sobota 26. apríla 2014

Jaime Reed - Magická príťažlivosť

http://www.fragment.sk/sys.php?action=image_detail&show=1&typ=FGB&src=picture/shop/sk/zbozi/upload/v_kronika%20cambion-magicka%20pritazlivost-tit-710742-01.gifPočet strán: 272
Väzba: brožovaná  
Vydavateľstvo: Fragment

Sú záhadní, príťažliví a nebezpeční... sú kambioni.
Sedemnásťročná Samara pracuje v kníhkupectve, aby si zarobila na svoje prvé auto. Spolu s ňou tam pracuje aj Caleb, očarujúci a tajomný mladík, ktorého uhrančivé oči nenechajú chladnou takmer žiadnu ženu.
Samara je jediná, ktorá cíti, že za jeho neodolateľným pohľadom sa skrýva nebezpečenstvo.
Tajomstvo, ktoré Caleba obklopuje, privádza Samaru do sveta kambionov, v ktorom je príťažlivosť a atraktivita podmienkou prežitia.
Keď sa navôkol začnú diať desivé veci a sú ohrození aj jej najbližší, musí Samara riskovať a urobiť rozhodnutie, ktoré možno navždy zmení jej život.
Jediný bozk a život sa navždy zmení...
 
 Kambioni sú nebezpeční, lebo sajú z ľudí životnú energiu. Pre svoje okolie sú pôvabní, no za ich krásou sa skrýva niečo úplne iné, ako vzhľad. Podmania si vás a už nie je cesty späť. Na obyčajných smrteľníkov pôsobia ako droga. Ich oči sú priam hypnotické. Čo sa teda za nimi skrýva? Dozviete sa to, ak si prečítate túto veľmi dobre spracovanú knihu, ktorá je napočudovanie aj autorkina prvotina.
 
Magická príťažlivosť nevyniká  ani tak originalitou, ako spracovaním, ktorému sa nedá skoro nič vytknúť. Použila som slovíčko "skoro", pretože na konci diela sa všetko zvrtlo a bola to čistá napodobnenina Twilightu, čo ma veľmi nepotešilo, skôr sklamalo a ľutovala som, že spisovateľka skĺzla do tohto očakávaného modelu príbehu. 
 
V texte boli použité nádherné metafory, ktoré potešia nejedného čitateľa a autorka ukázala, že aj keď je to jej prvý počin, osvojila si spisovateľský štýl dokonale a má svoj vlastný prejav, v ktorom sa cíti dobre. Na druhej strane by som chcela upozorniť na fakt, že nie všetky slová, ktoré naša slovenská prekladateľka použila, boli spisovné (párkrát som tam postrehla čechizmy) a to mi nebolo celkom pochuti. Je to predsa slovenské vydanie.

"Všetci vieme, aké to má doma. Neznáša svojich rodičov a trávi celé dni v izbe, kde plače a píše zlé básne o tom, že je upír."
(str. 13)

Hlavné postavy boli milé. Hrdinovia diela mali úžasné humorné hlášky. Samara srší iróniou na každom kroku a to do deja vkladá humor, ktorý sa tam perfektne hodí. Na začiatku nie je vôbec z Caleba mimo, práve naopak. Je jej ukradnutý a správa sa chladne, nechce, aby o ňu mal záujem. Vtedy si ho všelijako doberá a zdá sa, že on u nej nemá šancu... Samara si myslí, že Caleb sa chová ako sukničkár. Ale čo sa skrýva za jeho správaním? Môže byť všetko inak?

Vrátila som sa k dverám a nakukla dnu. "Keď už o ňom hovoríme, kde sa zasekol?"
Nadine pokrčila plecami. "Možno sa spláchol."
(str. 132)

Kniha sa veľmi rýchlo čítala. Vtiahlo ma to okamžite do deja, no na záver sa moje tempo značne spomalilo, lebo Magická príťažlivosť sa podobala Twilightu, čo mi vtedy moc nesedelo. Hlavní hrdinovia boli sympatickí, ale časom sa stávali patetickými. V konečnom dôsledku vedela spisovateľka pútavo písať a text doplnila o krásne metafory, ktoré pekne oživili dej. Kvôli tej podobnosti s inou knižnou sériou, musím dať dielu o jednu hviezdičku menej.

Hodnotenie: 4/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Knihu Magická príťažlivosť si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Škoda, že sa to potom zvrhlo, inak vyzerá kniha fajn.:) Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá zaujímavo, najmä, keď sú tam tie vtipné hlášky. Ani ja nemám rada, keď prekladateľ pokazí preklad. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly