pondelok 15. júna 2015

David Nicholls - My

http://data.bux.sk/book/020/248/0202481/large-my.jpgOn vedec, ona umelkyňa. Douglas Petersen je introvert, Connie zas extrovertka. Sú spolu viac, ako dvadsať rokov. Ich syn ide na vysokú školu a manželke sa zdá, že sama s manželom nevydrží. Povie mu, že ho asi opustí. Rodinná dovolenka po svete je pre syna, Albieho, symbolom voľnosti, pre Connie to predstavuje útek pred ťažkým rozhodnutím a pre Douglasa je to šanca dokázať svojej láske, že nad ním nemá lámať palicu, že sa zmení a môžu krásne dožiť starobu spolu.
Ako ste si už domysleli, nič nevychádza podľa plánu. Douglas sa svojich zvykov, ktorými privádza každého do zúrivosti, nechce zbaviť. Syn nemá voľnosť, akú si predstavoval a Connie trpí. Bezútešná situácia, ktorá každého člena rodiny zviera ako zverák. Musia si ujasniť, čo od života očakávajú, ale to nebude ľahké.

Po knihe som siahla, pretože sa mi zapáčila oficiálna anotácia. Takéto príbehy mám rada, no musím sa priznať, že som trošku váhala, pretože moja známa čítala Jeden deň a nedočítala to kvôli štýlu písania autora. Toto je prvé dielo, ktoré som si od neho prečítala, a ako sa nad tým zamýšľam, nedokážem pochopiť, čo sa jej na štýle písania nepozdávalo. Určite si zoženiem aj ďalšie knihy.

Zo spoločnej rodinnej dovolenky nemôže vzísť nič dobré. Alebo môže? V rodine musia panovať naozaj vynikajúce vzťahy, aby sa ľudia hneď prvú polhodinu cesty nepohádali. Myslím, že to poznáme všetci. Tešíme sa na výlet, no radosť spľasne ako bublina, keď sa dostaví na scénu prvá výmena názorov. Najhoršie na tom všetkom je, že nemôžete nikde odísť. Musíte cestovať ďalej. Je to hotová katastrofa. 

Z takéhoto uhla pohľadu to vidí aj knižná postava Albie, ktorý zastupuje celú skupinu podráždených, nevrlých tínedžrov, ktorí pristali na spoločný výlet s vierou, že aj tak si budú robiť, čo sa im zachce. Veľký, veľký omyl.

My je príbeh obyčajnej rodiny, ktorá môže byť pokojne vašimi susedmi alebo ste to možno vy. Jedno je isté: nájdeme sa v tom všetci. Autor vychádzal tuším z každodennej reality, pretože udalosti, ktoré v knihe vykreslil, sa môžu stať hocikomu. Manželka, ktorú ľúbite, chce odísť zo vzťahu. Manžel, na ktorom vidíte samé chyby, tvrdí, že sa chce zmeniť, no každý vidí, že sa nezmení ani trochu. Syna alebo dcéru nedokážete pochopiť, no aj tak jeho/ju máte nadovšetko radi. Oni to nevidia a začínajú rebéliu proti vám, proti celému svetu. V dnešnej dobe sú to také typické témy, no spisovateľ to položil na papier bravúrne.

Vytvoril úžasného rozprávača, Douglasa, ktorý je hlavou rodiny a všetko vidí cez fakty, pretože je vedec a svet musí byť predsa racionálny. Jeho manželka - umelkyňa - je príliš spontánna a to sa odrazilo aj na výchove ich spoločného dieťaťa. Nie sú jednotní, takže je čas na zmenu, ktorú on nechce pripustiť. Šialená dovolenka ich buď zocelí, alebo navždy rozdelí. Ako to napokon dopadne? To vám nepoviem, no bude to šialené, smutné a zároveň komické dobrodružstvo, ktoré by si nemal nechať ujsť ani jeden čitateľ, ktorý miluje knihy plné emócií.

Naozaj som zostala milo prekvapená, čo sa z diela vykľulo. Vôbec som si nemyslela, že príbeh bude až taký dobrý. Rozprávač ma od prvej stránky zaujal, pretože sa čitateľovi prihováral, očakával adresáta, niekoho, s kým by sa podelil o svoje trápenia. Sympatické mi bolo aj to, že keď je rozprávač iba jeden, ostatných členov rodiny neočierňoval. Povedal si svoje, povedal, ako sa situácie presne stali, no dával priestor aj na utváranie nezávislého stanoviska. Aj keď si myslel, že on má pravdu (čo bola pravda len z jeho pohľadu) a chce pre ostatných vždy to najlepšie, aj tak som ho mala veľmi rada, lebo nás zaviedol tiež do minulosti postáv, a to som veľmi ocenila. Vedela som, z čoho pramenia tie ich nezhody.

Hodnotenie: 5/5

Za vydanie tejto krásnej knihy ďakujem vydavateľstvu IKAR.
Prejdite na bux.sk, kde si ju môžete hneď kúpiť.

3 komentáre:

  1. U nás to asi ještě nevyšlo. Zatím jsem od něj četla jen Jeden den, ale chystám se i na Otázku za deset. Podle anotace to vypadá zajímavě, díky za doporučení.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Túto knihu som už čítala, a fakt sa mi páčila. U mňa sa ocitla v tom najlepšom čase (roku aj života) a naozaj som si ju vychutnala. Dokonca viac ako Jeden deň :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly