streda 16. júla 2014

Mitch Albom - Strážca času


http://www.slovtatran.sk/assets/images/thumb/fe_cat_main/bookstrazcafront.png Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 228
Väzba: tvrdá s prebalom

O mužovi, z ktorého sa stal otec Čas.
Spisovateľ, ktorého knihy Utorky s Morriem a Nestrácajte vieru inšpirovali milióny čitateľov na celom svete, nám predstavuje svoj najnovší román, v ktorom popúšťa uzdu predstavivosti ako nikdy predtým. Strážca času je podmanivý poučný príbeh o prvom mužovi na Zemi, ktorý odmeriaval čas. 
Mitch Albom vo svojom najnovšom diele krásnej literatúry rozpráva príbeh vynálezcu prvých hodín na svete, ktorého neminie trest za pokus odmeriavať najväčší dar od boha. Musí prežiť stáročia vo väzení jaskyne a načúvať hlasom, ktoré k nemu doliehajú s jedinou prosbou – prosbou o viac dní, viac rokov.
    Napokon, s dušou takmer zlomenou, získa otec Čas voľnosť a s ňou aj čarovné presýpacie hodiny a poslanie: dostane šancu odčiniť dávny hriech, ak naučí dvoch ľudí na Zemi skutočnému významu času.
    Vracia sa do moderného sveta, posadnutého meraním času, ktoré sám tak nevinne začal, a vydáva sa na púť s dvomi nezvyčajnými spoločníkmi: mladým dievčaťom, ktoré sa chystá skoncovať so životom, a zomierajúcim boháčom, ktorý baží po večnom živote. Ak sa chce otec Čas zachrániť, musí najprv zachrániť ich dvoch. A zastaviť svet, aby uspel.
    Príbeh, vyrozprávaný v Albomovom typicky stručnom štýle, pripomína čitateľom, aby zvážili vlastné chápanie času a zamysleli sa, ako ho trávia a aký je v skutočnosti vzácny.

Vo väzení jaskyne musí načúvať náreku sveta
a každučkej prosbe ľudí – o viac minút, viac hodín,
viac rokov, viac času.
Uplynula celá večnosť.
Dávno sa vzdal nádeje. Lenže hodiny odsýpajú
každému z nás, potichu, skryté našim očiam.
Čoskoro bude otec Čas opäť voľný.
Aby sa vrátil na Zem.
A dokončil, čo kedysi začal.
 
 
Existujú motivačné knihy s citátmi na každý deň, ktoré vám môžu dať veľa, no nezaryjú sa do vašej mysle takým spôsobom, ako kniha, ktorá má dej a posolstvo si z nej musí zobrať každý sám. Niektorí spisovatelia píšu diela takéhoto typu iba pre zviditeľnenie, ale čitateľ ich hneď prekukne (alebo aj nie). Strážca času sa o slávu bojovať nepokúša. Je to kniha, ktorá má všetky znaky očarujúceho príbehu a rozprávky v jednom. Človeka nenúti, aby radikálne zmenil svoj pohľad na svet alebo čas. Chce nám iba otvoriť oči a niečo v nás zanechá.
 
Lenže človek, ktorý si môže vziať čokoľvek, zistí, že väčšina vecí ho nerobí šťastným. A človek bez spomienok je iba prázdnou škrupinou.
(str. 128)

Dej príbehu sa odohráva veľmi dávno, keď ešte ľudia verili, že za všetky pohromy na svete môže Boh. Toto je rozprávanie o jednom chudobnom človeku, ktorý ako prvý začal merať čas. Jeho práca ho natoľko pohltila, že zabudol na pravé hodnoty. Jedného dňa sa stala tragédia, z ktorej sa nevedel spamätať a zaumienil si, že bude vládnuť času, aby zvrátil to, čo sa už stalo, no bohovia ho kruto potrestali za jeho opovážlivosť. Po stáročiach, v ktorých žil v jaskyni a počúval náreky ľudí, sa musí vrátiť späť na Zem (do našej doby), aby pomohol dvom rozdielnym ľuďom nájsť pravý zmysel života a aj času. Podarí sa mu dať ich životy na správnu cestu?

No časť sveta okolo vás neberie ohľad na meranie času. Jelene si nelámu hlavu s narodeninami.
Iba človek meria čas.
Iba človek ohlasuje zvonením celú hodinu.
A preto iba človek trpí ochromujúcim strachom, ktorý nepozná žiadny iný tvor.
Strachom, že mu zostáva málo času.
(str. 16)

V knihe sa nachádzajú krásne myšlienky, nad ktorými sa budete zamýšľať naozaj dlho. Prinúti vás to rozmýšľať o "samozrejmých" veciach a zistíte, že vôbec nie sú samozrejmé - iba my si to nahovárame. Autor sa rozprávaním ponoril do víru fantázie, no všetko, čo položil na papier, bola iba inou formou podaná pravda. Dielo ma tak veľmi pohltilo, že som ho prečítala na jeden nádych a ukladala som si do pamäti strany, ktoré ma najviac zaujali, aby som si ich mohla prečítať znovu. Na konci som skonštatovala, že si budem musieť prečítať všetky strany, ktoré kniha má.

Spisovateľ je geniálny. Nadobudla som pocit, že skĺbil dve diela (no pritom si našiel svoj vlastný príbeh) a to Alchymistu a Vianočnú koledu. Táto kombinácia je taká bizarná, ale aj vynikajúca, že konečný výsledok je dychberúci, nádherný a majstrovský. Rozhodla som sa, že musím mať všetky jeho knihy. Autor vytvoril niečo rozprávkové, z čoho si môže každý zobrať, čo uzná za vhodné. Staval na pozorovaní ľudí a všímal si, ako vnímame čas a nevážime si ani jeden okamih. Strážca času vie čitateľovi dokonale otvoriť oči a pozrieť sa na život z iného uhla. A preto existujú takéto skvosty literatúry.
 
Hodnotenie: 5/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Knihu si môžete kúpiť TU.

1 komentár:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly