sobota 16. septembra 2017

Antoine de Saint-Exupéry - Malý princ - kolibří vydání

https://www.knihcentrum.sk/content/images/98533450_0.jpgBez prezradenia deja, aj keď ho už pozná každý.

Rozprávka pre malých aj veľkých. Preložená do viac ako 180 jazykov. Pomôcka pri učení francúzštiny. Nádherná klasika.

Autor havaroval lietadlom na saharskej púšti a vtedy sa stretol s malým princom. Princ mu rozpráva o siedmych planétach, čo navštívil a rozrozpráva sa tiež o tej svojej. Každý príbeh so sebou prináša morálne ponaučenie a záleží od veku čitateľa, ako ho bude interpretovať. V knihe sú popísané všetky typy ľudí. V deji sa nachádzajú zvieratá a rastliny, ktoré na seba tiež berú ľudské vlastnosti. 

Malý princ je filozofia obalená do formy kníh pre deti.
 
Táto verzia má kolibrie vydanie. Čo to znamená? Je asi o polovicu menšia ako normálne slovenské vydanie knihy. Všetko je zmenšené, aj obrázky... Je taká rozkošne maličká. Nie úplne malá, no schováte ju do menšej listovej kabelky. (Poznámka pre mužov: Viem, že vy kabelky nemáte, no nikdy neviete, kedy vám bude táto informácia užitočná.)

Pri rozhovoroch dospelého s dieťaťom plynie všeobecné nepochopenie. Jedna strana nechápe, čo jej chce povedať druhá, pretože dospelí rozmýšľajú inak ako naši najmenší. Niekedy zabúdame, že sme boli dieťaťom, čo je veľmi smutný, ale neodškriepiteľný fakt. Vaše deti pochopia Malého princa odlišne ako vy. Nehádajte sa s nimi a nevnucujte im svoj názor.

Při vyprávění těchle vzpomínek je mi moc smutno. Už je to šest let, co můj přítel odešel i se svým baránkem. Snažím se ho tu zachytit proto, abych nezapomněl. Zapomenout na přítele je smutná věc. Každý přítele nemá.
(str. 24)

Všetci vravia, že pri každom novom prečítaní dokáže človek v príbehu nájsť niečo nové, pretože sa už niekam vo svojom živote posunul. To znamená, že ja asi nenapredujem. Vystrašilo ma to, upadla som do depresie. Malý princ mi otvoril oči a dúfam, že o pár rokov ho budem čítať v lepšom psychickom rozpoložení. Doteraz som netušila, že táto kniha môže spôsobovať chaos v hlave.  Asi to závisí od toho, v akom stave ju čítate. Na začiatku som si myslela, že ma rozveselí, ale keď som nemala nijaké nové postrehy, veľmi ma to teda nepotešilo.

„Kde jsou lidé?“ ozval se po chvíli malý princ. „V poušti je jeden trochu sám...“
„Mezi lidmi je jeden taky sám,“ řekl had.

(str. 78)

Malý princ je nádherné dielo, ku ktorému sa budete do konca života vracať a navždy si získa vaše srdcia. Môže sa stať, že ho nepochopíte, ale to neprekáža, treba sa k nemu vrátiť neskôr. Vek zohráva v tomto prípade veľkú úlohu. Dielo je určené pre deti od 7 rokov.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete kúpiť na tejto stránke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly