sobota 25. októbra 2014

Kiera Cassová - Selekcia

http://storage.albatrosmedia.sk/albatrosmedia/images/large/1e48995367bb0522a55b06f0bb15a235.jpgSelekcia. Súťaž, ktorá otriasa celým spoločenským životom. Obyvatelia Illey sú ňou fascinovaní, pretože princ Maxon si v priamom prenose vyberie manželku. Nič nemôže byť predsa vzrušujúcejšie. Vo svete, kde sa ľudia delia na kasty, chudobu strieda bohatstvo a chudobnejší trpia hladom, je táto súťaž jediným rozptýlením od tvrdej práce. No je tu možnosť, že aj dievča z nižšieho spoločenského rebríčka sa môže stať kráľovnou. Pre niektorú je to, že si ju vybrali do užšieho výberu, životnou šancou, no pre Americu je to iba príležitosť zabezpečiť svoju rodinu. Je vybraných 35 dievčat z rôznych kást a každej sa vypláca peňažný príspevok. Čím dlhšie v súťaži zotrvá a bojuje o princove srdce, tým dlhšie podporuje rodinu. America má priateľa, no nechce, aby jej blízki trpeli nedostatkom. Chce im aspoň na chvíľu zabezpečiť dôstojný život, ktorý by si za iných okolností dovoliť nemohli, pretože sú iba umelci. Sú päťky. Áno, kasty sa číslujú a najbiednejší ľudia majú číslo osem, takže Americu delia iba tri priečky od úplnej chudoby, čo nie je tak moc, ako sa na prvý pohľad zdá. Ale čo je silnejšie?: rozum alebo srdce? Tento hlavolam musí hlavná hrdinka sama rozlúštiť, no čo o sebe (alebo o iných ľuďoch) zistí, nečakala.

Tak ako má toto dielo krásnu obálku, tak má krásny aj obsah. Nie je nič, čo by som tejto knihe vytkla (aj keď sa veľmi podobá na iný príbeh, no v konečnom dôsledku to bolo niečo úplne odlišné). Bola to milá rozprávočka na dlhé večery, ktorú som nedokázala pustiť z rúk, pretože na konci každej kapitoly sa niečo udialo, a keď som si konečne povedala, že ju zavriem, zistila som, že mi chýbajú iba tri strany do konca. Dej na začiatku plynie svojim vlastným tempom, no potom sa rozbehne a ja som sa od toho momentu neprestávala čudovať. Selekcia má veľký potenciál a ten aj využila. To sa nevidí často, a preto si ma získala. Bola neznáma, ale aj známa zároveň.

Od tohto príbehu som veľa očakávala a môžem s radosťou vyhlásiť, že ma nesklamal. Je omnoho lepší ako som si myslela. America je dievča, ktoré ešte nevie, čo od života očakáva, ale nemysli si, že by mohla žiť v zlatej klietke, v blízkosti rezervovaného princa, ktorý rieši len diplomatické záležitosti. America potrebuje voľnosť, pretože je nespútaná a nie je pripravená sa podriaďovať. Ale jedno je isté: Pre rodinu je ochotná urobiť čokoľvek (alebo sa o to pokúsiť). Keď príde do paláca, všetko sa jej zdá až neuveriteľne prepychové, všetci sú príliš strojení.... Vyzerá to presne tak, ako sa domnievala. Alebo predsa len nie?

Medzi ostatnými dievčatami vládne rivalita. Každá chce byť kráľovnou, okrem hlavnej hrdinky - tá vytŕča z radu a tak púta pozornosť (aj tú princovu) a to nechce. Odplaší ho svojou úprimnosťou a nespútanou povahou? V knihe sa vyskytuje neskutočne veľa charakterov a každý mi svojim spôsobom prirástol k srdcu a teraz si už neviem predstaviť, že by Selekcia bola o nejakú postavu ochudobnená. Áno, nachádzajú sa v nej záporné hrdinky, no práve tieto mladé dámy poťahajú za nitky tým správnym smerom, a vtedy má  dej úžasný spád, ktorý táto romantická young adult potrebuje.

Keby som nevedela, že kniha je súčasťou série, myslela by som si, že autorka to uzavrie v tejto časti. Priam sa celým príbehom hnala, ale mne to neprekážalo, lebo to spôsobovalo veľkú "čitateľnosť". Je to prudko návykové, jednoducho, ale zároveň krásne a tajomne, napísané. No všetko sa veľmi uponáhľalo. Mala som nepríjemné tušenie, že spisovateľka nás pripraví o prekvapenia, ktoré pre nás nachystala. Chvalabohu, že sa moje tušenie nepotvrdilo, ale na to som prišla neskoro - autorka čitateľa nechávala v sladkej nevedomosti. Kvôli tomu sa už nesmierne teším na pokračovanie, ktoré bude podľa mňa ešte viac prepracované. Táto séria si ma získala a dúfam, že si získa aj vás. Treba sa do nej len začítať....

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Selekciu - nádherný rozprávkový príbeh - si môžete kúpiť na tejto stránke.

6 komentárov:

  1. Fajn, že sa ti páčila.:) Pekná recenzia. Možno si knihu raz prečítam, ale momentálne to nie je priorita.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ak budeš mať náladu na milú rozprávku, toto si určite prečítaj :)

      Odstrániť
  2. Som rada, že sa ti kniha páčila, tiež som z nej bola nadšená :)
    Inak už som prečítala tie Utorky s Morriem. Tá kniha bola tiež skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To sa fakt táto kniha všetkým páčila? :D Ja to nechápem. Mám dojem, akoby som bola jediná, komu sa to zdalo neoriginálne a divné. Možnože anglická verzia je iná ako tá naša :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly