utorok 31. marca 2015

Harlan Coben - Chýbaš mi

http://data.bux.sk/book/020/239/0202394/large-chybas_mi.jpgKat Donovanová, vyšetrovateľka newyorského policajného zboru, sa veľmi často vracia vo svojich spomienkach do minulosti. Chce objasniť, za akých okolností zomrel jej otec. Aj keď je prípad uzavretý a vrah je vo väzení, ona cíti, že to nie je ten pravý.
Kamarátka vidí, ako sa upína na veci minulé, preto ju zaregistruje na internetovej zoznamke. Kat spočiatku namieta, no potom ju premôže zvedavosť. Pozerá si profily členov a zrazu zahliadne známu tvár - svojho bývalého snúbenca, ktorý ju opustil pred mnohými rokmi. Ako sa hovorí, stará láska nehrdzavie, no toto platí iba pre Kat. Jeff má na všetko iný názor a nechce sa do minulosti vracať. Hlavná hrdinka čoskoro zistí, že jatriť staré rany sa nevypláca a minulosť ju môže pripraviť o budúcnosť, ba aj o život. Tým, že našla Jeffa sa vystavila nebezpečenstvu. Veci sa začínajú komplikovať. Zdá sa, že jej bývalý snúbenec má niečo spoločné s prípadom, ktorý teraz vyšetruje. Aká je teda pravda?

Coben píše fantasticky. Aj preto som siahla po tejto novinke. Keď som zistila, že Chýbaš mi vyjde v slovenčine, pozrela som si hodnotenia zahraničných čitateľov. Všade boli kladné recenzie, no natrafila som tiež na také, ktoré tvrdili, že dej je príliš predvídateľný. Tento autor a slovo "predvídateľný" nejdú dokopy, takže kniha si získala moju úplnú pozornosť. Chcela som vedieť, či je tomu naozaj tak. Teraz napíšem "prekvapujúcu" informáciu: Ak vyriešite prípad skôr, ako prídete na koniec diela, viete čítať myšlienky spisovateľa. Ak nie, bude to normálne, pretože Cobenove konce sú známe nečakaným zvratom, ktorý zmení črty príbehu na nepoznanie.

Autorov štýl písania je nezameniteľný. Pri jeho knihách mám pocit, že čítam presladený román pre ženy s detektívnymi prvkami. Teraz som sa tiež obávala, že to tak dopadne. Spisovateľ mal sklony stále tak písať, no nešiel do extrémov ako pri knihe Šesť rokov. Mohla som si vydýchnuť a užiť si čítanie bez rušivých elementov. Podľa mňa vyzdvihoval viac akciu, ako vnútorný svet postáv, a ja som za toto rozhodnutie nesmierne vďačná.

Chýbaš mi je veľmi kvalitne zamotaný triler, ktorý musíte čítať do neskorých nočných hodín. Hlavným dôvodom je to, že príbeh má viac pohľadov. Každý pohľad, ako inak, končí napínavo. Známa taktika spisovateľov. Napätie zabezpečuje to, že nás Coben zasypal množstvom informácií, ktoré by sa mali v závere spojiť do jedného celku, no zdá sa, že nemajú nič spoločné. Čitateľ je napnutý ako struna. Ako to ten autor uzavrie? Najprv sa javí, že všetko je až veľmi prvoplánové. Ak nad tým budete rozmýšľať dlhšie, spomeniete si, že indície ste nachádzali v celej knihe, no bolo smiešne sa nad niečim takým pozastavovať.

Zaujímavé je aj to, že hneď mi napadla časť rozuzlenia, ktorá bola správna, ale zavrhla som ju, pretože sa mi to zdalo celkom nereálne a dej nešiel takým smerom, aby sa mi moje domnienky potvrdili. Dala som sa hlúpo nachytať a doteraz sa na seba hnevám. Autor ma zmiatol. Moje deduktívne schopnosti boli na nule a ja som čakala nejakú pomoc zo strany spisovateľa, no on to čoraz viac zamotával a nie a nie to rozmotať. Rezignovane (vzdala som sa nádeje, že to rozlúštim) som pokračovala v čítaní a škodoradostne som sa pripravovala, že koniec bude úplne mimo dejovej línie a ja si budem môcť zgustnúť na knihe v recenzii, a teda, že to nebude moja vina, že som na nič neprišla - autor bude vinný, že to zakončil nezmyselne. Časť môjho škodoradostného ja bola úprimne sklamaná, keď sa dostala na koniec, no druhá, tá racionálnejšia, plesala nad autorovým majstrovstvom. Ak si príbeh necháte uležať v hlave, prídete na to, že z udalostí, ktoré boli v diele spomenuté, sa vystaval záver.

Obmedzené množstvo romantiky, rozprávanie z rôznych uhlov (K slovu sa dostanú aj zloduchovia, ktorými autor nešetril.), divné súvislosti... To všetko vytvorilo úžasný triler, ktorý vám potrápi mozgové závity a nebudete ho môcť pustiť z rúk.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR.
Tento kvalitný triler si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Šesť rokov som si zamilovala a teším sa aj na Chýbaš mi. Najprv som nevedela, či po knihe siahnúť, no už viem, že áno :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na první pohled mě tato kniha vůbec nezaujala, však po přečtení tvého článku jsem byla donucena změnit názor. A tuto knihu si musím přečíst. Děkuji za skvělé nalákání na tento příběh :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly