utorok 25. júla 2017

Jack London - Majster Alkohol (Pamäti alkoholika)

https://www.knihcentrum.sk/content/images/6869881_0.jpgJack London, vlastným menom John Griffith Chaney je uznávaný spisovateľ, ktorého diela sa už teraz zaradujú medzi nesmrteľné klasiky.
Majster Alkohol je autobiografickou tvorbou, v ktorej sa priznáva, že je závislý a dovoľuje nám nahliadnuť do jeho mysle. V plnej miere si uvedomuje následky svojho konania, takže kniha sa stáva pre čitateľa čoraz zaujímavejšia.
 
Jack berie alkohol ako svojho najlepšieho kamaráta, z toho pramení aj fakt, že ho píše veľkým písmenom. Všetko by mohlo by ale iné, keby silou-mocou nechcel zapadnúť do spoločnosti, ktorá pila častejšie ako jedla.
Táto kniha je nadčasová. Mám pocit, že história sa opakuje a ľudia v dnešnej dobe nevnímajú alkoholizmus ako chorobu. To je smutné.


Mala som veľmi osobné dôvody prečítať si túto knihu – nie kvôli známemu menu – prečítala by som si to, aj keby to napísal niekto, koho vôbec nikto nepozná. Išlo mi len o preniknutie do mysle alkoholika. Bolo pre mňa len bonusom, že tento počin má na svedomí Jack London.

Síce je pravda, že autorove správanie a obhajoby jeho konania nikdy nepochopím, no aspoň som sa utvrdila v tom, čo som už dávno vedela - za túto chorobu môžeme „vďačiť“ spoločnosti, ktorá vníma alkohol ako neškodnú vodu. Dobre, toto prirovnanie som trošku prehnala, no nadobudla som presne taký pocit počas čítania. Uvedomujem si, že storočie, v ktorom žil spisovateľ bolo iné, ale cítila som, že doba nepokročila. Aspoň v tom aspekte, ako sa vníma táto pekelná tekutina. Možno som príliš dotknutá touto témou, pretože poznám alkoholika, ale z niektorých častí som bola priam znechutená. Všetko sa vymykalo logike. Aspoň som zistila, že všetci sú rovnakí – na dobe, bohužiaľ, nezáleží. Majú v hlave guláš a popierajú to. Kniha je číra pravda o alkoholizme.

Alkohol sa mi úžasne bridil – bol odpornejší ako hocijaký liek. Dokonca ešte ani teraz nemám rád jeho chuť. Pijem ho iba kvôli tomu, že ma hecuje.
(str. 5)

Musí sa vám zdať, že knihu zahrabávam pod čiernu zem. To nie je pravda. Páčila sa mi, lebo som konečne zistila, čo som potrebovala. Ja mám niekoľkoročný odpor k týmto nápojom z určitého osobného dôvodu, ale na druhej strane chcem pomôcť môjmu blízkemu, ktorý im „prepadol“, takže čítam, čo sa dá, aby som sa dozvedela viac. Niekedy si pripadám zvláštne rozdvojene.

Dielo môže veľmi pomôcť osobám, ktoré žijú s takýmto človekom. Neporadí vám, čo robiť, no odhalíte jeho myšlienkové pochody. Stane sa, že sa v deji vyskytnú nepochopiteľné situácie – nesúďte, len napredujte ďalej. Pre zdravého jedinca to je pocit, ako keď Alica vkročila do Krajiny zázrakov, lenže teraz sa všetko presunie do pekla a stretnete démonov, ktorých si vytvoril alkoholik sám a ani o tom nemal potuchy. 

To boli chlapi! Dokazovali to tým, ako vedia piť. Pijatika bola znakom chlapskosti. A tak som pil s nimi, dúšok za dúškom, priamo a smelo...
(str. 30)

Keďže je to autobiografia, spoznávame chudobné pomery spisovateľa. Nie je to ľahké čítanie, ale vidíme, akým odhodlaním a pevnou vôľou prekypoval. O to nepochopiteľnejšie je, že podľahol pijatike a dal sa na zlé chodníčky. Veľkú časť diela hovorí rozumne – nie sú tam žiadne opilecké výlevy -, ale zároveň je jeho počínanie z času na čas divné. To, čo píšem pochopíte len vtedy, keď si prečítate knihu.

Autor tušil, že z Alkoholu - kamaráta sa môže stať Alkohol – nepriateľ, ktorý dokáže zničiť všetko – celú osobnosť človeka. Bol natoľko rozumný, že si uvedomoval riziká – stále ich mal na pamäti, ale „spadol“ do toho. Ako som už vyššie spomínala, táto klasika ma utvrdila v tom, že za túto chorobu je vinná sčasti spoločnosť, sčasti jedinec. Spoločnosť toleruje túto drogu do obrovských výšin, ale každý ju môže odmietnuť. Pri fľaške sa uzatvárajú obchody dodnes. Autor potreboval poznať vplyvných ľudí, pretože musel z niečoho žiť a získať pracovné príležitosti. Dá sa povedať, že okolnosti ho pritlačili k múru? Nemyslím si. Mám takú skúsenosť, že ľudia si časom zvyknú, že nikdy nepijete. Keby to vedel skôr aj Jack London...

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu SnowMouse Publishing.
 Knihu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse alebo v Knihcentre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly