štvrtok 30. mája 2013

Nata Sabová - Ochrankyňa

Vydavateľ:Motýľ
Počet strán:312


Kto som?  Som niekto, kto nad vami bdie, kto vás chráni, som váš anjel strážny. Keby nebolo takých, ako som ja, nebolo by mladým ženám pomoci.  Ale nebojte sa, som tu a zostanem pri vás dovtedy, kým sa tí, ktorí vám ubližujú, budú pohybovať medzi vami.  Len pred krátkym časom ju v Amerike poznali pod falošným menom Kate. Teraz prichádza na Slovensko s novou identitou študentky gymnázia Kristíny.  Čo ju sem priviedlo? Jedna z mnohých vízií, ktorými sa celý život riadi. Ide vždy tam, kam ju nasmerujú, hoci i na druhý koniec sveta. Prečo? Aby splnila poslanie, ktoré už po tisíce rokov plnia členky jej rasy. Pretože ona je Praes, Ochrankyňa, a jej úlohou je chrániť ľudí pred Hauriami.  Ibaže Kity netuší, že splnenie ďalšieho poslania nie je to jediné, čo ju na Slovensku čaká. Jej srdce sa bude musieť podrobiť neľahkej skúške, keď sa zamiluje do Patrika, príťažlivého študenta psychológie, ktorý prišiel nevedno odkiaľ. Situáciu komplikujú aj ďalší muži, ktorých minulosť je takisto nejasná. Jeden z nich je práve ten, ktorého hľadá, aby ho zastavila skôr, kým niekoho pripraví o život. Ale ktorý?

 Keď som sa k tejto knihe dostala, čítala som samé sci-fi a fantasy. Najprv ma zaujala obálka, potom anotácia a napokon som zistila, že ju napísala slovenská autorka. Bola som milo prekvapená. Mala som pocit, akoby som listovala stránkami svetového bestselleru.

Táto spisovateľka by mohla konkurovať aj americkým priekopníkom v literatúre. Som rada, že ani Slovensko nezaostáva na knižnej scéne.

Dej bol napínavý do poslednej sekundy. Keď som si myslela, že ma už nič nemôže prekvapiť, na ďalšej stránke bol zlom a všetko sa začalo komplikovať. Veľmi sa mi páčili vsuvky do príbehu: Legendy o zrodení Praes a Haurioch, mýtické opodstatnenie boja medzi nimi, a na konci knihy vysvetlenie pojmov, takže ak sa vám niečo poplietlo, (čo sa vám stať nemôže, lebo všetko je vysvetlené aj v texte) prelistujete na poslednú stránku a objasníte si súvislosti. Samozrejme, nebola by to fantasy, ak by Praesky, ale aj Hauriovia, nemali nejaké špeciálne schopnosti. Obidve skupiny, totižto vedia manipulovať s mysľami ľudí. No existujú aj ľudia, na ktorých to nefunguje tzv. Mensimpend.

Kniha je napísaná z pohľadu jednej Praes, Kristíny,  formou denníkových zápiskov. Ak zabije démona, ktorý vysáva dievčatám ich životnú energiu, dostane víziu, ktorá jej napovie, kam bude musieť odísť už o niekoľko dní. Za ten čas si musí zobrať pár vecí z domu, v ktorom bývala, vymazať spomienky na ňu kamarátom, proste dať všetko do stavu, ako keby tam vôbec nežila. Potom nasadne na lietadlo a odletí do krajiny, kde ju potrebujú.

Až raz, keď dostane víziu a zmocní sa jej strach, lebo ich čudnú reč vôbec nepozná, nevie, kde povedú jej kroky. Prečo ju tam poslali? Iná Praes je bližšie. Prečo nevyslali ju? Má to niečo spoločne s Patrikom? Je nebezpečný?

 Kity, (ako ju všetci v knihe familiárne nazývajú) sa nikdy nechce zaľúbiť. Praesky nestarnú, takže ak sa rozhodnú založiť si rodinu, po určitom čase, musia odísť od manžela a dcéry, (môžu mať iba dcéru) aby nevzbudili podozrenie. Kity dobre vie, ako odchod jej mamy zranil ju, aj jej otca, a nikdy by iným nechcela spôsobiť takú bolesť. Zlom, ktorý ju prinúti zapochybovať o správnosti tohto rozhodnutia nastane, keď stretne Patrika. Od prvého momentu k sebe niečo cítia, ale aj Patrik niečo skrýva. Ale čo? Môže jeho tajomstvo narušiť krehký vzťah, ktorý sa medzi nimi vytvoril?

To všetko sa dozviete, ak si prečítate knihu. Je veľmi brilantne napísaná. Ja som ju už čítala šiestykrát za dva roky, čo ju v mojej "knižnici" mám a stále mám potrebu sa k nej vracať. Takže ani po viacnásobnom prečítaní vás nesklame a stále budete hltať každú stránku :)

 Hodnotenie: 5/5

3 komentáre:

  1. Jedine, čo musím urobiť, je súhlasiť s tvojim názorom :) Ochrankyňa je naozaj skvelá kniha, pri ktorej som si naozaj myslela, že je dielom nejakej zahraničnej autorky, a tobôž som nedúfala, že je to od našej slovenskej :) Čítala som ju plnými dúškami a naozaj ma prekvapilo, čo všetko autorka vo svojej fantázii dokázala vypustiť na papier :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Naozaj. Tato recenzia je 100% pravdiva! Aj ja zastavam ten isty nazor. Dokonale legendy, prepojenia od zaciatku do konca a hltam ju pravidelke aj ked viem ako skonci! Odporucam, ak vas to aspon trochu zaujima precitat!

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly