utorok 28. januára 2014

Marek Zákopčan - Nevinní zmätkári

http://data.bux.sk/book/020/129/0201295/large-nevinni_zmatkari.jpg 
VydavateľstvoIKAR (Mám talent)
Počet strán: 232
 Väzba: brožovaná

Smiech je korením života. Vie o tom aj rozprávač príbehu – dvadsaťjedenročný Alex. Ani nevie ako a vhupne s priateľmi do množstva bizarných, komických situácií. S vidinou ľahkého zárobku sa Alex podujme doučovať Xéniu, dcéru miestnych zbohatlíkov. No už pri prvej návšteve honosnej vily vyvolá škandál – prichytí totiž domácu pani s mladučkým susedom. Zmätok v Alexovej duši vystupňuje aj Xénia – je totiž nielen krásna, ale aj bystrá. Alex sa, pravdaže neštandardne, zoznámi s Tinou. Nečakane ho zasiahne Amorov šíp, ale dokáže udržať na uzde vášeň, ktorú pociťuje ku Xénii?
Autor s iróniou a nadhľadom opisuje každodenný život mladých ľudí, ich starosti, pohľad na život a dospelých, prvé lásky, skúsenosti s alkoholom či bujaré žúrovanie.
Príbeh Nevinných zmätkárov je plný situačného a konverzačného humoru. Jeho aktérov si obľúbi každý, kto má rád mladosť a život. 

 Máte pocit, že sa na vás všetko valí? Že by ste potrebovali vypnúť alebo sa iba bezstarostne zasmiať? Mám pre vás riešenie. A tým je táto kniha, ktorá vytrhne čitateľa z jeho stereotypného života.

Hlavná postava je aktérom samých bizarných situácii, ktoré môže napísať len sám život. No ako to v živote už raz býva, nič nie je iba čierne a iba biele, o čom sa presvedčíte v tomto diele. Šťastné okamihy vystriedajú tie menej šťastné, no aj tak sa máte na čo tešiť. Nevinní zmätkári vám ponúknu všetko, no nudu od nich nečakajte. Smiech, pri ktorom budú tiecť slzy, je zaručený.

Myslím si, že táto kniha je jednou z najlepších (a najhumornejších), ktorú nám naša, slovenská, knižná scéna mohla ponúknuť. Je plná kritického pohľadu na svet, ale všetko je podané štýlom, ktorý vie vyčariť úsmev na perách. Dozviete sa, prečo sa skrývanie v cudzom šatníku (alebo pod posteľou) nevypláca, prečo by sme nemali požičiavať mobil ani tým najlepším priateľom a tiež ako sa stať z pasívneho poslucháča, aktérom celej situácie....

Ak by som vám mala napísať všetky zábavné momenty z knihy, pravdepodobne by som ju tu musela celú prepísať. Dúfam, že vám bude stačiť tento úryvok a že vás dokáže navnadiť na túto knihu.

"Ja... hľadal som Tinu."
"Pod posteľou?" nadvihla spýtavo obočie.
"Nuž, človek nikdy nevie," usmial som sa. Vytiahol som mobil a pozrel na displej. "Aha, práve mi volá. Možno sa ukryla v mikrovlnke a teraz sa odtiaľ nevie dostať."
(str. 164)

Podľa môjho názoru je obálka Nevinných zmätkárov graficky fádna a neosloví veľa ľudí (hlavne tých, ktorí si vyberajú knižné kúsky podľa tohto kritéria). No tí ľudia prídu o úžasný čitateľský zážitok. Dielo je naozaj skvelým príkladom Nesúď knihu podľa obalu. Obálka v tomto prípade nehrá rolu, dôležitý je vždy obsah a ten je tu výborne spracovaný.

Dielo vrelo odporúčam. Ak máte zlú náladu alebo si chcete iba oddýchnuť od každodenných starostí, je vynikajúcim riešením. Ak máte chuť čítať plnohodnotnú knihu, taktiež. V žiadnom ohľade vás nemôže sklamať. (Oprava: uvedomujem si, že hlavná postava má svojský spôsob vyjadrovania (prílišná odbornosť) a to by sa nemuselo niekomu páčiť, no mne to vyhovovalo.) Dej je nabitý neskutočným humorom, takže sa budete jednostaj smiať až vám potečú slzy a zistíte, že autor vystihol život neskutočne reálne. Táto kniha sa naozaj podarila.

Hodnotenie: 5/5

3 komentáre:

  1. Vyzerá veľmi zaujímavo, len škoda, že je napísaná slovenským autorom. S väčšinou slovenských kníh nemám dobré skúsenosti. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Síce neviem, aké knihy od slovenských autorov si čítala, no ja viem, že väčšina píše kvalitne. Skús si prečítať aspoň toto dielo. Možno ťa osloví :)

      Odstrániť
  2. Vyzerá to fajn, mám rada takéto námety :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly