nedeľa 4. júna 2017

Anna Bellová - Ako vyliečiť zlomené srdce

https://www.knihcentrum.sk/content/images/thumbs/98529924_ako-vyliecit-zlomene-srdce_400.jpg
Abi si myslí, že vo vzťahu s Josephom je šťastná a to isté cíti aj on. Neskutočne sa mýli. Rozíde sa s ňou a jej nezostane nič iné, len očí pre plač a krabica s vecami, ktoré jej vrátil. Nájde tam aj zoznam aktivít, ktoré by za svoj život chcel stihnúť.

Abi nelení a zaumieni si, že splní každú položku. To ho prinúti vrátiť sa k nej. Len musí prekonať svoj strach z výšok, naučiť sa jazdiť na bicykli, aby mohla zdolať náročnú túru, naučiť sa cudzí jazyk, zabehnúť polmaratón.. Čo by jedna žena neurobila pre pravú lásku? Prekročí všetky hranice, aby mu ukázala, že za to stojí. Vôbec si teda nevšimne to, čo jej veľmi bije do očí. Všetci to vedia, ale ona zostáva nadšená svojim nápadom. Chce, aby mu napadlo, že urobil najväčšiu chybu svojho života.


Zo začiatku je kniha veľmi vtipná. Bola som šťastná, ako dobre som si vybrala a keď nič iné, aspoň sa na hlavnej hrdinke z chuti zasmejem. Tešila som sa predčasne. Prvé stránky ma rozveselili, no potom to išlo pekne dolu z kopca. Najradšej by som Abi vyfackala. Ako sa takto môže správať jedna dospelá žena? Stále hovorila, že jej bývalý si ju všimne a zas sa k nej vráti. Všetko dávala na sociálne siete, aby sa fotky z výziev dostali až ku nemu. Bola na ňom nezdravo závislá. Rozmýšľala som, či by to čitateľky mohli hodnotiť kladne. Asi mohli, ale ja som len neveriacky krútila hlavou, keď sa snažila zaujať jeho pozornosť.

Ďalší šok nastal vtedy, keď som sa dozvedela, že príbeh by mohol mať aj reálny základ. Skoro ma vystrelo. Prečo sa niektoré ženy tak ponižujú? Prečo sú ochotné pre muža urobiť všetko? Toto nikdy nebudem vedieť pochopiť. Kým som čítala knihu, mala som poznámky typu: Spamätaj sa, moja. Čo si hlúpa?! Rozmýšľaj! Toto ťa len poníži. Čo to nevidíš?

Neznášam také osoby ani v reálnom živote a nechcem sa s nimi stretávať ani v knihe. Jej správanie mi bolo neprirodzené a mala som pocit, že keď ešte raz spomenie, že všetko robí pre Josepha, tak titul nemilosrdne vyhodím von oknom. Potom som si povedala, že ho môžem dať niekomu, kto má romantické príbehy rád a ak z neho neodpadne, s najväčšou pravdepodobnosťou som divná ja. Chcem to skúsiť niekomu podstrčiť a som zvedavá, ako zareaguje. Ak chcem robiť nejaké adrenalínové veci (ja nie), tak to robím pre seba a pre to, aby som sa prekonala, nie kvôli tomu, aby si ma všimol chlap. Je to také nelogické, no je hrozné, že niektoré slečny práve takto rozmýšľajú. Príšerné.

V ceste k tomu, aby sme sa s Josephom dali znova dokopy, už teraz stojí jedna veľká prekážka – on. Nepotrebujem žiadne ďalšie.
(str. 21)

Keby mi povedal o svojom zozname, mohla som mu pomáhať v plnení úloh.
(str. 42)

Pevne som dúfala, že sa Abi zmení, ale ona do poslednej chvíle chcela zaujať Josepha. Bol to jej cieľ a unikal jej zmysel toho všetkého. Bola zaslepená láskou a nič iné nevidela. Stávala sa z nej psychopatka, takže ani vtipné momenty sa mi nezdali smiešne, skôr som zúrila. Ako niekto môže tak uvažovať? Z týchto mojich pocitov sa rozhodnite, či si chcete príbeh prečítať. Sem-tam som sa na začiatku nahlas zasmiala, ale postupom času mi začalo prekážať čoraz viac vecí. Ak ste nenapraviteľní romantici, nehľaďte, čo som napísala a knihu si určite kúpte. Môže vám vyčariť úsmev na tvári. Ja som skôr realistka, takže z toho pramení môj postoj.

Hodnotenie: 2/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

2 komentáre:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly