utorok 25. marca 2014

J.R. Wardová - Chamtivosť

http://www.ikarus.sk/public/media/pamic/9788055136455.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 432
 Väzba: pevná s prebalom
„Jim Heron, ty sa postaráš o spásu sveta.“
Osamelý štyridsiatnik Jim Heron nevie nič o vykúpení ani v také niečo neverí – jeho profesiou sa stala pomsta a hriech považuje za relatívny pojem. Všetko sa zmení, keď sa z neho stane padlý anjel a jeho úlohou je spasiť duše siedmich ľudí, ktorí podľahli niektorému zo siedmich smrteľných hriechov. Odmietnutie poslania neprichádza do úvahy.
Vin diPietro celkom prepadol obchodovaniu a hromadeniu majetku. Až v kritickej chvíli zasiahne osud a do cesty mu privedie neústupčivého samozvaného záchrancu Jima Herona a príťažlivú ženu. Pod ich vplyvom Vin postupne spochybňuje svoje pôvodné zásady aj životný cieľ. Keď si naňho začne robiť nárok zákerná temná sila, Vin sa rozhodne spolupracovať s padlým anjelom. Nielen preto, aby si získal lásku, ale predovšetkým aby očistil vlastnú dušu.  

Táto kniha ma milo prekvapila. Nie je ani trochu plytká (čo je u fantasy veľké plus). Nachádzame v nej rôznorodé typy postáv a boj medzi dobrom a zlom nie je vždy jasný. Všetko sa dokonale prelínalo až som musela niekedy pochybovať, čo môžeme nazvať dobrom. Veci bývajú aj čiernobiele. Podarí sa Jimovi zachrániť dušu pred pekelnými silami? Čo bude musieť obetovať?

V úvode diela prichádzame na to, ako funguje peklo a nebo podľa autorky a aký svet si vytvorila. Je to zaujímavé čítanie, pretože s takou metaforou sveta som sa ešte v nijakej knihe nestretla. Svet spisovateľka prirovnala k ihrisku, kde sa hrá zápas medzi dobrom a zlom a konečný výsledok je na rozohrávačovi Jimovi. Ten má k dispozícii sedem hier (t.j. sedem duší prinavráti na správnu cestu alebo na tú nesprávnu, podľa toho, aký bude mať úspech a nie vždy to bude pre nášho rozohrávača prechádzka ružovou záhradou).

Ako som už spomínala, v príbehu sa stretávame s rôznorodými postavičkami; prostitútka, ktorá skrýva tajomstvo, psychopat, ktorý sa neštíti ničoho a priateľka toho, čia duša má byť zachránená, tiež niečo tají. Ale čo? Vzťahy sú úžasne poprepletané, ale zároveň rafinované. Anjeli sú svojskí a vôbec nepôsobia anjelsky, takže párkrát sme svedkami humorných situácii, ktorými aktérmi sú práve oni. Čitateľ si ich určite obľúbi, inak to ani nejde.

Prvky viery sú do deja vložené badateľne, no zároveň nenásilne a to som ocenila. Kresťanstvo zastávalo v knihe dôležitú úlohu, ale autorka ho na papier položila zľahka, preto Chamtivosť odporúčam aj neveriacim ľuďom. Nemusíte sa báť, že by sa vám to nepáčilo, ja osobne by som si vôbec nevedela predstaviť príbeh bez tejto časti. Dielo je o anjeloch a viera k tomu neodmysliteľne patrí.

Kniha bola popretkávaná akciou, láskou, porozumením, odpustením, ale aj zlobou, zákernosťou... Hlavná myšlienka má krásnu hĺbku a nemohla som dlho uveriť, že čítam fantasy a nie nejaký psychologický román. Postavy pomaly odkývali svoje tajomstvá a ten, kto príbeh číta sa bude dlho zamýšľať, ako funguje svet a akú rolu v ňom zohrávajú ľudia a medziľudské vzťahy, ba aj zlo.

Chamtivosť je vynikajúce dielo. Aj keď je to fantasy žáner, nechá nás zamyslieť sa nad pravými hodnotami a nad tým, aké sú dôležité medziľudské vzťahy. Koniec ma úplne obral o reč. Vôbec som netušila, že autorka sa rozhodne takto ukončiť prvú časť. Všetko, o čom bolo dielo, to iba znásobilo a ja som neveriacky pozerala na epilóg. Táto kniha nám ponúkla aj hlbší odkaz, na ktorý by mal každý prísť sám.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus.
Knihu Chamtivosť si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Knižka je geniálna ! :) Celá séria, autorku milujem, pretože každá jej kniha je niečím zaujímavá a neopakuje po iných autoroch :)
    Nové poňatie anjelov prišlo vhod.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež sa mi veľmi páčila. Aj keď podľa obálky som čakala niečo iné, no to čo som tam našla, bolo ešte lepšie ako som očakávala. Teším sa na druhú časť. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly