utorok 26. augusta 2014

Lisa Gardnerová - Milujem ťa viac

http://data.bux.sk/book/020/223/0202232/large-milujem_ta_viac.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 400
 Väzba: pevná s prebalom

KOHO MILUJEŠ?
Brian Darby leží mŕtvy na dlážke v kuchyni. Jeho manželka, príslušníčka štátnej polície Tessa Leoniová, ho údajne zastrelila v sebaobrane. Jej verziu udalostí podporujú početné zranenia. S takým prípadom by si mala skúsená detektívka D. D. Warrenová poradiť raz-dva, ale kam zmizla šesťročná Tessina dcéra?
A ČOHO VŠETKÉHO SI SCHOPNÁ…
Vyšetrovanie Darbyho smrti rýchlo prerastie do celoštátneho pátrania po stratenom dievčatku. D. D. Warrenová musí spojiť sily s bývalým milencom, detektívom Bobbym Dodgeom, aby prerazila modrý múr solidarity medzi príslušníkmi štátnej polície. Počas odhaľovania starých rodinných tajomstiev sa usiluje vcítiť do situácie Tessy Leoniovej, hliadkarky, ktorá zastrelila svojho manžela. Naozaj ho zabila v sebaobrane? A bola by schopná ublížiť vlastnému dieťaťu?
… ABY SI JU ZACHRÁNILA?
Tessu Leoniovú to najhoršie ešte len čaká. pohybuje sa na tenkom ľade, nemá sa koho obrátiť a nemôže nikomu veriť. Má len jeden jediný cieľ a musí naň vynaložiť všetky zostávajúce sily. Nezastaví sa pred ničím, obetuje všetko a beda tým, čo jej stoja v ceste.

Kniha ma hneď zaujala prológom, ktorý je napísaný tak napínavo a zaujímavo, že som ani na sekundu nezapochybovala, že si príbeh prečítam. Prvé stránky sú pre čitateľa rozhodujúce a tieto boli výborne spracované. Dokázali ma prilepiť k dielu a nedokázala som ho prestať čítať, pretože všetko sa až priveľmi zamotávalo a vzniklo z toho niečo chaoticky šialené alebo aj šialene chaotické. Tak či onak, ani myšlienkové pochody hlavných postáv neboli práve najideálnejším riešením, ako sa z tejto pavučiny lží vymotať. Hlavná podozrivá klamala až sa hory zelenali a aj iné postavy mali svoje špinavé malé tajomstvá, ktoré dokázali bravúrne maskovať. Tessa, ktorá vraj zabila svojho manžela v sebaobrane, nechcela vyšetrovateľom nič ozrejmiť, a tak si museli poradiť sami. Svojimi vyšetrovacími schopnosťami vypátrajú, že prípad je ešte viac zamotaný, ako sa domnievali a prsty v tom majú ľudia, ktorých by na začiatku pátrania nepodozrievali. Ale kde sa stratilo šesťročné dievčatko? Hrozí jej nebezpečenstvo? Čo všetko je schopná urobiť matka, ktorá stratí zábrany?

Hlavná hrdinka bola divná osoba iba do tej chvíle, keď som neprekukla jej pravý zámer. Máte sa na čo tešiť. V niektorých situáciach sa správala až prehnane pokojne, čo jej na vierohodnosti  vôbec nepridalo a vtedy čitateľ rozmýšľa nad tým, ako dokáže pohnúť dejom a či je taká čudáčka ako sa javí. Jej myšlienky sú napísané tiež zahmlene a autorka zámerne vyberá okamihy, ktoré nám môžu priblížiť jej minulý život, no príliš nám nepovedia, či bola schopná zabiť svojho manžela, a čo sa vlastne stalo. Sem-tam sa ale udialo to, že Tessa vo svojich úvahách zašla aj do temných miest mysle a to ma ešte viac zmiatlo. Raz pôsobila ako nevinná, raz ako vinná, takže som nevedela, čo si mám z toho vybrať a čím ma môže táto nepredvídateľná postava prekvapiť. Bolo toho veľa, ale, chvalabohu, že do deja sa neprimiešali ďalšie osoby, lebo potom by to bol veľký zmätok. Knihu by som označila ako systematický neporiadok, no aj kvôli tomu bola táto detektívka taká výborná. Toľko zmätku som v takomto žánri kníh ešte nezažila a keď som si už myslela, že som prišla na veľký objav, celá situácia sa jedinou vetou zmenila na niečo úplne iné. Prečítala som už mnoho detektívok, no mám pocit, že niekedy sú napísané podľa tej istej schémy. Tu si spisovateľka vytvorila vlastný priebeh príbehu a zaklincovala to záverom.

Dielo ma dva typy rozprávačov: Tessa, ktorá bola priamy rozprávač, nastupovala na scénu vtedy, keď sme jej mohli preniknúť do spomienok a zistiť, prečo sa vyvinuli veci tak, ako sa vyvinuli, a čo má ďalej v pláne, ale čitateľ bude zmätený stále. Keď sa dej sústreďoval na detektívov, žezlo prebral vševediaci rozprávač, ktorý nám vedel dokonale podať fakty a ukázať nám situáciu z pohľadu polície. Vtedy som sa mohla sústrediť na nové fakty a skutočnosti, ktoré Tessa vo svojich pasážach tajila alebo o nich nevedela. Aj v tomto smere spočívala originalita knihy. Zvyčajne je v detektívkach iba jeden typ rozprávača. Tu sú dvaja, ktorí spĺňajú svoju úlohu úžasne. Ani som sa nenazdala a bol koniec diela. Milujem ťa viac vám vyrazí dych a určite si budete chcieť prečítať aj iný počin od tejto spisovateľky. Stránky budete hltať a 400-stranovú detektívku rozlúsknete ani nie za deň. V čom spočíva taká ohromná kvalita tejto knihy? To musíte zistiť sami, no ja vám ju vrelo odporúčam a myslím si, že je vhodným darčekom pre čitateľa, ktorý zbožňuje práve tento žáner.

Hodnotenie: 5/5
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR .
Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Obálka ma celkom zaujala a ako vidím, oplatí sa po tom siahnúť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Detektívky pre mňa veľmi nie sú, ale znie to skvele, hlavne tým, že si to autorka urobila po svojom.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly