nedeľa 8. júna 2014

Mirka Novysedláková - Prísne tajný denník Miry Danesovej

Počet strán: 368
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: Koruna

Mladé a trochu splašené dievča Miriam Danesová si začne písať denník, ktorý dostane od svojej dokonalej staršej sestry Pamely. Tá dokáže behať v dvanásťcentimetrových podpätkoch a pritom pomotať hlavu polovici chalanov v škole a, samozrejme, nikdy pri tom nespadne. Naopak Mira je v porovnaní so svojou sestrou najväčšou „lúzerkou“, aká kedy kráčala po pôde strednej školy v Oak Falls.
Nielenže sa oblieka ako starý rocker (a rovnako dobre aj spieva a hrá na gitare v garážovej kapele spolu s partiou najbližších priateľov), nosí dioptrické okuliare s hrubým rámom a zubný strojček – ale je aj magnetom na trapasy každého druhu. To jej na obľúbenosti medzi rovesníkmi zvlášť nepridáva. Aby toho nebolo málo, je ústrednou nepriateľkou najobľúbenejšej – a podľa neoficiálneho prieskumu oakfallskej vyššej strednej aj najkrajšej – roztlieskavačky Ashley Monreyovej.
Ako sa Mira zachová, keď zistí, že na fešného chalana, s ktorým sa dala do reči v školskom autobuse, už rozhodila siete „mrcha“ Ashley a poškuľuje po ňom aj jej vlastná, najlepšia kamoška Liz?
Našťastie má svoj denník, v ktorom si nemusí klásť servítku pred ústa, a aj vďaka nemu objaví najväčšie tajomstvo sama o sebe...

 Ak mám byť úprimná, vôbec som netušila, že mi z vydavateľstva pošlú práve túto knihu. Vedela som, že to nebude nič pre mňa a nemýlila som sa. Musela som sa ju prinútiť dočítať. Stále som nechápala, prečo je tomu tak, lebo knihy z Koruny ma nikdy nesklamali a boli zárukou kvality. Neskôr som zistila, že problém nie je v diele, ale vo mne - teda v mojom veku. Dospelé slečny iba málokedy čítajú dievčenské romány a ak áno, tak iba málokedy beletriu pre dievčatá hodnotia kladne. Majú iné čitateľské nároky a tie mám odlišné aj ja. Kniha by veľmi uchvátila vekovú kategóriu do 17 rokov.

Autorka v úvode spomenula, že ju inšpirovala Meg Cabotová. Podobnosť s dielami tejto svetoznámej spisovateľky bolo cítiť, no autorka si našla vlastnú cestu, ako svoj príbeh poňať. Síce bol dej veľmi priehľadný a nereálny, ale milý a úsmevný. Humor je v tejto knihe naozaj vítaní, pretože všetko na mňa pôsobilo umelo a naivne (to nie je dobrá kombinácia), takže aspoň vtipné situácie zachránili celé dielo.

Samozrejme, nič som jej nepovedala, len som pokrčila obočím (akože som prekvapená). Preto sa ma potom celý čas pýtala, čo to pokrčenie obočím malo znamenať. Tak som si vymyslela historku o kvapkách do očí, ktoré dosť štípu, a preto musím sústavne mrkať očami.
(str. 117)

Niektoré situácie boli priam nelogické, až trápne (Prepáčte, teraz sa na to pozerám mojimi očami). Myslím si, že mladé slečny sa do tejto knihy zamilujú (čo nie je môj prípad). Niekedy sa stalo, že som sa smiala aj na takých pasážach, ktoré neboli vôbec humorné, práve naopak. Hlavnou hrdinkou je šestnásťročné dievča, ktoré rieši svoje "veľké" problémy a domnieva sa, že ak nezíska chlapca svojich snov, zrúti sa jej svet. Táto skutočnosť (a aj to, že celý dej bol postavený iba na tom) ma rozčuľovala.

Ak máte v rodine nejakú mladú slečnu, ktorá rada číta a zbožňuje Denníky princeznej, vrelo vám túto knihu doporučujem. Vaša ratolesť z nej bude nadšená. Keby ste ju chceli kúpiť osobe nad 17 rokov, mohol by to byť krok vedľa, pretože by sa jej to nemuselo páčiť. Komplexne dielo hodnotím ako oddychovku, aj keď k nej mám určité výhrady. Pri tejto knihe je potrebné, aby ste sa pri kúpe trafili do vekovej kategórie dieťaťa. Ja do tejto kategórie už dávno nezapadám, takže preto ju hodnotím nasledovne:

Hodnotenie: 2,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Knihu si môžete kúpiť TU.

5 komentárov:

  1. Nemusí to byť až také zlé, možno po nej siahnem :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už z anotácie som vycítila, že to bude niečo pre mladšiu vekovú kategóriu. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale tá obálka je veľmi pekná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Denník princeznej zbožňujem, ale na to nemá asi žiadna kniha :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, neviem, možno by som tú hranicu ešte trochu posunula dole, osobne mám 16 a určite sa nedomnievam "že ak nezískam chlapca svojich snov, zrúti sa mi svet" a ani by sa mi o tom nechcelo čítať... Ale inak to môže byť fajn, hlavne tou vtipnosťou.:) Pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly