pondelok 21. júla 2014

Francis Scott Fitzgerald - Veľký Gatsby

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788055607757.jpgPočet strán: 176

Väzba: pevná s prebalom
Vydavateľstvo: Slovart
Veľký Gatsby je najslávnejším románom F. S. Fitzgeralda. Dej príbehu je situovaný do 20. rokov 20. storočia, z obdobia prohibície a tzv. džezového veku v USA. Mladý zbohatlík James Gatz, prezývaný aj Veľký Gatsby, a krásna Daisy Buchananová prenikli do sfér lepšej spoločnosti každý po svojom a podobne sa vyrovnávajú aj s novým životným štýlom. Gatsby rozprávkovo zbohatne na ilegálnom obchode s alkoholom, do novej spoločností však nikdy nezapadne, lebo preňho majú ešte stále najvyššie hodnoty medziľudské vzťahy.  

Musím sa vám priznať, že od tohto spisovateľa som začala čítať inú knihu, no tá mi vôbec nesadla.  Na Veľkého Gatsbyho som bola veľmi zvedavá, a keďže sa mi zapáčilo pár strán v angličtine, chcela som si prečítať celú knihu v rodnom jazyku, aby som nemusela tak úporne bojovať so zastaranými slovami. Zvedavosť vystriedalo nadšenie, ktoré ma ani na konci neopúšťalo.

Príbeh rozpráva Gatsbyho priateľ Nick, ktorý opisuje aj to, ako došlo k stretu ich odlišných pováh (kde sa prvýkrát stretli a ako sa pomaličky stávali priateľmi). Tiež nás oboznamuje s minulosťou hlavného hrdinu a odkrýva záhadu, prečo si vo svete plných "žralokov" dokázal udržať ľudskú tvár. Preto kniha nesie názov Veľký Gatsby. Bol úžasnou osobnosťou. Pre milovanú ženu by urobil čokoľvek. Žiaľ, tento fakt sa mu stal osudným.

A tak som odišiel a nechal som ho stáť v mesačnom svetle - na stráži nad ničím.
(str. 142)

Dej ma úplne pohltil. Keďže som ešte nevidela film, vôbec som nevedela, čo sa bude diať a každé nové zistenie ma veľmi prekvapovalo. Vyžívala som sa najmä v krásnych opisoch, ktoré mi v ďalšej autorovej knihe tak prekážali. Naozaj je to jeho najlepšie dielo, pretože sa mi nič nezdalo nudné. Páčili sa mi aj charakteristiky (čo sa stáva iba zriedkakedy) a spisovateľ autenticky podal atmosféru 20. rokov 20. storočia, takže som mala pocit, že som súčasťou dejovej línie.

Gatsby veril v zelené svetlo, v opojnú budúcnosť, ktorá rok čo rok pred nami ustupuje.
(str. 175)

Veľký Gatsby obsahuje pravdivé posolstvo a realisticky vykresľuje tú najhoršiu ľudskú vlastnosť: Sebeckosť. "V núdzi poznáš priateľa." Táto veta sa k príbehu dokonale hodí. Dielo sa mi zo začiatku javilo ako typická klasika, ale po pár stranách ma veľmi zasiahlo a na konci som vyronila aj zopár sĺz. Ak nemáte knihy tohto typu v obľube, je čas to zmeniť, a ak ste už niečo od tohto autora čítali, možno ste si nevybrali dobre a ste voči nemu skeptickí, radím vám, aby ste si prečítali Veľkého Gatsbyho. Uvedomujem si, že nie každému sadne, ale skúste si prečítať pár viet a vtedy uvidíte, či je to vaša šálka kávy.

Hodnotenie: 4/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVV5FgV8p7YP9gwa2EmaEzd4OdLb5FaK4iHm48PeEpSwt3cLrdNGSeOmkhy51gJKzAkhhD6A8zrg7zXzUZ6oQx8hnX1z3b5PH-m9m-Mgd2PwaCIDydr9B0YVFS0pOc72qsPwMVQO7Ix9Gk/s1600/star1.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu Veľký Gatsby si môžete kúpiť TU.

6 komentárov:

  1. Teda, vážne ťa to nadchlo. Si už druhá, ktorej sa kniha veľmi páčila, ja som videla iba film a nejak extra ma nezaujal. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu se chystám a jsem na ni zvědavá :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som rada, že sa kniha páčila. :) Pripájam tip na knihu Z jako Zelda.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly