pondelok 26. mája 2014

Stephen King - Žiarenie

http://data.bux.sk/book/020/213/0202134/large-ziarenie.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 672
 Väzba: pevná s prebalom

„Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej...“
Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú. Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom – je mimoriadne vnímavý, „žiari“, a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...

Žiarenie (The Shining) prvýkrát vyšlo roku 1977. Dielo preslávil aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom. „Kráľ hororu“ Stephen King sa po rokoch k téme vrátil v románe Doctor Sleep, ktorý vychádza v slovenskom preklade s názvom Doktor Spánok.

King je jednoznačne kráľ literatúry. Ani v tomto prípade čitateľa nesklame a naservíruje mu to, čo potrebuje; strach a stupňujúce sa napätie, ktoré je prítomné od prvej stránky až po tú poslednú. Kvôli úžasnej práci slov, ktorú autor zaručene vykonáva, sa priam prilepíte k dielu a 672 strán sa vám bude zdať málo. Budete mať pocit, že všetko sa priveľmi rýchlo skončilo a autor vás o niečo ukrátil, (O ďalších 672 strán?), no opak je pravdou, lebo spisovateľ vedel poskladať skladačku faktov naozaj bravúrne. Dozvieme sa tie najdôležitejšie veci, taktiež aj tie, ktoré nie sú až také podstatné, no vytvárajú celkovú atmosféru príbehu.

Hotel Pekná vyhliadka je v zimných mesiacoch prakticky odrezaný od sveta a práve vtedy doň príde mladá rodina, ktorá túži po zmene a domnieva sa, že pár chvíľ osamote ich posilní. Jack, ktorý prijal prácu správcu cestuje aj s manželkou a synom v ústrety novej budúcnosti, ale iba jeho syn, Danny, vie, že ich tam nečaká najružovejší pobyt. Majú vlastne budúcnosť alebo sa rútia priamo do záhuby? Malému chlapčekovi, ktorý má schopnosť predpovedať budúcnosť, sa rozhodnutie rodičov - zostať v hoteli - nepáči. Ako sa to napokon skončí? To nevie nik, pretože ani Dannyho vízie nie sú stopercentné.

Kniha je naplnená opismi, ktoré naháňajú strach a verte, že King sa s nimi vyhral do detailov. Ak by tak neurobil, už by to nebol on. Mala som pocit, že autor sa v tých pasážach vyžíval a to urobilo dielo takým neskutočne dobrým. Z jeho spisovateľského prejavu bolo cítiť, že má rád svoje postavy a díva sa na ne ako čitateľ (rozprávač sa tváril, že nepozná udalosti, čo majú nasledovať a ja som mu to všetko uverila) a presne kvôli tomu sa Žiarenie čítalo tak ľahko. Vo väčšine situácií sa stávalo, že autor úplne nezmyselne odbočil od napínavej pasáže a dal priestor vnútornému svetu postáv, ktorý pôsobil na čitateľa dosť mätúco. Všetko však malo zmysel a tieto odbočky mali v tom, kto príbeh číta vyvolať pocit zmätenia a napätia.

Z pootvorených kúpeľňových dverí vychádzalo svetlo. Tesne za nimi sa hojdala ochabnutá ruka, z končekov prstov kvapkala krv.
(str. 463)

Ak by som to mala zhrnúť do jednej vety, znela by presne takto: King zas nesklamal. Pre tých, ktorí už od tohto spisovateľa niečo čítali, je táto informácia smerodajná a určite by sa mali pustiť aj do tejto ukážky autorovej geniality. Tí, ktorí ešte stále váhajú či si od Kinga nejakú knihu prečítať, alebo to nechať tak, odkazujem, že nemajú čo stratiť a môžu začať hneď týmto hororom. Určite vás nadchne a neodlepíte sa od Žiarenia, kým neprevrátite poslednú stranu. Nech vás neodradí, že kniha bola napísaná v roku 1977, pretože z autorovho prejavu to vôbec nie je cítiť. To, čo dal na papier je veľmi nadčasové. Mne autor znova vyrazil dych a neskutočne sa teším na voľné pokračovanie s názvom Doktor Spánok.

Hodnotenie: 5/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR .
Knihu si môžete kúpiť TU.

8 komentárov:

  1. King je asi záruka kvality :) ja mám túto jeho knihu práve rozčítanú :) Tak uvidím ako sa dopracujem do konca .)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha sa čítala rýchlo, takže to aj ty rýchlo prečítaš :)

      Odstrániť
  2. Kinga si chci v co nejbližší době rozhodně přečíst! :) jo, zatím jsem nečetla od něj žádnou knížku, stydím se. :D ^^
    pěkná recenze:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to úžasná kniha, rozhodně jedna z nejlelších, co napsal.
    Beauty of pink

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemôžem to takto zhodnotiť, pretože som jeho všetky knihy nečítala, no zatiaľ tie, ktoré som čítala sa mi zdali rovnocenné. Boli skvelé :)

      Odstrániť
  4. Od Kinga som čítala len jednu knihu a mám dosť. :D Ja veľmi hororové story nemusím. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly