nedeľa 7. septembra 2014

Marek Zákopčan: "Cieľom mojich kníh je, aby čitatelia pri nich zabudli na svoje problémy a starosti."

http://data.bux.sk/author/au1/225/au12257/large-marek_zakopcan.jpgDnes vám prinášam prvý rozhovor s autorom a som nesmierne rada, že práve Marek odštartoval túto rubriku, pretože je jeden z mojich najobľúbenejších slovenských spisovateľov.

Marek žije v Banskej Bystrici a tam aj pracuje. Učí na strednej škole slovenský jazyk a literatúru. Na svojom konte má šesť kníh, ktoré sa tešia veľkej obľube a to právom.

---------------------------------

Na začiatok by si o sebe mohol prezradiť jednu zaujímavú informáciu. Čo to bude?
Viem sa rozplakať na počkanie :D Neviem, či je to zaujímavé, ale ako malému mi to sem-tam padlo vhod, haha. Okrem toho neviem prežiť aspoň bez troch káv denne a tictacov. Som seriálový maniak a naraz mám rozčítaných asi 5 kníh :)

Ako by si nalákal čitateľov na tvoju novú knihu Zachovajte paniku!?
Tak, že je úplne iná ako všetko, čo doteraz čítali. To neznie veľmi skromne, čo? :D Cieľom mojich kníh je, aby čitatelia pri nich zabudli na svoje problémy a starosti. Často mi chodia od čitateľov správy a maily, že ešte nikdy sa pri knihe nenasmiali tak ako pri Nevinných zmätkároch či Zachovajte paniku! Vždy ma to veľmi poteší, pretože vtedy vidím, že písanie má zmysel :)

Píšeš momentálne niečo nové? Ak áno, aký je to žáner?
Môžem prezradiť, že v priebehu prvého polroka 2015 mi vyjde kniha s názvom "Pod horúcim pieskom". Ide o dobrodružno-romantický príbeh odohrávajúci sa v roku 1931 v Egypte. Ústredným motívom je hľadanie bájneho kameňa Oko Egypta, pričom hrdinovia sa dostávajú do množstva nebezpečných, ale i zábavných situácií. Nebude chýbať nič, na čo sú čitatelia v takýchto knihách zvyknutí - láska, napätie, humor, história, tajomno, romantika a záhady púšte, boj s časom aj mocným nepriateľom...

Máš nejaké zvyky, ktoré pri písaní  dodržiavaš alebo píšeš vždy a všade?
Pri písaní musím byť sám, inak sa neviem dobre sústrediť. Hovorí sa, že kniha sa musí "vysedieť", a je to pravda. Ide o pomerne osamelú činnosť, ale výsledok stojí za to :) Jediné, čo musím pri písaní mať, je hudba. Veľmi ma ovplyvňuje, vyvoláva nálady. Keď chcem písať niečo romantické, pustím si primeranú hudbu, keď niečo akčné, potrebujem čosi rytmickejšie. A nesmie chýbať ani káva, prirodzene :D

V ktorom žánri kníh sa cítiš ako ryba vo vode? Pýtam sa preto, lebo viem, že ich, ako autor, rád meníš.
Najviac mi sedí písanie komédií. Píšu sa mi ľahko a dobre sa pri tom bavím, rovnako ako čitatelia (podľa ohlasov). Uvidíme, ako sa uvedie "Pod horúcim slnkom". Ak zaujme, je možné, že z toho vznikne ďalšia séria, tak ako je to u "Zmätkárov". Ale po tom, ako som si vyskúšal viacero žánrov, viem, že som si našiel primárne dva, ktorým sa budem venovať aj v budúcnosti - komediálne a dobrodružné príbehy :)
   
Kde nachádzaš inšpiráciu pre tvoje diela?
Všade a nikde :D ťažko sa na to odpovedá... Inšpiráciou môže byť sen, text piesne, rozhovor na ulici, reklamný slogan... Najdôležitejšie pre autora je mať otvorenú myseľ, nemať predsudky a vedieť postrehnúť veľké veci v maličkostiach.

Kto je tvoj obľúbený autor? Ovplyvnil ťa aj v tvorbe?

Nemám obľúbeného autora, skôr obľúbené knihy, ako napríklad Majster šarkanov od K. Hosseiniho, Bohyňa v domácnosti od S. Kinsella alebo Trinásty príbeh od D. Setterfieldovej. Tiež si nemyslím, že ma nejaký z autorov ovplyvnil, je nutné, aby si každý autor našiel vlastný štýl, aby ho neprirovnávali k iným.

Je niečo, čo v knihách, ako čitateľ, z duše nenávidíš?
Opisy. Priznám sa, že ak sa v texte vyskytne opis krajiny, oblečenia, miestností a podobne, preskakujem to :D a tiež nemám rád klišé typu, ak niekto spadne pri tom, ako ho ktosi naháňa a podobne.

Čo by si chcel odkázať čitateľom? Alebo lepšia otázka: Čo by si odkázal čitateľom, ktorí neradi čítajú knihy od slovenských spisovateľov?
Možno to vyznie nepríjemne, ale týmto čitateľom by som odkázal, aby si zložili slepecké okuliare a začali vnímať svet okolo seba. Je samozrejmé, že západná kultúra prevažuje, ale hanobiť niečo bez toho, aby sme to najprv spoznali, je hlúpe a krátkozraké. V súčasnosti je strašne veľa nových a nových autorov (až priveľa, povedal by som), takže treba zvažovať, po ktorom siahnuť, aby sme si slovenskú literatúru neznechutili, ak náhodou natrafíme na príbeh, ktorý nás nezaujme, a potom pre to nevyhľadáme iné. Je však množstvo skvelých domácich kníh, ktoré sú u čitateľov obľúbené, treba ich len nájsť a určite aj odporcovia slovenskej tvorby zistia, že to nie je s nami až také zlé :)

Ďakujem Marekovi za rozhovor a prajem mu ešte veľa úspechov :)

5 komentárov:

  1. To by si mala. Vieš ako dobre by si sa nasmiala? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď som uvidela fotku, prvý dojem bol, že mi pripomína spolužiaka. :) Tiež som od tohto autora ešte žiadnu knihu nečítala, ale asi to napravím, vtipné knihy mi sedia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super rozhovor, Marekove knihy ma práve dosť začali lákať, humor mám rada.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratulujem k rozhovoru, je super. Hneď mám chuť si niečo od neho prečítať. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Som rada, že sa vám rozhovor páčil a že vyhľadáte jeho knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly