streda 28. mája 2014

Julie Crossová - Búrka – Vo víre minulosti

http://www.fragment.sk/sys.php?action=image_detail&show=1&typ=FGB&src=picture/shop/sk/zbozi/upload/v_burka-vo%20vire%20minulosti-tit-710836-01.gifPočet strán: 336
Väzba: brožovaná  
Vydavateľstvo: Fragment

Jackson Meyer dokáže cestovať časom. Zmenil minulosť a zachránil život svojej životnej láske Holly. Stal sa agentom tajnej divízie CIA nazývanej Búrka. Jackson a jeho kolegovia sa dostanú pod paľbu nepriateľskej divízie CIA Oko. Jackson zisťuje, že svet okolo neho sa zmenil. Niekto vie o jeho vzťahu s Holly vymazanom z minulosti a chce to maximálne využiť. Ich životy sú opäť v ohrození...

 Jackson sa stáva agentom Búrky a kniha sa začína tam, kde skončila tá predchádzajúca. Najprv som v tom mala zmätok, no asi bol zapríčinený tým, že som si znovu neprečítala prvú časť. Kvôli tomu sa mi aj ťažšie dostávalo do deja. Keď som sa prehrýzla úvodom, spomenula som si, prečo sa mi dielo tak veľmi páčilo. Hlavný hrdina je síce divný, ale aj zábavný. (Trochu sa mi pozmenil názor, no Jacksona mám stále rada.)

Druhý diel trilógie sa čítal lepšie, pretože nemusíte zaznamenávať veľa skokov do minulosti, a preto vám teraz nebude hroziť, že by ste sa strácali v deji. Objavujú sa tu nové postavy, ktoré dokážu dokonale zmiasť čitateľa a všetko sa neskutočne skomplikuje. Ak sa mám vyjadriť k Jacksonovi, tak to zhrniem: Viac sa sústredil na Holly, ako na iné udalosti, ktoré musel riešiť a bolo to dosť nelogické.

Cítil som, ako medzi nami rastie napätie - schyľovalo sa k niečomu ešte horšiemu.
(str. 309)

Napätie a akcia sú v tejto knihe zvládnuté na jednotku. Až do poslednej stránky som vôbec netušila, čo sa bude diať. Dozvedala som sa fakty, ktoré ma úplne vyviedli z miery. Autorka dokáže perfektne skrývať to, čo sa chystá urobiť a dáva tomu, kto príbeh číta falošné stopy.

O predvídateľnosti sa dá hovoriť iba v prípade hlavného hrdinu, ktorý mi v tejto časti liezol pekne na nervy. Neviem, či som si to v diele Uväznený v čase nevšímala, no teraz mi to priam udieralo do očí. Stále fňukal. Chvalabohu, že sa teraz na scéne objavilo dievča, ktoré ho vedelo uzemniť a čitateľ bude mať dôvod na smiech.

Vôbec neviem, ako chce spisovateľka uzavrieť trilógiu, pretože nám dáva viac otázok, ako odpovedí a kvôli tomu je kniha ešte viac zaujímavejšia a prepletenejšia. Odvíjala sa od jednej skutočnosti, ktorá mi vyrazila dych a trvalo mi dlho, kým som pochopila, že čo tam autorka píše, myslí vážne. Totižto, iba ťažko sa tomu dalo veriť a preto tuším, že pre nás pripravila ešte nejedno prekvapenie.

Pokračovanie Búrky sa najprv čítalo trošku obtiažne, ale keď si najskôr prečítate ešte jedenkrát úvodný diel, ani tento by vám nemal robiť problémy. V tejto časti nespôsobujú dezorientáciu v deji Jacksonove skoky, ale veľmi veľa faktov, ktoré ešte nezapadli na správne miesto v skladačke. Musím uznať, že spisovateľka sa so svojím príbehom vyhrala a neviem, čo mám očakávať od poslednej časti. Ak sa vám predchádzajúci diel páčil, doporučujem aj tento, aj keď bol trocha slabší kvôli hlavnej postave. (Jackson stále nariekal za Holly.) No môžete sa na tom schuti zasmiať.

Hodnotenie: 4/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Knihu Búrka - Vo víre minulosti si môžete kúpiť TU.

8 komentárov:

  1. Júúú. Druhý diel. Ani som nezaregistrovala, že už vyšiel. Ale ja si naň posvietim. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia.:) Ja som nečítala ani jednotku, ale séria vyzerá fajn, tak hádam k tomu niekedy dostanem.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.
      Táto séria je zatiaľ veľmi dobrá, takže doporučujem :)

      Odstrániť
  3. Keď budem mať čas, musím sa konečne dokopať k jednotke, pretože to vyzerá naozaj zaujímavo. Inak, som sama, ktorá si myslí, že druhé diely sú najhoršie? :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte som sa nestretla s dobrým druhým dielom (alebo si to aspoň nepamätám) :D

      Odstrániť
  4. Ja som sa nedostala ešte ani k prvej časti, ale v poslednej dobe je u mňa úplne bežné, že nič nestíham. Dúfam, že to čoskoro napravím a všetko dobehnem :D
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja teraz tiež nemám veľa času na čítanie, ale, chvalabohu, že budú prázdniny :D
      Ďakujem.

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly