sobota 13. decembra 2014

Robert Glancy - Smluvní podmínky

Frank sa po ťažkej autonehode zobúdza s amnéziou. Na nič si nespomína. Pri posteli vidí svoju manželku a brata, no nevie, kto sú. Musí sa zaradiť späť do spoločnosti, ale to nebude jednoduché. Pamätá sa iba na to, že je právnik so špecializáciou na malé písmená zmluvy. Vráti mu práca spomienky? Frank si začína pomaly skladať skladačku vlastného života, no to, čo zistí, vôbec nečakal. Nič nie také, ako sa mu javilo a čoskoro odhalí pravdu o tom, ako žil pred nehodou. To sa mu ale páčiť nebude. Teraz je iba na ňom či bude všetko v starých koľajach, alebo nájde odvahu zmeniť svoj život od základov. Zisťuje, že niekedy je lepšie nevedieť (nepamätať si), ako keď sa zlé spomienky vrátia plnou silou.

Kniha je napísaná veľmi tragikomicky, takže nič nie je také čierne (alebo biele), ako sa na prvý pohľad zdá. Frank má stratu pamäti a všetci sú až prehnane starostliví. Hlavná postava v mysli analyzuje každú "novú" osobu, s ktorou ju spája minulosť a snaží sa získať svoje spomienky späť. To sa, samozrejme, nezaobíde bez trápnych situácií. Frank sa vo svojom živote veľa pretvaroval a nikdy nepovedal, čo si myslel. Teraz, keď nevie, akú šablónu správania mal, sa stáva sebou samým viac, ako kedykoľvek predtým.

Keď všetko zabudol, musí sa učiť fakty o svojom pracovisku, rodine a priateľoch odznova. Niekedy je ako malé dieťa, ktoré objavuje svet a ľudí naokolo to znepokojuje a desí. Kniha srší humorom. Ja som sa smiala až mi tiekli slzy. Frank sa správa ako šialenec. Jeho myšlienkové pochody sú nanajvýš divné, ale na to má právo - veď ani on sám nevie, kým je a je preňho veľmi frustrujúce, že ostatní to vedia. Musí nájsť seba, aby si našiel cestu k iným.

Už som vám objasnila, prečo sa dielo nazýva tak, ako sa nazýva, no nie je to iba o tom, že hlavný hrdina je špecialista na malé písmo v zmluvách, ale aj preto, že príbeh je napísaný právnickým žargónom. Kapitoly sú pomenované ako zmluvné podmienky, napr.: Zmluvné podmienky šťastia. V každej jednej Frank rozoberá, čo ho ťaží, na čo nové si spomenul a na doplnenie (alebo úplné negovanie) informácie, ktorú podal čitateľovi, používa poznámky pod čiarou - niekedy až také malé, ako v zmluvách. Myslím si, že on je veľmi nespoľahlivý rozprávač - síce nie je dieťa, ale v skutočnosti si nič nepamätá a hľadá si svoje miesto na Zemi, takže je zmätený a často nerozlišuje, čo je skutočné a čo je iba výplodom jeho fantázie. Musíte sa sústrediť na knihu. Poriadne. V texte sa niektoré vety končia hviezdičkou (ideálne by bolo ich neprehliadať), ktoré vás nasmerujú na poznámky pod čiarou. Tie sú veľmi dôležité, pretože niekedy (skoro stále) menia úplne celý význam vety, ktorá sa nachádza v hlavnom texte. Nektoré knihy sú napísané tak, že odbočky od hlavného problému sú len na príťaž, ale toto nie je ten prípad. Smluvní podmínky je bravúrne napísaný príbeh.

Táto kniha je autorova prvotina, no vôbec to nie je poznať. Dej je úžasne prepracovaný, plný komických, ale aj smutných udalostí, postavy majú hĺbku, môžu byť reálne (Spisovateľ z nich nerobí dokonalých ľudí, majú svoje chyby, ako každý iný človek.), situácie môžu byť tiež skutočné. Autor napísal nádherne cynické dielo, ktoré osloví každého, kto si prečíta prvú stránku. Pohltí vás to, zasmejete sa, rozhorčíte sa nad vývojom situácie, no o tom je sladko-trpký život. Smluvní podmínky vrelo odporúčam a určite sa k nim niekedy vrátim, aby som si ich prečítala znova, lebo si to zaslúžia. Jediná vec, ktorú musím vytknúť, je to, že kniha mala málo strán (chcela som čítať ďalej), a že mala koniec (nechcela som ju nikdy pustiť z rúk).

Hodnotenie: 5*/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Ak si chcete prečítať túto úžasnú, výnimočnú knihu, tak si ju môžete kúpiť v tomto skvelom internetovom kníhkupectve.

3 komentáre:

  1. Pěkná recenze :) Knížka mě zaujala, asi se po ní někde poohlédnu a zkusím si ji přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Táto kniha patrí medzi najlepšie tohto roku, takže dúfam, že si ju prečíta čo najviac ľudí a bude sa im páčiť :)

      Odstrániť
  2. Tak to si ju prečítala rýchlo, však vyšla len nedávno. Ja na ňu mám tiež zálusk a po tvojej recenzii ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly