piatok 5. októbra 2018

Sarah Perryová - Had z Essexu

Had z EssexuCora prišla o manžela, no je to pre ňu vykúpenie. Je skôr šťastná ako smutná. Rozhodne sa so synom odísť z londýnskej spoločnosti, aby mohla začať odznova – bez trpkej minulosti, ktorá by ju doma prenasledovala.
Na vidieku však zisťuje, že ani pokojný život, ktorý tam očakávala, nie je samozrejmosťou. Obyvatelia svoje mysle zamestnávajú bájnou obludou. Toto monštrum vraj trestá hriešnikov. Všetci sa iracionálne boja, kto bude ďalší na rade. V časoch, keď sa ešte poverčivosť a zdravý rozum nevylučujú, sú ľudia ochotní uveriť všetkému. So stúpajúcou panikou a nekončiacim napätím sa odkrývajú pravé charaktery postáv a ich pohnútky.
Kniha výborne pracuje s fantáziou a pozorovacími schopnosťami čitateľa. Každý má svoje tajomstvá – aj ten, kto sa tak nejaví.


Albatrosmedia prichádza na trh s novou značkou Lindeni. Prvé dielo, ktoré ma zaujalo, bolo toto. Hneď som vedela, že si chcem príbeh prečítať, pretože mám rada knihy, ktorých dej je umiestnený v Anglicku, a keďže atmosféra siaha do čias minulých, mala som pocit, že Hada budem zbožňovať. No nebol to len prvý dojem, ktorý môže byť mylný? Pozrime sa na to podrobnejšie.

Will poznal hodnotu mlčania, stíchol a čakal, až Cracknell o chvíľu vzdychol, pokrčil plecami a pohrávajúc sa s nožom prehovoril: „Nejde o to, čo vidím, ale o to, čo cítim. Ani vzduch nevidím, ale cítim, ako vchádza a vychádza, a potrebujem ho. Cítim, že niečo prichádza, príde to skôr či neskôr, dajte na moje slová. Už to tu bolo, ako viete, a príde to zas, ak sa toho ja nedožijem, vy áno, alebo vaše deti či deti vašich detí, tak sa pripravujem, pán farár, a ak smiem byť taký smelý, odporúčam vám, aj vy sa pripravte.“
(str. 78)
 
Kniha začína smrťou Corinho despotického manžela. Ona vie, že sa nespráva ako typická smútiaca vdova, no nedokáže zmeniť svoje pocity. Je šťastná, že je konečne slobodná a rozhoduje sa sama za seba. Túži začať nový život – na mieste, kde ju nepoznajú. Na vidieku sa jej naskytne príležitosť zrealizovať svoje zámery. Zisťuje však, že ľudia sú tam stále poverčiví a nevysvetliteľné úmrtia, ktoré nastali, pripisujú monštru. Ponechá si racionálne uvažujúca žena zdravý rozum alebo ju ovplyvní davová hystéria, ktorá sa tam rozmohla? Nič nie je také, ako sa zdá. Všetci niečo zatajujú. Niekedy aj sami pred sebou.

Čo ma na tomto diele očarilo? Štýl, akým je napísané. Samotný príbeh mal veľa aspektov, ktoré som počas čítania spozorovala. Podľa mňa čitateľ lieta medzi nádhernou klasikou – niečo, čo zvykol písať Francis Scott Fitzgerald (tajomný rozprávač, ktorý rozpovedá priam rozprávkový príbeh o dobre a zle, o túžbe a chamtivosti, zrade... ale všetko podáva nadnesene, ba až s noblesou, no na druhej strane dokáže pomenovať javy pravými menami, trefne, bez príkras) a bájkou, v ktorej sa objavuje príšera, ktorá trestá hriechy. Celý text je tiež obohatený o listy, ktoré si medzi sebou knižní hrdinovia posielajú, takže sa dozvedáme viac o ich vnútornom svete.

Nebojím sa. Už sa ničoho nebojím, zásoby strachu som si dávno minula. Lenže tu niečo je – niečo sa tu deje – a niečo nie je v poriadku...
(str. 207)

Je ten had skutočný či je len výplod fantázie miestnych obyvateľov? To je záhada, ktorá však odhalí pravé charaktery osôb. Na povrch vyplávajú tie najhoršie črty povahy a každý ukáže, čo v sebe ukrýva. Kniha má teda aj morálne ponaučenie a pripomína nám, že nik z nás nie je iba dobrý a zlý. Závisí len od nás a od situácie, ktoré ja necháme vyhrať. Všetci sme omylní. Máme veľa chýb, no dôležité je, čo urobíme alebo neurobíme. Autorka dala do popredia ľudskú náturu a pripravila svojim postavám neľahké skúšky, takže môžete so zatajeným dychom sledovať, ako s nimi bojujú.

Ak zoberiete do rúk toto dielo, presuniete sa v čase do starého Anglicka – do doby, keď ľudia prežívali zmeny, snažili sa ich pochopiť a žiť s nimi, ale zároveň sa stále obracali k Bohu a verili na bájne stvorenia. Čoho je človek schopný? Aká silná alebo slabá je ľudská psychika? To všetko sa dozviete v románe, ktorý je napísaný tak čarovne, že nebudete vedieť, na čo sa máte sústrediť skôr – či na úchvatného rozprávača, nádych starodávnych čias, alebo rozprávkový podtón. Myslím si, že každý si tu niečo nájde. 

Hodnotenie: 4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly