nedeľa 31. augusta 2014

Stephen King - Carrie

http://data.bux.sk/book/020/202/0202029/large-carrie.jpgCarrie túži po normálnom živote. Ale iba túži, pretože realita je iná. Ona je iná. Je telekinetička. Dokáže pohybovať predmetmi silou vôle. Dokáže ubližovať ľuďom, ak sa jej zachce. Medzi rovesníkmi a ani doma to nemá ľahké. Všetci sa na ňu pozerajú cez prsty a jej matka je šialená. Šialenstvo najvyššieho stupňa. Pomôžu Carrie nové schopnosti alebo jej ešte viac uškodia? Na tomto príbehu je zaujímavé to, že už od prvých stránok vieme odpoveď, ale nepoznáme ju na otázku Prečo? a Ako? Asi som vás zmiatla, no to som nemala v pláne. Chcem vám iba ozrejmiť situáciu, ktorá je už vo svojej podstate chaotická a čitateľovi sa môže z tej prietrže faktov párkrát zatočiť hlava, lebo King vás neľútostne hodí do víru svedeckých výpovedí, ktoré odhaľujú pravý charakter hlavnej postavy. Dozviete sa prečo urobila to, čo urobila a ako niektoré udalosti spustili reťazovú reakciu, ktorú nebolo možné zastaviť. King je pán spisovateľ, a aby ešte viac zmiatol toho, kto jeho dielo číta, rozhodol sa, že do deja primieša svoje povestné vsuvky; tentokrát vo forme, už vyššie spomenutých, svedeckých výpovedí alebo novinových článkoch o telekinetizme, ktoré síce osviežia hlavnú dejovú líniu - život Carrie -, no v konečnom dôsledku kvôli tomu trošíčka stagnuje dej.

Táto kniha má byť horor, no ja si nie som istá, či ju dobre zaradili. Čítala som už pár kníh od tohto autora, takže viem, že vie písať takýto žáner (podotýkam, že vynikajúco), ale teraz si stojím za tým, že toto konkrétne dielo nie je to, čo má byť.  Pri čítaní som nepociťovala žiaden strach. Nespadá do žiadnej kategórie (aspoň podľa mňa). Možno by som zmenila názor, keby som si pozrela film. Filmové efekty by tomu asi dodali ten správny ráz, ktorý som v knižnej predlohe nenašla.

"Venované Tabby, ktorá ma do toho vtiahla - a potom prepustila na záruku, no len podmienečne."
venovanie v Carrie

Za všetkým hľadaj ženu. Spisovateľ by o tom mohol rozprávať (alebo aj písať).  Carrie nemala nikdy uzrieť svetlo sveta. Kingov rukopis odmietlo nespočetne veľa vydavateľstiev. Autor teda Carrie vyhodil do koša, no zachránila ju jeho manželka, preto v knihe nájdeme aj venovanie, ktoré je určené práve jej. Myslím si, že aj my, čitatelia, by sme jej mali poďakovať, pretože bez nej by King zanevrel na písanie. Veď koho by bavilo počúvať iba samé odmietnutia? No aj tak neviem pochopiť, prečo vo vydavateľstvách nevideli potenciál diela, ktoré má už neuveriteľne veľa prekladov a dve filmové spracovania. Teraz si môžu jedine tak búchať hlavu o stenu, že si tento rukopis nezobrali ako prví.

Ale teraz prejdime k samotnej knihe. Dejová línia je rozdelená na tri úseky. Hlavnou udalosťou je ples, ktorý zmení život veľa ľuďom. Príbeh je napísaný vynikajúco, pretože sa tam striedajú pohľady. Od zainteresovaných osôb (spolužiaci, ktorí Carrie šikanovali), až po susedy (ktoré ju poznali iba z videnia). Všetko v závere zapadá na svoje miesto. Z roztrúsených informácií sa stáva celok.

Román má prvky psychológie. Autor úžasne opísal psychiku hlavnej hrdinky, takže sme pri čítaní mohli zachytiť jej stupňujúcu nervozitu a čitateľ myslí len na to najhoršie. Znenazdania sa ale jej pocity menia a nespoznávame ju, ale to je iba ďalšie ticho pred búrkou. Búrka udrie v plnej sile. Carrie stráca kontrolu nad svojimi schopnosťami...

Dielo je autorov prvý vydaný rukopis a je to cítiť. Netvrdím, že je zlý, no vyzerá to tak, že King sa každou knihou nesmierne zlepšoval. Veľmi sa mi páčil spôsob, akým príbeh poňal, aj keď to spôsobilo stagnáciu deja. Hlavnú postavu vykreslil výborne - z každého uhla pohľadu. Vedela som, ako sa na ňu ľudia odlišne pozerajú a aj to, ako sa ona pozerá na iných ľudí a v neposlednom rade na seba. Táto kniha odštartovala autorovu kariéru a myslím si, že by som jej bez výčitiek mohla dať plný počet bodov (aj keď mám pár výhrad).

Hodnotenie: 5/5

10 komentárov:

  1. Ja som zatiaľ od Kinga čítala len Carrie a Žiarenie, ale zatiaľ čo Žiarenie sa mi nepáčilo, tak Carrie je jedna z najlepších kníh za tento rok. Bola absolútne perfektná :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Carrie si chci přečíst. Myslím, že by se mi to mohlo líbit :-)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som videla iba film a nemyslím si, že by si na to zmenila názor. Žiaden strach, žiaden horor.
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Carrie som skúšala čítať, ale nie je to nič pre mňa.:D Ale inak vydarená recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Táto kniha ma nikdy nelákala a po filme ma chuť prečítať si to prešla ešte viac :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pre mňa jedna z najlepších kníh od Kinga. Možno nie je napísaná úplne najlepším jazykom (koniec koncov, všetci nejako začíname), ale ten si postupom času v iných dielach vybudoval.

    Najzaujímavejšie na tejto knihe je pre mňa to, že napriek všetkému čo Carrie na konci urobí a koľko životov kvôli nej zhasne, jediné čo som dokázal voči nej prechovávať bol obrovský súcit. Nie je nič horšie ako keď niekto niekomu ukradne jediný šťastný moment. A potom sú jej akcie o to silnejšie. Možno je to ešte aj umocnené tým, že Tommyho nešťastne tým "fórikom" zabijú.

    Povedal by som ešte pár vecí o postavách. Okrem Carrie je tu podľa mňa skvelou postavou aj Sue Snell. Už v časti, kde sa hádžu v sprchách tampóny som mal pocit, že ani nevedela prečo to všetko robí a akoby nemala sama zo seba dobrý pocit. Svedomie je dobrá vec a v jej prípade sa mi to páčilo. Rovnako ako aj fakt, že ju chcela potešiť a povedala svojmu frajerovi, aby zobral na ples Carrie miesto nej. Pekná momentka.

    A čo sa týka Tommyho... aj keď to bolo viac-menej dohodnuté, nadobudol som pri čítaní knihy, že to postupne myslel úprimne s Carrie. Rovnako chcel, aby mala svoju šťastnú momentku. Takisto mi ho bolo veľmi ľúto.

    Čo sa týka udalostí z plesu tak je pravda, že z knihy nemusia vyplynúť až tak silno. Pri filme je to silnejšie, no i tak vidíme ako začínajú ľudia umierať a prežívame to. Čo tu ale film urobil lepšie je podľa mňa jedna vec. Keď som čítal knihu, tak mám pocit, že sa jej skutočne všetci začali smiať. A pri niektorých si nie som istý, či by to urobili naozaj. Ale to je môj názor. Pri filme je vidieť, že už bola absolútne nepríčetná a videla absolútne červeno. Všetci boli v tom momente zlí. Ale to neznamená, že sa jej naozaj všetci smiali. Je to drobnosť, ale myslím, že film to spracoval lepšie. Alebo je to možno spôsobené len faktom, že viem aké to je mať oheň na vlastnej koži. A tieto vizuály ma vždy vedia vydesiť.

    A ešte sa vrátime ku Chris. Chris je ukážkou toho, že baby vedia byť rovnako kruté ako chalani. Dokonca niekedy vedia byť aj horšie. A jej krutosť a nenávisť je tu veľmi dobre vykreslená. Pod maskou krásky sa môže skrývať netvor.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly