streda 15. januára 2014

Marissa Meyerová - Cinder

http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/398_Cinder_titulka.jpg 
VydavateľstvoEgmont
Počet strán: 400
 Väzba: brožovaná

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Asi už isto viete, že autorka sa pri tejto knihe inšpirovala námetom Popolušky. Na tom by nebolo nič zlé, ale myslím si, že príbeh až príliš pretechnizovala a preto sa to aj (podľa môjho názoru) stalo takzvanou paródiou na rozprávkovú klasiku, ktorú pozná každý. No jedno sa jej musí uznať: vytvorila niečo, čo sa v literatúre tak často nevidí.

Cinder je "obyčajná" mechanička. Všetko sa ale zmení, keď jej nevlastná sestra ochorie na smrteľný mor. Neexistuje žiadny liek. Macocha si myslí, že za všetko zlo v rodine môže práve ona a tak ju bez mihnutia oka zapíše ako pokusného králika na  medicínske testy. Samozrejme, s vedomím, že ešte nikto sa odtiaľ nevrátil živý. To ale netuší, že Cinder nie je iba nejaký kyborg, ale je aj.... To sa musíte dozvedieť sami, ak si prečítate knihu.

Kai mi bol sympatický od začiatku, lebo v prítomnosti Cinder mal perfektné hlášky, na ktorých som sa vedela zasmiať. To isté platí aj o našej mechaničke, ktorej sa v jeho prítomnosti stávali samé prešľapy. Čitateľ tieto momenty určite ocení. Jediné, čo mi vadilo bolo to, že autorka svoje postavy neopísala. Vôbec som nevedela, ako vyzerajú. Preto ma veľmi prekvapilo, že ona je Európanka, napriek tomu, že sa dej odohráva v Pekingu.

Za jeden z najväčších nedostatkov môžeme považovať fakt, že dejová línia knihy bola až príliš priehľadná. Od tridsiatej strany som vedela, aké bude rozuzlenie. To bolo veľmi zlé vymyslené. Ten, kto príbeh číta sa už naozaj nemá na čo tešiť. Respektíve, už vie, čo bude na konci a napreduje znudeným tempom. Netvrdím, že úplne všetko sa dalo vydedukovať, no to najdôležitejšie sa odhalilo na prvých stránkach. Ďalšie veci, ktoré neboli až tak prelomové, sa dozvie postupne.

Mám pocit, že spisovateľka celkom neodhadla svoje možnosti. Vlastne si myslím, že túto knihu napísala prvoplánovo. Nešla do hĺbky. Postavy, ktoré vytvorila neboli čitateľovi vykreslené tak, ako by potreboval. V niektorých momentoch som mala pocit, že stratila niť myšlienok a nevie ďalej pokračovať. Námet bol veľmi originálny, to sa musí pochváliť, no keď to zoberiem zo štylistickej stránky, tak neponúkne nič prevratné, skôr priemerné. Akú kvalitu má kniha, ktorej rozuzlenie vieme už od začiatku? V tomto diele prevažujú negatíva nad pozitívami. Aspoň ja som to tak vnímala. Autorka robila nelogické závery. Ak sa, chvalabohu, stalo, že nejakú postavu opísala (teda, lepšie povedané iba jej charakter), zamotala sa do vlastného spisovateľského prejavu a nedala jej možnosť naplno sa prejaviť. Dovolím si tvrdiť, že postavy stagnovali a to dosť. Prirovnám to k počítačovej hre: postavička čaká, kým sa pohnete doľava alebo doprava, no vy sa nedokáže rozhodnúť, tak radšej idete rovno, aj keď tam žiadna  cesta nie je. Viete, čo vám tým chcem povedať? Že vytvárala nezmyselné prešmyčky, sama sa do nich zamotávala a potom z toho vykľučkovala tak, že čitateľ vedel, čo bude nasledovať a nebolo to efektné. Týmto spôsobom vznikli aj hluché miesta, ktorých bolo neúrekom.  Táto kniha je vynikajúca oddychovka, no nič viac v nej nehľadajte, lebo vám kvalitné čítanie neponúkne. Preto ju hodnotím nasledovne.

Hodnotenie: 3/5

13 komentárov:

  1. Podľa mňa bola kniha perfektná... Nie úplne naj, ale predsa úžasná. A páčila sa mi viac, ako Scarlet. A Cinder je úžasná postava.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně se Cinder moc líbila. A Scarlet byla taky úžasná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tvoj názor ma prekvapil .. a preto som na knihu zvedavá ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelý námet, ale ani ja nemám rada, keď je dej priehľadný. Potom sa neviem dokopať k dočítaniu tej knihy. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Od tridsiatej strany som vedela, aké bude rozuzlenie." - ty až od tridsiatej? :D Ja som to uhádla hádam ešte skôr, ale napriek tomu sa mi kniha veľmi páčila a som zvedavá na dvojku. :D Nápad je veľmi dobrý a originálny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdá sa mi, že od tridsiatej tam bola prvá zmienka. Neviem presne, no keď sa to v deji objavilo už som vedela, že ona je.... :D
      Aj ja som zvedavá na pokračovanie, ale nutne ho nemusím mať :D

      Odstrániť
  6. Ja som knihu ešte nečítala, ale všetci ju chvália tak som zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. O knihe som toho už prečítala dosť a som celkom zvedavá, nakoľko by oslovila mňa.:) Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Na túto knihu sa chystám a chystám a nikdy sa k nej nedostanem! Ach jaj... Som zvedavá, čo na to poviem, ak sa k tomu vôbec dostanem :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly