nedeľa 13. augusta 2017

Stephen King - Koniec hliadky

https://data.bux.sk/book/020/317/0203173/large-koniec_hliadky.jpgZdá sa, že King prežíva nostalgiu? Že sa mu zacnelo za Carrie? Ďalší príbeh s telepatickými schopnosťami? Nevykráda sám seba? Poďme sa na to pozrieť.

Policajt na dôchodku sa ešte neporátal so svojim úhlavným nepriateľom - Bradym Hartsfieldom alias Pánom Mercedesom, ktorý v dave zrazil nespočetne veľa ľudí. O ďalší pokus sa usiloval na koncerte známej skupiny. Vtedy ho poslala do neznámych vôd Holly Gibneyová, ktorá mu z mozgu spravila praženicu. Teraz sa pripravuje na súboj svojho života. Ale počkať! On by vôbec nemal byť pri zmysloch. Je to tak. No pomaly sa jeho myseľ prebúdza a je vitálnejšia, ako kedykoľvek predtým. Zvládne Hodges posledné kolo s týmto šialencom.

Z jednotky som hneď prešla na trojku. Asi sa teraz pýtate, prečo som vynechala druhú časť trilógie, keďže sa mi úvodný diel páčil a prečítala som si záver. Anotácia dvojky ma veľmi nezaujala, takže som to opäť riskla a vyriešila som to takto. Bála som sa, že King si to u mňa znovu pokazí a to by som bola neskutočne sklamaná. Vyhla som sa tomu a podľa mňa som urobila dobre. S týmto autorom musím zaobchádzať opatrne, aj keď je môj obľúbený. Nie všetko, čo napíše sa mi páči. Pán Mercedes a Koniec hliadky boli úžasné knihy, takže som zase spokojný Kingov fanúšik. Čo viac si môžem želať?

Človeku, ktorý vynechal jednu časť, sa môže zdať, že o nič zásadné neprišiel. Koniec hliadky sa síce odohráva po šiestich rokoch od momentu, kedy je Brady odvezený do nemocnice na psychiatrické oddelenie, no mala som dojem, že som sa ocitla tam, kde sa všetko skončilo. To bolo len také prvotné zdanie, ale stále som bola v obraze. Zdalo sa mi, že v dvojke nastalo prázdno, pretože v tretej časti sa toho veľa nespomínalo - len to, že založili firmu. Všetko išlo bokom. Prvoradý bol vrah s Mercedesom – teda to, čo sa stalo v prvej knihe, a ja som nemohla byť šťastnejšia. 

Aj Pete sa už chystá do dôchodku, hoci Hodgesovi to stále akosi nejde do hlavy. Policajti tomu hovoria koniec hliadky, ale Hodges sa nedokázal hliadkovania vzdať.
(str. 21)

Aby som nezabudla, rýchlo sa presuňme k obálke. Myslela som si, že Ikar si z nás robí žarty, no nie je to tak. Uverila som tomu až vtedy, keď mi prišla kniha. Nechcem byť povrchná, ale ja motívy rýb prosto neznášam. Pár minút som sa na prebal pozerala a pýtala som sa, prečo nám to, preboha, urobili. Nedávalo mi to žiadny zmysel. Brady spriada siete s rybami. Teraz som vás určite zmiatla. Nemala som to v úmysle. Nie, ten šialenec je na šrot, ledva sa pohne, takže som to nemyslela doslovne. Spriada „siete pomsty“ a na to potrebuje ryby, ale nie hocijaké. Prepáčte, neviem to opísať inak. Nemôžem vám to ozrejmiť. Týmto divným odsekom vám chcem vysvetliť, že výber obálky je opodstatnený, takže už mi tak neprekáža. Nevedela som, že budem čítať o zvláštnych rybách, ale King je King – buď je majstrom slova, alebo píše braky. Ja sa v tom chlapovi nevyznám. Táto kniha je úžasná. Momentálne je v takej forme, že by som si od neho prečítala aj úplné hlúposti, takže mi zas dodal nádej, aby som sa jeho tvorby nebála. No dokedy? To netuším, môj názor na neho je vždy trochu na hrane a dúfam, že jeho ďalšia kniha ma nesklame, lebo by som sa zbláznila. Veľmi opatrne si vyberám, na čo si môžem brúsiť zúbky. Pri ňom človek nikdy nevie...

Ja rozprávam, kladiem mu otázky, on čuší. Hrá človeka s odpáleným mozgom tak majstrovsky, že by som mu udelil Oscara. Ale kadečo sa o ňom hovorí. Napríklad, že má telepatické schopnosti. Že dokáže vo svojej kúpeľni púšťať a zatvárať vodu a občas to robí, aby vystrašil personál.
(str. 137)

Vyšetrovací tím je v plnom nasadení – dokonca aj Jerome je na scéne, čo môže potešiť mnohých čitateľov. Jedna dobrá správa však strieda zlú. Počas celého čítania som sa bála o Hodgesa. V závere tejto trilógie som sa sústredila na viac aspektov diela ako v Pánovi Mercedesovi, no to mi vôbec neprekážalo. Napríklad na spomienky Bradyho a jeho snahu vykonať posledný zvrátený experiment, na bezprostredné ohrozenie mojich obľúbených hrdinov – aj na to menej bezprostredné, ktoré mi trhalo srdce - a celkovo na príbeh s posolstvom, za ktorým dal Stephen bodku až v autorskej poznámke. Milujem Kinga! Jeho autorský zámer bol nádherný. Ešte sa mi nestalo, že som vyronila slzu pri poznámke spisovateľa, ale tu áno. Možno sa vám bude zdať, že trochu spomalil tempo deja, no chcel, aby sme sa sústredili na veľmi závažný problém v spoločnosti, ktorý je čoraz výraznejší, a to mu vyšlo úžasne. Túto knihu by ste si zaručene nemali nechať ujsť.

Hodnotenie: 5/5
 
http://www.bux.sk/knihy/269929-tichy-vykrik.html

2 komentáre:

  1. No, ja som si nechala ujsť už jednotku, takže sa len tak nevrhnem na trojku, ale aspoň budem nad trilógiou uvažovať, keď budem mať chuť pustiť sa niečoho od Kinga - mojím najväčším problém je, že sú tie knihy také hrubé. :D Inak som rada, že si sa nesklamala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak mi vyhovuje Kingov štýl - čo nikdy dopredu neviem -, tak som schopná aj 400-stranovú knihu prečítať za deň. Mne hrúbka problémy nerobí. Možno by ťa to tiež vtiahlo :D
      To som rada aj ja :D

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly