piatok 18. júla 2014

Jeffrey Eugenides - Smrť panien

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788055604459.jpg Počet strán: 200

Väzba: pevná s prebalom
Vydavateľstvo: Slovart

Debutový román nositeľa Pulitzerovej ceny Jeffreyho Eugenidesa, na motívy ktorého vznikol v roku 1999 rovnomenný kultový film, rozvíja príbeh rodiny Lisbonovcov z pokojného predmestia Detroitu.
Jeho kronikármi sú muži v strednom veku, čo sa prostredníctvom spomienok snažia odhaliť tajomstvo melanchólie tejto rodiny. Všetko sa začalo jedného leta, keď Lisbonove dcéry, krásne a excentrické, jedna za druhou spáchali samovraždu. Muži, v tom čase ešte len chlapci, fascinovaní dospievajúcimi dievčatami, pozorovali ich osudy z diaľky a s odstupom času skladajú mozaiku fatálneho úpadku Lisbonovcov. Eugenidesovo dielo Smrť panien súčasná americká literárna kritika radí medzi modernú klasiku, jeho lyrický a nadčasový príbeh transformuje a demytologizuje život americkej strednej triedy.

Boli mladé a krásne, no aj tak mali samovražedné sklony. Nikto ani len netušil, čo sa im odohrávalo v hlavách. Rodičia mali stanovené prísne pravidlá výchovy. Mohol to byť dôvod, prečo sa zabili? Kniha je napísaná z pohľadu chlapcov, ich susedov, ktorí sa o tieto dievčatá zaujímali ešte skôr, ako sa stali tragédie a prinášajú sondu do duší sestier. Aj keď ide väčšinou o dohady, svoje miesto si v príbehu nájdu aj fakty.

Dielo je napísané zaujímavým štýlom, ktorý prekvapí nejedného čitateľa. Priama reč sa tam vyskytuje sporadicky, no ak si myslíte, že tým stagnuje dej, mýlite sa. Ten, kto príbeh číta je v napätí až do poslednej stránky, pretože chce odhaliť, čo sa za takým prístupom slečien k životu skrýva. Niektorí ľudia si asi povedia, že najdôležitejší fakt - to, že spáchali samovraždu - nám už autor povedal, no ak si prečítate knihu, zistíte, že budete veľmi lipnúť na konci. Pre vás bude dôležitá otázka Prečo? a tá vás bude poháňať v čítaní.

Pery si namaľovala červenou farbičkou, takže jej tvár nadobudla výraz vyšinutej neviestky, no správala sa, akoby tam bola sama.
(str. 24)

Jediné, čo mi na knihe prekážalo, bolo to, že spisovateľ zaletel aj do takých opisov prostredia a charakteristík osôb, ktoré tam nemali čo robiť a veľmi zdržiavali celé rozuzlenie. Nazdávala som sa, že možno to bude iba v úvode, aby nám všetko objasnil, no keď sa toho nevedel zbaviť ani v polovici deja, skonštatovala som, že sa nejedná o ojedinelú situáciu. Dielu by som dala z obsahovej stránky aj päť hviezdičiek, no všetko pokazil fakt, že niektoré susedy, ktoré sa vyjadrili k celému incidentu možno jednou vetou, autor rozanalyzoval na štyri strany. Netvrdím, že niektoré charakteristiky postáv boli zbytočné, ale väčšinou by to až tak dopodrobna byť nemuselo.

Čoskoro sme dosiahli neviditeľnú bariéru: za celé mesiace sa k lisbonovskému domu nikto nedostal takto blízko.
(str. 164)

Príbeh je veľmi kvalitný a prepracovaný do detailov, ale, ako sa hovorí, menej je niekedy viac a pri tomto diele to platí dvojnásobne. Nepáčilo sa mi, ako spisovateľ čitateľa deptal tým, že zrazu do deja primiešal pár strán charakteristík, ktoré neboli pre knihu podstatné. Kvôli tomu som musela dať nasledovný počet hviezdičiek, no samotná dejová línia (ak by som si odmyslela tie, pre mňa, zbytočne strany) si zaslúži viac. Možno plný počet. Dielo určite stojí za prečítanie.


Hodnotenie: 3,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu Smrť panien si môžete kúpiť TU.

9 komentárov:

  1. Tá kniha ma už dávnejšie zaujala, ale stále neviem, či je to to pravé pre mňa. Každopádne, mám dojem, že si dala o hviezdičku menej, než si chcela. Že si sa pomýlila...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za upozornenie. Už je to správne :)
      Ako som už spomínala, je tam veľa charakteristík a opisov, takže ak ti toto nebude prekážať, mohla by si si ju prečítať :)

      Odstrániť
  2. Knihu mám kúpenú, ale stále mám strach ju prečítať. Smrť panien si pamätám ako film a mám ho zafixovaný ako fakt dobrý film. Viem, že kniha bude lepšia, že tomu príbehu viac pochopím, ale i tak si nechcem zničiť tú slabú spomienky na film prečítaním knihy, pretože potom budem mať v hlave knihu a nie film. Ale opisy mám väčšinou rada, takže myslím, že z nej budem nadšená. Raz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si prečítaj knihu a znova si pozri aj film :D

      Odstrániť
  3. Názov ma hneď zaujal, ale to veľké množstvo opisov a málo priamej reči ma odradilo.
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Film bol perfektný! Sofia Coppola v ňom podobne ako vo filme Stratení v preklade ukázala, že má talent. Musím si nájsť niekedy čas aj na túto knihu... A som zvedavá, či sú tie charakteristiky tak sebaúčelné ako sa ti javili...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si budem musieť pozrieť aj film. Teraz som naň veľmi zvedavá :)

      Odstrániť
    2. Ten film je výrazne ženský a éterický, a keďže dejová línia knihy sa ti páčila, film by sa ti mal páčiť. Neviem nakoľko je to odlišné od knihy, ale ako samostatné dielo je to super kresba života jednej americkej rodinky. Aj herecké obsadenie je podľa mňa také svieže a absolútne sa na tie roly tie baby hodili. Film nakrútila žena a vidno to. :-) V dobrom!

      Odstrániť
  5. Ja som pozerala akurát tak film, ale prišlo mi to ako volovina :D vôbec ma nezaujal, ale patrí k tým, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda :D ok no nebola to až taká volovina, ale nechytil ma :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly