nedeľa 23. februára 2014

Emma Hart – Hrej hráčem

http://data.bux.cz/book/023/373/0233737/large.jpg
VydavateľstvoGalatea
Počet strán: 248
 Väzba: pevná s prebalom

Jaký je plán hry? Maddie v tom má jasno: Arogantní a egoistický playboy Braden z kalifornské univerzity představuje pro ni vše, co se jí na klucích hnusí. Připomíná jí totiž jejího bratra, který dokáže myslet jen na sebe a ničí životy všem v okolí. Maddie spolu s kamarádkami vymyslí plán, jak tomu namachrovanému Bradenovi za všechna příkoří udělit lekci. Hlavní aktérkou plánu je právě Maddie, která do měsíce Bradena svede, omotá si ho kolem prstu a pak ho surově odkopne. Operace Hrej hráčem může začít.
Žádná ze zasvěcených holek ovšem nemá zdání, že podobný plán má i Braden se svými přáteli. A jakou hru hraje on? Plán je přimět tu paličatou a nedostupnou „královnu univerzity“, aby se do něj zamilovala, svést ji, a pak ji srazit na kolena. Ani jeden z obou aktérů netuší, že život může změnit pravidla hry… Možná oba zjistí, že nejde člověka soudit podle prvního dojmu…

 Čo sa stane, ak ani jeden z dvojice netuší, že uzavrel podobnú stávku o tom druhom? Nič iné len hra, ktorá sa zvrtne a vtedy už niet úniku. Karty sú rozdané, ide sa hrať hra na mačku a myš. Kto podľahne skôr šarmu toho druhého? Je možné, aby bol na konci jeden víťaz? Vietor osudu ich odveje úplne odlišným smerom, ako na začiatku predpokladali a všetko naberie iný spád. Hovorí sa: Nezahrávaj sa s ohňom, lebo sa popáliš a hlavné postavy sú pre seba ako oheň. No bude to mať šťastný koniec?

"Prosím tě," opět zavrtím hlavou. "Braden ztělesňuje úplně všechno, co nenávidím. Je egoistický, arogantní a hrozné prase. Rozhodně se nezamiluju do něčeho takového."
(str. 21)

Maddie odišla na vysokú školu do Kalifornie, ďaleko od domova, aby zabudla na zdrvujúcu minulosť. Typ chalana ako je Braden nenávidí, pretože jej niekoho pripomína. S láskou nemá veľa skúseností. Braden je úplný opak; nenapraviteľný sukničkár, ktorý musí mať každú noc spoločnosť. Užíva si život. Všetko sa ale zmení, keď Maddie priateľky nahovoria na šialený plán; Hrať hráčom a potom ho odkopnúť. Vymyslia záletníkovi ukážkovú príučku, no netušia, že skoro taký istý plán vymysleli aj priatelia Bradena. Je isté, že to so sebou prinesie veľa humorných situácii a hlavne sexuálnych narážok, ktoré správne okorenia príbeh.

Námet nebol v ničom originálny. Pre mňa to bolo neskutočné klišé, dej bol predvídateľný, postavy typicky americké (on - zlý chalan, ona - dobré dievča - typická zápletka), no ak mám pravdu povedať, veľmi dobre sa to čítalo. Stránky mi ubiehali neskutočne rýchlo. Bolo to viac pikantné, ako sme v Young Adult zvyknutí a preto to možno je aj také výborné čítanie.

Kniha je napísaná z dvoch pohľadov; z Madiinho a Bradenovho. Tento ťah autorke vyšiel, pretože čitateľ vie, čo sa deje v mysli obidvom hlavným hrdinom. Zdalo sa mi, že Maddie dostávala viac priestoru a to bola škoda, pretože Braden bol neskutočne vtipný a jeho humor som vždy ocenila. Viac som mala rada pasáže z pohľadu mužského hrdinu. Nadávky mu cudzie neboli a niekedy sa choval nepríčetne a to mi vždy vyčarilo úsmev na tvári.

Počkat. Já že mám počkat? Já přece na holky nikdy nečekám. Ale teď prakticky celou hodinu jen hledím na Maddie a dělám co? Čekám.
(str. 32)

Táto kniha je vynikajúca oddychovka. Keď si budete chcieť odpočinúť od zložitých kníh a zasmiať sa, toto je pre vás tá správna voľba. Síce má predvídateľný dej, nie moc originálny námet a je nereálna a naivná (v živote sa také niečo stať nemôže, iba v knihe), no číta sa to samo a ani nebudete vedieť a ste na konci. Ďalším pozitívom je, že srší humorom, ktorý sa mi zdal nenútený, pretože spisovateľka výborne vystihla správanie mladých ľudí. Dôvod, prečo som ju ohodnotila 3,5 z 5 sa môžete dočítať vyššie v tomto odseku. Na viac hviezdičiek nemá. Je to iba veľmi dobré dielo na oddych.

Hodnotenie: 3,5/5
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh-Kvncfw0Umybuj4lR0Aqm0GMbLbAvznep2KE72w3dS_E001C6IRxG-3IEX9XNO5r-nkc0wt0zo6suUvk5x-eHYQU6AnJFTwryELzpBqLz833I1df4YCJRHnoNJj-egmdCR6bPLlnnShL/s1600/star3.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_smH7UU5qxdLicSosOfupP20dCPLPQ0G_HPE-2WUL2aN-JFBTkD0Jqvte67reGNks0qJD5WZT4R9htmY0S3gz0mpTp_RV4fI-6bDmo3Cq6Yv4VXjisiypwfqyeDvrbNWbNafleJ4JLa5/s1600/star2.png

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Galatea.
Knihu Hrej hráčem si môžete kúpiť TU (CZ) alebo TU (SK).

3 komentáre:

  1. Toto by som si chcela prečítať, vyzerá to fakt dobre. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Znie to fakt zaujímavo! Dúfam, že sa k nej časom dostanem... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Máš pravdu, námet nie je originálny, ale už len tie citáty, čo si pridala vyzerajú zaujímavo, tak snáď aj kniha nesklame. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly