piatok 27. marca 2015

Fredrik Backman - Muž jménem Ove

Ove je mrzutý muž v pokročilom veku, ktorý strpčuje život svojim susedom. (Alebo je to opačne?) Zomrela mu manželka, a tak je odhodlaný spáchať samovraždu, aby mohol byť navždy s ňou. Jeho plán mu ale prekazia neschopní susedia, ktorí mu nacúvajú do poštovej schránky. Vtedy sa začne kolotoč úsmevných situácií a smutných udalostí, ktoré dotvárajú osobnosť hlavného hrdinu a čitateľ zistí, že tento muž nie je taký zlý, ako sa na prvý pohľad javí. Ove sa stále snaží stretnúť so smrťou, no výsledky jeho snažení sú viac než komické - ustavične ho v tom niekto vyruší a on tento plán musí odložiť. Ako sa to napokon skončí?
Hlavný hrdina nemá nikoho, s kým by zdieľal život, na ostatných ľudí v susedstve len dudre - lezú mu poriadne na nervy a on lezie na nervy im. No čo všetko dokážu noví obyvatelia, ktorí sa nasťahovali do domu oproti? Vôbec Oveho nepoznajú a nevedia, čo z duše nenávidí. S cieľom nadviazať dobré vzťahy ho otravujú na každom kroku a nechápu, že potrebuje pokoj. Pokoj, aby mohol už konečne zomrieť. Ako dopadne konfrontácia vždy nadurdeného starčeka a žoviálnej rodiny, ktorá nerozumie, že Ove je fanatik, keď ide o pravidlá? Pravidlá, ktoré oni, naopak, neberú príliš vážne? Vznikne z toho krásna kniha, ktorú musí mať doma každý dobrý čitateľ. Bezpodmienečne!

Muž jménem Ove zaznamenal veľký čitateľský ohlas ešte pred rokom, keď bol prvýkrát uvedený na česko-slovenský knižný trh. Od toho okamihu ubehlo veľa času a vydavateľstvo Host sa rozhodlo pre správny krok - vydať ho aj v brožovanej väzbe, ktorá je taká ľahká, že je vhodná aj do kabelky. Útla knižočka s veľkým príbehom. Myslím si, že som touto vetou všetko vystihla. No prečo také silné slová?

Dielo každý ospevoval a mne nešlo do hlavy, že kniha sa naozaj každému páčila. To nie je predsa možné. Povedala som si, že ak je to pravda, musí to byť výnimočná kniha a pre mňa sa takou aj stala. Ove nastavuje zrkadlo dnešnej dobe - vypočítavosti, zlobe, no nezabúda aj na lásku a spolupatričnosť niektorých ľudí. Príbeh je trpko-komický, taký, ako sám život, ktorý sa nejeden raz s človekom zahráva, ale dokáže mu ponúknuť aj krásne momenty. Hlavný hrdina bol vo svojom živote skúšaný osudom veľakrát, no nikdy sa nevzdal viery v lepší svet. Veril v to, že na planéte sa musí dodržiavať nejaký zákon. Ak sa tak nestane, Ove musí sám bojovať za splnenie pravidiel a nik mu kvôli tomu nebude nadávať. Ako sa čitateľ dozvedá, tento postoj hlavnú postavu dovedie do rôznych problémov, ale aj tak ju nič nezastaví. 

Asi si dokážete predstaviť, akí sú starší ľudia, ktorí nemajú na práci nič iné, len komandovať mladšiu generáciu. Pri čítaní knihy sa možno pousmejete nad myšlienkou, že práve takto sa správa váš sused. Áno, je to možné, pretože autor verne vykreslil charakterové črty svojich postáv a určite sa inšpiroval svojim okolím. Hlavní hrdinovia príbehu sú reálni ľudia. Takí, ktorých stretnete na ulici, len si treba svoje okolie viac všímať. Poviete si, že spisovateľ nič výnimočné neurobil - opísal iba to, čo videl - , no mýlite sa, pretože  toto dielo sprevádza veľká dávka životného nadhľadu a to veru nedokáže každý. Ešte aj kocúrovi pripísal akoby ľudské vlastnosti a to bolo milé.

Aj keď ide v knihe o nadhľad, rozoberá tiež témy samoty, smútku a tragických udalostí. Keď som si prečítala úvodné kapitoly, nebola som veľmi stotožnená so štýlom, akým to bolo celé napísané. Prekážalo mi hlavne to, že veselé časti striedali tie tragické a naopak. Keby niekto vošiel do mojej izby, keď som čítala Oveho, asi by si myslel, že sa zo mňa stal blázon. Na konci jednej kapitoly som sa smiala až mi tiekli slzy a na začiatku nadchádzajúcej som vyronila slzičky zo smútku. Takto to pokračovalo celou knihou a ja som sa pripravovala, že dám príbehu o bod menej. No to som sa iba zastrájala. Odpustila som spisovateľovi všetko, ale doteraz sa mi zdá veľmi divné, že nám podsúval protichodné pocity v takých krátkych časových intervaloch. Raz som sa smiala a o sekundu som sa snažila nerozplakať, ale táto kniha je nádherná práve v tomto aspekte. Čitateľ dostane veľkú škálu emócií, ktoré ho nenechajú v pokoji čítať, ale prinútia ho rozmýšľať a to spôsobí, že na knihu len tak nezabudnete. Vryje sa vám do mysle.

Hodnotenie: 5*/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak máte radi hodnotnú literatúru, knihu si môžete kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

10 komentárov:

  1. Ove je boží!! Už se těším, až Backmanovi vyjde další kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samé chvály počujem na túto knihu, snáď sa k nej rýchlo dostanem a oslní aj mňa :) Skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tahle knížka by mi měla v nejbližší době přijít poštou, tak uvidíme, jak se mi bude líbit... Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Pevne verím, že sa ti páčiť bude :)

      Odstrániť
  4. Toľkokrát som videla články o tejto knihe, ale nikdy som neprečítala ani slovko. Až teraz ma zaujala recenzia od teba, tak reku dám tomu šancu a zistím o čom ten Ove vlastne je. A naozaj knižka vyzerá zaujímavo, pripomína mi to rozprávku Hore (Up). :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že ťa kniha (aj moja recenzia) zaujala. Teraz, keď nad tým rozmýšľam, vidím trochu podobnosti s tou rozprávkou :)

      Odstrániť
  5. zatim jsem necetla, ale uz ho mam doma a faaaakt se tesim, slysela jsem na knizku samou chvalu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fíha.:D Na túto knihu som čítala dosť pozitívneho a napriek tomu ma neláka... Ktovie, trebárs to raz zmením. Teraz navyše viem, že je tam kocúr a to vždy plus.:D Inak, super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ťa momentálne neláka, možno na ňu natrafíš v nejakom kníhkupectve, prečítaš si úvodné stránky a padne ti do oka. Nikdy nevieš :)
      Ďakujem.

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly