streda 13. augusta 2014

Marek Zákopčan - Zachovajte paniku!

http://data.bux.sk/book/020/219/0202196/large-zachovajte_paniku_najzabavnejsi_sposob_ako_najst_stastie_a_neprist_pritom_o_rozum.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 272
 Väzba: pevná
Diel: Druhý

Nový semester priniesol Alexovi veľa zmien – rodičia sa vrátili z archeologickej výpravy, začal navštevovať autoškolu a... zamiloval sa! Príťažlivá Laura je naplnením Alexových predstáv o ideálnom dievčati, no snaha získať si jej srdce mu prináša kopec vtipných nedorozumení a trapasov. Ešteže má po boku verných kamarátov, ochotných podať mu za každých okolností pomocnú ruku – najmä Tomáša, šarmantného darebáka, ochotného pridať sa ku každej lotrovine.
Príbeh je oslavou priateľstva, humoru a životného nadhľadu. Čitateľom istotne utkvie v pamäti niekoľko nezabudnuteľných príhod – bizarný večer vo Véčku, bitka v gay bare, prekvapivá dedinská zábava, výbušný výlet na Šíravu, silvestrovská chata či Alexove školské peripetie.
MAREK ZÁKOPČAN vtipným a ironickým štýlom osloví každého, kto má rád humor a nepozerá na seba príliš vážne.

 Kniha nadväzuje na príbeh, ktorý sa začal v prvej časti, takže čitateľ nebude o nič ukrátený. Alex bude znova riešiť svoje vzťahové problémy, ktoré sa v jeho prevedení zmenia na komédiu. Nie všetko je vždy prvotný plán. Budete prekvapení, čo sa môže vykľuť z typického výletu s kamarátom, z návštevy u rodiny alebo z takého "normálneho" stretnutia v bare.

Marek už párkrát dokázal, že humor je jeho doména a toto dielo to iba viac podčiarkuje. Každá jedna kapitola (a je úplne jedno, ako sa začína) vždy skončí zábavne (z pohľadu toho, kto knihu číta). Zachovajte paniku som čítala v spoločností ľudí a tí sa ustavične pýtali, či je dielo také dobré a vtipné. Odpovedala som im, že je to skvelý autorov počin, a keď im prekáža, že sa stále smejem, tak ja s tým nič nenarobím, inak sa proste nedá.

Postavy boli reálne. Situácie už menej, ale ako poznám nevyspytateľnosť osudu, aj tie najneuveriteľnejšie príbehy môžu nadobudnúť reálnu kontúru. Všetko je možné. Niekedy som ale začala pochybovať, či je hento alebo tamto skutočné a rozptyľovala som sa úvahami, ktoré nikam neviedli a odpútavali ma od deja. Preto vám radím: Čítajte a vôbec nerozmýšľajte, či to má reálny základ.

Spisovateľ vo svojej tvorbe používa ľubozvučné slová, ktoré dnešná generácia nepoužíva, možno ani nepozná ich význam, ale mne práve táto skutočnosť imponuje a neviem si predstaviť, že by dielo bolo napísané inak. Mám rada, keď sa využíva slovenčina naplno.

Kniha sa skončila krásne, no posledná veta ma nechala v strehu... Neviem, kedy bude pokračovanie (a či vlastne bude) a Marek to zakončil tak, že chcete mať hneď po ruke ďalší diel, aby ste zistili, čo tým autor myslel... Aké esá má ešte v rukáve? Koho sa týkala posledná veta? Na tieto otázky ani odhady nebudú stačiť.

Zachovajte paniku je úžasné dielo. Je výborné práve v tých chvíľach, keď sa váš život nevyvíja podľa vašich predstáv a myslíte si, že nikomu inému sa nedejú neprávosti, iba vám. Trochu škodoradosti predsa neublíži a vy budete mať vďaka knihe krajší deň. Je vhodná aj vtedy, keď sa potrebujete bezstarostne zasmiať.

Hodnotenie: 5/5


8 komentárov:

  1. Od autora som čítala jednu knižku a tá sa mi páčila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá zaujímavo, humor sa cení v každej knihe. Ale príde mi akoby kniha pre mladších. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O této knize slyším prvně! Ale Tvé vysoké hodnocení mě na ni docela nalákalo, děkuji za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marek Zákopčan13. augusta 2014 o 18:53

    Ďakujem pekne za recenziu, autora takéto slová vždy potešia :-) Som rád, že sa kniha páčila a že pobavila :-) A či bude ďalší diel? Verím, že áno ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš začo. Na ďalší diel sa veľmi teším :)

      Odstrániť
  5. Celkom sa mi to pozdáva, len sa najprv musím poobzerať po predchádzajúcom dieli. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly