piatok 8. júla 2016

Bernhard Moestl - Úsměv je nejlepší odpověď

Autor precestoval celú Áziu, stretol zaujímavé osoby, ktoré ho natoľko ovplyvnili, že dokázal zmeniť svoj prístup k životu a pozerať sa na svet inak. Ako sám v tejto knihe popísal – my ľudia sme šialení.
Po prečítaní jeho diela si o celej našej populácií myslím to isté. Dočítala som sa tam veci, ktoré nevedome robím aj ja – máme to už tak zakódované v DNA – a zistila som, že keď sa na dané situácie pozriem racionálne, (som v pokoji, nedám sa ničím rušiť) tak sú priam divné, nelogické a oberajú ma o energiu.
Spisovateľ mi ešte viac otvoril oči. Už aj predtým som ich mala otvorené, no jeho kniha mi veľa vecí ozrejmila.


Ešte pred pár mesiacmi by som po takejto literatúre nesiahla, no snažím si nejako usporiadať život a byť šťastná len tak – pretože dnes je nový deň. Keď mi knihcentrum ponúklo na recenzovanie Úsměv je nejlepší odpověď – 88 cest k asijskému klidu, neváhala som. Je tam zhrnuté všetko, čo som vedela; nemáme sa nechať vyprovokovať k hádke, nemáme sa starať do života iných ľudí a ďalšie „pravidlá“, ktoré nám pomôžu žiť život v šťastí. Aj keď väčšina kapitol obsahovala rady, ktoré som poznala, kniha v sebe ukrývala omnoho viac – niektoré veci som netušila a bolo úžasné rozšíriť si obzor.
 
Moestl nenapísal iba „príručku“, podľa ktorej sa máme riadiť. Nenapísal len humorné dielo, na ktoré všetci zabudneme ihneď, ako dočítame poslednú stranu. Dal nám priestor na vlastné úvahy. Na konci každej kapitoly nás núti k zamysleniu. Rozmýšľame nad jeho záverečnými otázkami. Napríklad v kapitole s názvom Rozpoznaj útok na slabé miesta sa pýta, aké sú naše slabé miesta. Takto to ide stále dookola, náročnosť jednotlivých otázok je na úrovni zavaril sa mi mozog a aj tak na to neviem vhodne odpovedať a človek zisťuje, ako málo o sebe vie. Stále som sa pýtala, ako je predsa možné, že sa nepoznám, že aj banálna otázka o sebe samej mi robí neskutočné problémy. Keď si človek nájde čas a začne sa venovať sebe, nerieši hlúposti – ktoré sa mu, žiaľ, nezdajú nepodstatné – príde na to, že sa zanedbáva. Táto kniha vás naučí, že vy ste tí najdôležitejší. Možno sa vám to javí ako čistý egocentrizmus, ale to nie je vôbec tak. Ako môžete byť dobrou osobou, keď sa ledva poznáte? Toto v diele priamo napísané nie je, no ja som z toho mala presne tento pocit.


Spisovateľ nám vykresľuje situácie, ktoré sa zdajú v Ázií smiešne na vlastných skúsenostiach. Raz cestoval a išiel sa najesť do miestnej reštaurácie. Náhle potreboval ísť na záchod. Majiteľ ho zaviedol na toaletu do vlastného domu. Musel prejsť cez uličku, kde bol samý neporiadok, ale týmto ľuďom to neprekáža. Nerobia veľké upratovanie, keď vedia, že im príde návšteva. Chcú si len vychutnať nejaký čas so svojimi priateľmi, tak načo sa stresovať. My si ideme nohy dolámať, ako vždy bežíme utierať prach, utrieť stôl, vymyslieť niečo na pohostenie. Naše vnútorné napätie sa zvýši, ak je tá návšteva neohlásená. Nastáva totálny zmätok. Niektoré pasáže som prečítala mojej mame a súhlasila, že je to prehnané. Spýtala som sa jej jednoduchú otázku: „Prečo to teda my Slováci (Európania) robíme?“ Ona mi dala veľmi pravdivú odpoveď: „Vieš, my nie sme v Ázii. Nemáme takú mentalitu ako oni. Keď k nám niekto príde, prvé, čo urobí je to, že preskúma očami celý byt/dom. To je prvé, čo Slovák urobí, keď k niekomu zavíta, takže my musíme mať vždy bezchybné domácnosti, lebo potom si o tebe môžu pomyslieť, že si špina.“ Presne! Bohužiaľ, takto sme my nastavení, takže aby sme mohli byť šťastní ako sú ľudia v Ázii, bolo by potrebné preprogramovať myslenie celého národa.

Úsměv je nejlepší odpověď ju úžasný počin. Veľmi humorný – odhalíte, že ste blázon a s vami aj celé ľudstvo. Že žiť sa dá aj inak. Netreba si zaťažovať hlavu niečím nepodstatným. Naučí vás, ako sa vyhnúť hádke a ako so sebou nedať zametať, ale popritom to všetko konať v mieri. Je veľmi poučný – dozviete sa informácie, ktoré ste možno o tejto kultúre nevedeli a ak sa budete riadiť radami, ktoré autor zozbieral pri cestovaní, nájdete vnútorný pokoj. Knihu odporúčam tým, ktorí chcú zmeniť svoj život, no aj tým, ktorí nechcú meniť nič, pretože potom aj tak zmenia názor.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

2 komentáre:

  1. Podobným knihám málokedy venujem druhý pohľad, ale po tvojej recenzii musím uznať, že to znie ako dobré čítanie - Ázijská kultúra ma celkom zaujíma a tipy, ktoré nám pomôžu uvedomiť si, že niekedy riešime hlúposti sa tiež hodia.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Neliss,

      táto kniha je veľmi humorná, takže ak ti nepomôže zmeniť život, aspoň sa z chuti zasmeješ :)

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly