Netvor je strom, ktorý rozpráva malému Conorovi príbehy, ktoré majú mravný základ. Pomáha mu pochopiť zložité životné situácie. Odhliadnuc od všetkého zlého sa mi zdalo, že čítam rozprávočku. Zaujímavé ilustrácie ma v tom utvrdzovali. Knihu som si kúpila v zľave a doteraz nechápem, prečo ju tam dali.
 


https://i1.martinus.sk/tovar/_l/114/l114158.jpgIdeme na môj trň v oku. Autor je z nášho Martina, takže o to viac, aby som knihu nepotopila, no nemôžem inak. Knihu som si kúpila na odporúčanie dvoch ľudí, ktorí ma vopred varovali, že Baričák je svojský. Neodradilo ma to, ba čo viac, nahlodalo moju zvedavosť. Nemala som to robiť. Spisovateľ hovorí (podľa toho, čo som čítala), že on si servítku pred ústa neberie. Že sa jeho postavy vyjadrujú ako normálni ľudia. Tu sa zastavme. Je normálne, aby človek len nadával? Nečítala som nič iné iba nadávky a sprosté slová. Kašlem na to, že pod vrstvou vulgarizmov bol krásny srdcervúci príbeh. Ani v realite by som sa nechcela rozprávať s človekom, ktorý musí za každou vetou (slovom) chrliť nadávky. Rozčuľovalo ma to.
Druhý problém nastal v úchylnosti  postáv v diele. Čo som to, dopekla, musela čítať? Viem, že na niečo chcel poukázať, no bol to hnus. Akoby spisovateľ chcel vyhrotiť každú situáciu. Príbeh by mohol byť taký nádherný, ak by to autor nesilil.

5 komentárov:

  1. Ty si asi taka ako ja :) Ta prva kniha - ja som to citala ako The Monster Calls, ale tiez by som povedala, ze je to pekna kniha, ma pekny pribeh, ale je temny a depresivny.
    K tej druhej knihe - necitala som, ale taktiez by som necitala knihu, ktorej autor si mysli, ze byt oplzlym a vulgarnym je nieco normalne.
    Teraz nechcem byt dotierava, ale beruc do uvahy, ze sa ti pacia skor zaujimave, mozno aj dojemne pribehy no napisane moralne, tak mozes skusit precitat aj moje knizky. Knihy od Mary Roe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvoje knihy som zaregistrovala dávnejšie a určite mám v pláne si jednu prečítať :)

      Odstrániť
    2. Myslím, že by sa ti mohla páčiť. Daj mi potom vedieť ��

      Odstrániť
  2. Volání netvora je neobyčejná a úžasná kniha. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úplne súhlasím. A Monster Calls je úžasný príbeh, ktorý sa inak než cez slzy ani čítať nedá.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly