piatok 22. mája 2015

E. Lockhartová - Ostrov lhářů

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/w/278/img/catalog/img/1040.jpgDychberúca a hrozná pravda.
Rodina zbohatlíkov, ktorí si myslia, že peniazmi sa vyrieši všetko...
... až do doby, kým sa nestalo niečo, čo sa peniazmi napraviť nedá.
Cadence si na nič nespomína, no vie, že sa stalo niečo príšerné.
To obrátilo tejto "bezchybnej" rodine život hore nohami.
Nikto o tom nehovorí.
Všetci sú klamári.

Knihu každý ospevoval ešte pred jej českým vydaním. Uchvátila aj zahraničných blogerov a ja som sa čudovala, aký rozruch spôsobí jedno dielo. Samé teórie okolo príbehu, ktoré som si ešte nestihla pozrieť, a nadšené (niekedy až zúfalé) statusy mojich priateľov, ktorí nechápali, akým smerom sa to všetko uberalo, ma uistili, že si Ostrov lhářů musím bezpodmienečne prečítať - aj keď som s young adult literatúrou skončila.

Ak sa vás niekto spýta, ako to skončilo, prosto klamte. Ja ani klamať nemusím, pretože vážne netuším, aký bol koniec. Niežeby som nečítala pozorne, no táto kniha je taká tajomná, že je všetko možné a v čitateľovej hlave sa vytvorí viac záverov, ako by očakával.

Keď som nalistovala prvú stranu, zaujal ma štýl členenia slov vo vetách. Po nejakom čase ma to, samozrejme, začalo iritovať a uvítala by som normálne členenie viet, no na druhej strane to zaručovalo stupňovanie a rýchly spád deja. Dielo som prečítala za jeden deň. Je síce pravda, že úvod je taký všakovaký, ale keď tomu dáte šancu, tak sa od príbehu neodlepíte, až kým neprečítate posledné slovo.

V Ostrove lhářů je použitý retrospektívny kompozičný postup, navyše formou mozaiky, takže ja som bola niekedy zmätená, čo čítam, ako to súvisí s hlavným problémom, a prečo sa tak veľmi odbočilo od hlavnej dejovej línie. Počkať, hlavná dejová línia? To bola ktorá? Mám v tom úplný zmätok a neviem, čomu mám veriť. Bola to veľmi zvláštna kniha, ale tiež sa mi aj veľmi páčila. Prečo? Možno to bolo spôsobené tou tajomnosťou, ktorá sprevádzala príbeh a možno úžasným prepracovaním zápletky, ktorá čitateľovi vyrazí dych. Kniha si určite zaslúži toľko pozornosti, no mňa tie pozitívne recenzie tak naladili na príbeh, že som napokon bola sklamaná. Čakala som viac. Čakala som, že o Ostrove budem každému rozprávať, ale nestalo sa. Mala som vysoké nároky.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak máte radi tajomné príbehy, knihu si môžete kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

1 komentár:

  1. Knihu momentálně čtu. A prozatím se mi velmi líbí. Uchvátil mě námět autorky. U zpracování nejvíce oceňuji styl psaní popisující pocity hlavní hrdinky - umřela jsem, můj mozek se válel na podlaze ..., roztápím se atd.
    Jsem zvědavá, jak se děj dále rozvine :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly