sobota 8. júna 2013

Jamie McGuireová - Krásna katastrofa

http://www.fortunalibri.sk/files/cat/562t1_Krasna_katastrofa_72.jpgAutor: Jamie McGuireová
Vydavateľ: Fortuna Libri
Formát: 140 x 210 mm
Rozsah: 376 strán
Väzba: tvrdá väzba

JE TO KAMARÁTSTVO S NEPLÁNOVANÝMI DÔSLEDKAMI, KRÁTKODOBÉ VZPLANUTIE ALEBO LÁSKA?

ABBY ABERNATHYOVÁ začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo, a usiluje sa byt príkladnou študentkou.

TRAVIS MADDOX má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi – samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života.

TRAVIS A ABBY sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom.

 Zaradili ju do beletrie pre dospelých a myslím si, že právom. Viete, na čo narážam. Niektoré momenty boli fakt horúce.

Kúpila som si ju a hneď som sa do nej začítala. Autorka písala spôsobom, ktorý nútil čitateľa stále prevracať stránky a ticho zanadávať. Nechávala ho na pochybách. Postávam stavala do cesty nové prekážky, ktoré nezvládali a všetko si tým skomplikovali.Celá situácia sa náramne menila: raz bolo všetko normálne, potom zrazu zlé. Boli tam veľké kontrasty.

 O postavách
Abby: Odsťahovala sa zo svojho rodného mesta, aby začala odznova a niečo v Travisovi jej pripomenie, prečo odišla. Aké má tajomstvo? Nahnevá sa Travis, keď ho odhalí? Prečo sa mu Abby snaží vyhýbať? Prečo si nechce pripustiť, že medzi nimi ide o viac, ako len o priateľstvo?

Travis: Nepoučiteľný sukničkár, ktorý má každú noc nejakú spoločnosť. Čo sa stane, keď stretne Abby? Zmení ho to alebo bude len ďalšia v poradí?
Niekedy sa mi zdalo, že ten chlap je psychopat ako vyšitý, ale potom som si uvedomila, že za to nemôže, že tak všetko prežíva. Smiala som sa na jeho uletených výstupoch alebo keď nástojčivo a neodbytne opakoval slovo, ktoré si myslel, že ho v tej situácii zachráni. Proste mu to v hlave nejako narušene preskakovalo a ja som zvažovala, či by sa nemal ísť liečiť. Aj keď bol nejaký moment napínavý a smutný, nemohla som si pomôcť, lebo on bol v niektorých ohľadoch truľo. (Čo s ním jedna žena porobila?) Čiastočne psychicky zrútený jedinec, ktorý sa snažil zachrániť to, čo si najviac vážil. Miestami mi to bolo sympatické, (dokým sa to nezačalo hromadiť), potom aj komické zároveň.
Autorka ho opísala ako veľmi sexi chlapa, ktorý nevie ovládať svoj hnev. Exploduje, pre každú narážku na jeho osobu a každému ukáže, čoho je schopná jeho pravačka. (Vlastne, všetkých, čo majú hlúpe poznámky tĺkne hlava-nehlava celou dejovou líniou a to je napätie, ktoré čitateľ ocení.)

Abby a Travis sú podľa mňa dokonalý pár. Štvalo ma to napätie, ktoré spisovateľka do ich vzťahu vložila. Stále ho uberala a znova stupňovala, až nakoniec z toho vzniklo dielo, ktoré si chcem prečítať najmenej stokrát.

Hodnotenie: 5/5
Nemôžem za to, že si kupujem iba vynikajúce knihy :D

5 komentárov:

  1. Musím ju mať aj ja :D Len kedy, to je otázne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja viem, že ju musíš mať, no možno ju vyhráš :)

      Odstrániť
  2. Nádherná knížka! a super recenze

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tuhle knihu si chci strašně moc přečíst, bohužel jsem se k ní ještě nedostala. Koukám, že dělám pořádnou chybu. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly