piatok 1. mája 2015

Daniel Goleman - Jak se stát skutečným lídrem

http://www.metafora.cz/images/stories/virtuemart/product/jak-se-stat-skutecnym-lidrem.jpgKniha Jak se stát skutečným lídrem ponúka tipy, rady a návody, ktoré sa môžu zísť v pracovnej, ale aj v súkromnej sfére. Síce je viac zameraná na pracovné prostredie, no väčšina rád sa dá aplikovať aj v osobnom živote - aby sa naše medziľudské vzťahy zlepšili.

Študentom pomôže so sústredenosťou.
Rodičom pomôže pri komunikácií so svojimi deťmi.
Zamestnancom pri komunikácií so zamestnávateľom a naopak.
Pomôže vám nájsť seba samého a uskutočniť zmenu.

Kniha poukazuje na to, že na úspech nám iba inteligencia nestačí.  Musíme mať aj emocionálnu inteligenciu. Veď ako môžu byť šéfovia dobrí lídri, keď nedokážu odhadnúť atmosféru na pracovisku? Je nevyhnutné, aby začali od seba. Musia sa naučiť kontrolovať svoje vlastné emócie, až potom môžu mať pod kontrolou emócie druhých. Lídri sa v tejto literatúre naučia, aké typy vodcovstva, ktoré spisovateľ ilustruje na konkrétnych príkladoch zo života,  je vhodné v danej situácii použiť.

Dielo sa zaraďuje do veľkej skupiny kníh - motivačnej literatúry. Niektorí takéto "príručky" hania, iní chvália a nevedia si život bez nich ani len predstaviť. Lipnú na každom slove a veria, že im pomôžu zmeniť pohľad na svet. Pomôžu, ak im to sami dovolíte.

Táto knižná novinka sa mi dostala do rúk v čase, keď som sa chystala na veľmi dôležitý pohovor na vysokú školu, takže som ju prečítala "na posedenie". Zistila som, ako neprepadať stresu, ako komunikovať s inými ľuďmi, a ako sa nedať ničím rozladiť. Pomohla mi? Ako sa to vezme. Keby som "nezabudla" všetko, čo som čítala, tak by mi aj pomohla. Zistila som, že motivačné diela sú nepoužiteľné v reálnom živote. (To tvrdia iba ľudia, ktorí sa nechcú zmeniť alebo neveria takejto literatúre. Moja chyba.)

Jak se stát skutečným lídrem je vlastne výber článkov o emocionálnej inteligencii, ktoré publikoval sám autor alebo ďalší odborníci, ktorí sa venujú tejto téme. Prelína sa tam teória a prax. Teória môže byť pre laika nudná, no nájde sa aj pár svetlých výnimiek. Prax je už o niečom inom, pretože čítame o ľuďoch, ktorí tento druh inteligencie začali používať naplno. Dozvedáme sa, aký život mali predtým, a aký ho majú teraz. Spisovateľ nám ukazuje dôležitosť EQ z každého uhla pohľadu a zastaví sa aj pri biológii, aby podčiarkol pravdivosť svojich tvrdení. Dovolím si napísať, že kniha je populárno-náučná, no môže (podľa mňa) rozšíriť obzory aj odborníkom.

Hodnotenie: Táto kniha sa nedá hodnotiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.
Ak vás táto kniha zaujala, môžete si ju kúpiť TU (SK) a TU (CZ)

2 komentáre:

  1. Zajímavá recenze. :)
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkná recenze :)
    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly