pondelok 10. februára 2014

Markus Zusak - Zlodejka kníh

http://data.bux.sk/book/020/222/0202221/large-zlodejka_knih_2_vydanie.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 480
 Väzba: pevná s prebalom
Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.
Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom „tam vonku“, kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom „vnútri“, v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.
Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.

Tento príbeh vám neprinesie iba krutú realitu. Prinesie vám sladko-trpký pohľad na život mladého dievčatka vo vojnovom období a nádherné myšlienky, ktoré sú s dielom spojené. Nie všetko je iba ružové a nie všetko je iba čierne.

Rozprávač, ktorým je Smrť, vie úžasne s nadhľadom, no zároveň zainteresovane, podať obraz o každej vzniknutej situácii v knihe. Snaží sa nemiešať do ľudských vecí, ale hlavnú hrdinku si obľúbil, a tak zisťujeme, že aj Smrť má city. Každý čitateľ si ho určite zamiluje, pretože, ako som už spomínala, nie je bezcitný a s umierajúcimi dušami vie zaobchádzať priam s materinskou láskou.

Stačí povedať, že v istom momente nad vami zastanem čo najžoviálnejšie a vaša duša sa ocitne v mojom náručí. Na pleci budem mať učupenú farbu. Nežne vás odnesiem.
(str. 9)

Niekedy je mi z toho, ako ľudia umierajú, na skapanie.
(str. 407)

Hlavné postavy si okamžite obľúbite. Srší z nich autentickosť. Máte pocit, že títo ľudia naozaj žili a kvôli tomu sa vám táto kniha usadí hlboko v mysli. Preto je príbeh pre mňa taký tragický, výnimočný, neopísateľný....

Autor úžasne opísal vzťahy medzi hrdinami diela a ich formovanie cez celú dejovú líniu. Najbadateľnejšie to bolo pri deťoch, z ktorých sa postupne stávali nezávislí ľudia so svojimi snami a túžbami, no nikto nevedel.... Dozviete sa, ak si knihu prečítate, no bude to pre vás šok. Šok, z ktorého som sa spamätávala dosť dlho. Spisovateľ vedel od prvého písmenka, čo robí. Tento zvrat vás nenechá chladnými a budete Markusa nenávidieť, no zároveň zbožňovať, že napísal taký srdcervúci príbeh. 

AKO UVAŽOVAL HANS HUBERMANN
Nemal vzdelanie ani politické názory, ale nemal rád podrazy. Život mu zachránil žid a na to nemohol zabudnúť. Nemohol vstúpiť do strany, ktorá tak útočila na ľudí. A ako Alex Steiner, aj on mal medzi židmi verných zákazníkov. Tak ako židia, aj on veril, že nenávisť čoskoro opadne, a vedome sa rozhodol nenasledovať Hitlera. V mnohých ohľadoch to bolo katastrofálne rozhodnutie.
(str. 156)

 Liesel kradne knihy a potajomky ich číta. Prostredníctvom kníh sa skamaráti so židom, ktorého jej rodina ukrýva v pivnici. Ako sa k ním dostal? Aké následky to môže mať, ak to celé praskne? Jeden nesprávny krok to môže všetko zničiť. No kamarátstvo, ktoré k nemu zlodejka kníh pociťuje je neotrasiteľné. Budete radi, že ste svedkami ich spoločných rozhovorov.

Čo sa tam stane? Bude to mať šťastný koniec? Na tú druhú otázku odpovedám áno aj nie. Zmiatla som vás? Viac vám prezradiť nemôžem. Sami zistíte, že som rozuzlenie vystihla správne, pretože celá Zlodejka kníh je jedna veľká emocionálna spúšť, ktorá nenechá suché ani jedno oko.

Zistíte, že človek je v bezútešnej situácii schopný kadečoho, no v diele sa nájdu aj pekné momenty; súdržnosť ako rodina, priateľstvo navždy... V tej dobe musel byť každý zomknutý, pretože nikto nikdy nevedel, čo prinesie ďalší deň. Kvôli tomu bola táto kniha plná nezlomnej viery v lepšie časy, priateľstva, ktoré ani smrť nenaruší a tých správnych (no aj zvrátených) ideálov.

Zlodejka kníh je niečim prevratným. Autor opísal hrôzy vojny. Nič, čo by už na knižnom trhu nebolo. Ale chyba. Autor toto dielo poňal nadčasovo. Stelesnil Smrť a dal mu úlohu; byť rozprávačom príbehu, ktorý sa vám vryje do pamäte aj sŕdc. Všetko opísal tak neskutočne realisticky, že ste sa napokon museli ponoriť do deja a cítili ste bolesť a radosť každej postavy. Po prečítaní mám rozporuplné pocity, ktoré neviem vysvetliť. Ešte stále sa musím spamätať z toho šoku, ktorý mi spisovateľ uštedril poslednými stránkami. Nemyslela som si, že to bude až tak tragické, no aj napriek tomu vie autor dokonale narábať so slovami a je bázeň čítať jeho spisovateľský prejav.

Hodnotenie: 5/5

10 komentárov:

  1. Zlodějku knih si chci moc přečíst. Všude čtu samé kladné recenze. Snad nezklame. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Film sa mi veľmi páčil, aj som na ňom revala, ale kniha ma nejako veľmi neláka. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha je vždy lepšia ako film, nato nezabúdaj :)

      Odstrániť
    2. Mám minimálne jeden prípad, kedy to tak nebolo. :D Upírske denníky (kniha je otrasná a keby len jedna).
      Okrem toho, knihy s takouto tematikou ma nikdy nebavili, ale filmy som si pozrela. :D

      Odstrániť
  3. Ja som si to najprv veľmi chcela prečítať, ale keď som videla film, tak už ani nie. Film nebol nič svetoborné, no možno kniha je iná. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nechci koukat na film, i když je to velmi lákavé. Jednou jsem už tu chybu udělala (Hunger Games) a nechci ji opakovat. Takže nejdřív kniha, následně film. Kdybych to chtěla porušit, zadrž mě. :)
    Moc hezky si to napsala:) ještě jsem snad ani jednu recenzi na Zlodějku nečetla, ale ohromně se naň těším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. už straašne dlho sa na túto knihu chystám, táto recenzie ma len viac povzbudila do jej prečítania :) pekne napísané :)
    grace-of-books.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly