štvrtok 17. decembra 2015

Fionnuala Kearneyová - Ty, ja a tí druhí

http://data.bux.sk/book/020/258/0202584/large-ty_ja_a_ti_druhi.jpgČo sa stane s dlhoročným manželstvom, keď všetky tajomstvá a hriechy vyplávajú na povrch? Adamove klamstvá spľasli ako mydlová bublina. Počas manželstva Beth podvádzal. Je notorický klamár a nenapraviteľný sukničkár, ktorý myslí iba na seba a svoje záujmy. Vôbec mu nenapadlo, že takýmto počínaním ovplyvní život aj svojej dcére, ktorá sa mu po odhalení pravdy vzdialila. Nenadarmo sa hovorí, že najviac dokážu zraniť tí, ktorých veľmi milujeme...

Adam je ako malé dieťa. Nechápe, ako príšerne ublížil svojej rodine. Je detinský a priam nechutne sa ľutuje. Aj Beth má svoje chyby, no ako väčšina žien v tejto situácií, aj ona sa snaží posunúť ďalej. Lenže to by jej na krk nemohol dýchať jej neverný manžel, ktorý chce všetko napraviť.


Hneď, ako som príbeh začala čítať, ma chytila nenávisť voči hlavnému hrdinovi, no tak silná, že ak by sa mi cez moje čítanie zhmotnil, asi by som ho poriadne prefackala a nakopala do zadku. Takéto emócie, ktoré autorka vytvorila, sa v knihách nevidia často. Kým som neskončila s týmto príbehom, mala som permanentne zlú náladu. Chvalabohu, že sa dielo dalo „prelúskať“ rýchlo, takže môj hnev ma úplne nepohltil. Skončila som s knihou, skončila sa tiež moja zlá nálada. Už párkrát sa mi stalo, že emócie, ktoré sa nachádzali na papieri, ovplyvnili na krátku chvíľu moju náladu. Vlastne, toto sa od spisovateľov očakáva – nenásilne ovplyvňovať duševný stav toho, kto príbeh číta. Tejto autorke sa to podarilo brilantne. Ty, ja a tí druhí vás na chvíľku prinúti nenávidieť všetkých mužov na svete.

Adam je typ muža, ktorého by ste nechceli stretnúť ani vo svojich nočných morách. Je to hnusný sebecký idiot, ktorý vidí len seba, seba a znovu iba seba. Na svoje prešľapy hľadá všemožné výhovorky, ktoré si dokáže vymyslieť ten najväčší pokrytec, akým on zaručene je, ale on to, samozrejme, nevidí a chce ovplyvňovať naďalej život svojej manželky. Beth by na neho najradšej zabudla, no Adam je ako jej tieň. Nedokázal sa od nej odpútať, aj keď spával s inou a vtedy vo mne bublala zlosť. Pevne som verila, že mu na tie jeho rečičky nakoniec nenaletí.

Dielo je rozdelené na jej a jeho pohľad. Ak by sa dalo, jeho pohľad by som surovo preskakovala, no uvedomovala som si, že až tak zaujatá predsa byť nemôžem. Snažila som sa prísť na to, čo dobré by som vám o Adamovi mohla povedať, no nič som nenachádzala. Jeho vinou trpeli nevinní ľudia, ktorí nemohli zato, že on bol nepoučiteľný sukničkár. Tešila som sa, že sa mu rúca život a psychicky je na dne, ale zlé veci sa stávali, bohužiaľ, aj dobrým osobám, ktoré s ním prišli do kontaktu. Bola som z toho naozaj znechutená. Koľko škody dokáže napáchať jedna osoba...

Postupne mi nedávalo zmysel ani to, čo robila Beth, no pre ňu som mala aspoň štipku porozumenia. Život s klamárom ju poznačil a už nedokázala rozlíšiť, čo je pravda. Zrútil sa jej celý svet. Musela si pomalými krôčikmi znovu zorganizovať to, čo jej drahý manžel tak trestuhodne zničil. Nenávidela som ho. Už som to spomenula? Spisovateľka zahrala na správnu strunu a primäla čitateľa, aby sa mu zhnusil hlavný hrdina. Pred týmto krokom dávam klobúk dolu. Adamov charakter dokázala vykresliť tak úžasne, že žena (ale aj muž) ho musel bezhranične neznášať.

Ty, ja a tí druhí je román ako každý iný. Črtá sa tam taký istý scenár ako vždy; neverný manžel, zlomená manželka, trochu napätia, tragédie a samozrejme lásky – láska mi v tomto prípade neprekážala, ba vítala som ju tam. No v niečom je táto kniha iná. Srší neskutočne silnými emóciami, ktoré nenechajú nikoho chladnými. Z tohto príbehu vám bude zle na duši, ale aj tak ho budete čítať so zatajeným dychom.

Hodnotenie: 4/5

Za vydanie tohto románu veľmi ďakujem vydavateľstvu IKAR.
Prejdite na bux.sk, kde si ho môžete hneď kúpiť.

3 komentáre:

  1. tak tejto knihe sa budem na míle vyhýbať, podľa tej anotácie :D môj vnútorný občasný feminizmus by sa tu veľmi prejavil :D

    1 osoba bohužial dokáže zničiť tej druhej celý život a ani nemrknúť a nezavadiť už pohľad o toho, čo trpí a bude sa to s ním viesť celý život. osobná skúsenosť. preto túto kniha radšej čítať nejdem :D ale zase je sympatické, že autorka píše o niečom takom reálnom, čo sa stáva každý deň. či už je neverník muž alebo žena, hocikto dokáže ublížiť. ak to v knihe opísala z vlastných skúseností, tak to naozaj môže chytiť za srdce a hlavne tých, ktorí si prešli tým istým. tí, ktorí to zažili budú vnímať iba ľútosť, smútok a varovanie, ale tí, čo si to prežili by sa s knihou vedeli najviac stotožniť.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly