streda 30. júla 2014

Lauren Kateová - Slza

http://data.bux.sk/book/020/218/0202188/large-slza.jpg
VydavateľstvoYOLi
Počet strán: 384
 Väzba: brožovaná
Sedemnásťročná Eureka má za sebou krutú skúsenosť. Auto, ktorým sa spolu s mamou vezie po Sedemmíľovom moste na letisko v Miami, zmietne obrovská vlna do mora. Mama zahynie, Eureka sa vracia do života s ranami na duši i na tele. Nedarí sa jej včleniť do otcovej novej rodiny, po pokuse o samovraždu odmieta pomoc psychologičky, zanevrie aj na cezpoľný beh, ktorý predtým mala veľmi rada. Zo smútku ju vytrhne stretnutie s Anderom, tajomným chlapcom, ktorý sa objavuje v tých najnečakanejších chvíľach. A keď si Eureka prevezme dedičstvo po mame – medailón s lapisom lazuli, hromový kameň a knihu napísanú nezrozumiteľným jazykom –, začnú sa okolo nej diať čudné veci. Čoraz väčšmi sa presviedča, že matkina smrť nebola náhodná. Ale čo znamená varovanie, že nikdy nesmie vyroniť jedinú slzu? 

 Keď Eureke zomrie matka, začne strácať zmysel života. No dedičstvo po zosnulej mame všetko zmení. Začnú sa okolo nej diať divné veci, ktoré si nedokáže vysvetliť. Prečo ju prenasleduje tajomný chalan? Prečo sa jej najlepší priateľ správa odmerane? Je toho toľko, čo ešte nevie. Niektoré tajomstvá by mohli ohroziť jej život, ale ona sa ich snaží rozlúsknuť za každú cenu. Bude vo svojom pátraní úspešná?

Dej je očarujúco rozprávkový. Autorka do knihy vsadila aj svoj vlastný príbeh o Atlantíde, čo som veľmi ocenila. Bolo to nádherné čítanie, ktoré určite poteší nejedného čitateľa. Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú srdce dieťaťa, pretože celé dielo je postavené na niečom magickom a rozprávkovom. Nie je to obyčajná fantasy, na ktorú sme zvyknutí. Je to niečo viac, a keď si prečítate Slzu, zistíte, prečo je tomu tak.

Nikdy nevyroň jedinú slzu.

Postavy sú sympatické, občasná nereálnosť ich rozhodnutí sa dá v tomto prípade odpustiť. Eureka mi trošku liezla na nervy, no ostatní hrdinovia to vyvažovali. Ander nebol pre čitateľa vôbec tajomný, pretože od začiatku vieme, aké tajomstvo skrýva, a aké prepojenie má na celý príbeh. No aj tak som pasáže, kde sa objavoval, čítala v očakávaní niečoho veľkého. On mal odpovede na všetky otázky, ktoré si môžete položiť. Spisovateľka čaká dosť dlho, aby ich odkryla, no počkať sa vyplatilo.

Zatiaľ som vymenovala iba klady, no je tu veľké ALE, ktoré mi pokazilo dobré dojmy z knihy. Autorka to prehnala s romantikou. Bolo to veľmi presladené a ja nie som ten typ čitateľa, ktorému by to imponovalo. Nemám rada, keď sa niečo preháňa (hlavne s romantikou v knihách) a čakala som, kedy to spisovateľka utne. Nedočkala som sa. Táto skutočnosť mi prekážala, preto dielo hodnotím ako priemer.

Ak si knihu kúpite, budete mať v rukách príbeh na rozprávkových základoch. Možno vás pohltí od prvej stránky, možno nie, no treba pokračovať v čítaní, pretože toto nie len tak nejaká fantasy. Má v sebe prvky mágie, rozprávky a mytológie, aj keď sa mytológia v diele nevyskytuje vo svojej zvyčajnej podobe a to som uvítala (Takto bol dej originálnejší). Ak máte radi romantiku, Slza je pre vás to pravé. Mne v diele priveľmi prekážala. Keby sa niektoré pasáže utlmili, mohla by som knihe dať aj plný počet. Nuž, toto je čítanie asi pre romantické duše, ktoré si príbeh naplno užijú. Vrelo to doporučujem aj čitateľom, ktorí vyhľadávajú fantasy a young adult knihy.

Hodnotenie: 3/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR .
Knihu si môžete kúpiť TU.

6 komentárov:

  1. knihu som čítala a ani za svet si neviem vybaviť tú presladenú romantiku, čo konkrétne tým myslíš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hlavná hrdinka stále riešila svoj milostný život a všetko, čo sa v knihe udialo, končilo znova pri romantike. Možno sa to niekomu také presladené nebude zdať, no ja čítam romantické knihy iba sporadicky, tak asi preto sa mi toho zdalo veľa :)

      Odstrániť
    2. ver mi, toto bol ešte slabý odvar toho čo ja považujem za presladené a to som prečítala dosl romantických kníh :)

      Odstrániť
    3. Ty, ako si teraz napísala, si v tomto sčítaná, takže preto sa ti to nezdalo presladené.
      P.S. To nechcem čítať tie naozaj presladené knihy :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá skvelo, najmä tie mýtické prvky, škoda tej romantiky, tiež ju priveľmi nemusím. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau. :D Teda ja som tú romantickosť ani veľmi nepostrehla. Vážne. Nijako mi to neprekážalo, ale dosť ma zlostil dej - veď vieš. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly